Fængselsforbundet

Kvinderne i Jyderup mangler plads og beskæftigelse

Del
Det er årevis siden, beslutningen blev taget, og nu er Jyderup Fængsel kun for kvinder. Men der skal forbedres på belæg og beskæftigelse, før fængslet kører på skinner.
Ophavsret: Fængselsforbundet
Ophavsret: Fængselsforbundet

Jyderup Fængsel har været igennem en stor ombygning for at kunne huse både arrest, åben og lukket afdeling med plads til 143 kvinder. Stedet ligner stadig lidt en byggeplads med store grusbunker og ufærdige rum rundt omkring.

Selvom de ansatte havde lang tid til at vænne sig til tanken om, at de kun skulle arbejde med kvindelige indsatte, var flere af dem skeptiske, inden september, hvor de sidste mænd rejste til andre fængsler.

Værkmester Jimmi Tøtrup har været i Jyderup i tyve år og fortæller: ”Jeg frygtede det meget, jeg tænkte, at det ville blive noget helt andet. Men nu er der ikke noget sted, jeg hellere vil være. Kvinderne er meget åbne for at rykke sig, og de vil virkelig gerne arbejde. Der er mindre larm og færre grupperinger.”

Han synes dog, der mangler en del, før fængslet fungerer optimalt. En af udfordringerne er, at  beskæftigelsen har været lukket ned stort set konstant i over et år, så selvom kvinderne rigtig gerne vil arbejde, får de ikke mulighed for det. Der er for lidt personale til at holde beskæftigelsen kørende.

Da fagbladet er på besøg, er det værkmestre, der dækker næsten samtlige betjentvagter på afdelingerne.

”De seneste tre måneder har jeg måske max været værkmester i to uger. Beskæftigelsen er lukket, og jeg har multihal og gartneri og plejede i hvert fald at kunne beskæftige 30 indsatte. Og de vil virkelig gerne arbejde. Hvis jeg havde en femmer for hver gang, en af de indsatte havde spurgt, hvornår de kunne få noget at lave, så var jeg en holden mand,” siger Jimmi Tøttrup.

I arresten og i den lukkede afdeling er der gode store celler til de kvinder, der sidder her. Men i den åbne afdeling er der 40 senge i 28 celler, fordi der er sat køjesenge ind på de ni kvadratmeter store rum.

”Når de bor så tæt og så heller ikke kommer ud og får brugt sig selv og bliver naturligt trætte, så kommer der mange flere konflikter,” siger værkmesteren.

Påvirker arbejdsglæden
Fængselsbetjent Nina Odgaard er heller ikke glad for løsningen med dobbeltstuer. Hun hører netop til i den åbne afdeling.

Hun beskriver afdelingen som et temmelig larmende sted med en blanding af unge, ældre, psykisk syge, andre med forskellige diagnoser, misbrugere og så dem, der røg i fængsel og aldrig havde set det komme.

Det er i det lys, de små celler med køjesenge skal ses.

”Jeg er meget ked af at jeg skal tvinge dem til at bo to og to sammen. Jeg har for eksempel prøvet at måtte sætte en 50-årig kvinde med dårlig ryg sammen med en stærkt styrende misbruger, der nægtede at give underkøjen fra sig, så hende med dårlig ryg måtte lægge sig på gulvet,” siger hun.

I Nina Odgaards øjne burde man desuden anerkende, at et kvindefængsel er noget andet, og der burde derfor blive postet flere penge i det.

”Det er helt åbenlyst, at kvinder har brug for flere varme hænder. De har brug for mere omsorg og mere opmærksomhed, og de sender flere anmodninger til sundhedsafdelingen, der er helt i knæ,” siger hun.

En indsat fortæller på rundvisningen, at hun har ventet fem dage på at komme til læge med underlivsbetændelse.

For fængselsbetjenten er det vigtigt, at kvinderne har ordentlige forhold.

”Vi er glade for de indsatte, det er derfor, vi er her. Men det påvirker min arbejdsglæde, at jeg skal være loyal overfor tilstande, jeg ikke synes er i orden, som manglende omsorg, overbelæg og intet at lave. Og så pisker vi rundt,” siger Nina Odgaard.

Til gengæld har trusselsbilledet ændret sig markant fra dengang, det hovedsageligt var mænd, der fyldte Jyderup.

”I går var jeg alene fra klokken 15 med 33 kvinder. Der var to, der var ved at komme op at slås, men når man skiller dem ad, forstår de det, så græder de og bliver kede af det, hvor mændene ofte eskalerede konflikterne.”

På den positive side fremhæver Nina Odgaard også, at så mange kollegaer vælger at blive udlånt til kvindefængslet.

”Vi har haft kollegaer fra Kragskovhede og Enner Mark, og det er en gave, at folk gerne vil prøve at være her. Samtidig har vi virkelig gode elever og meritelever, og det er vi så glade for,” siger fængselsbetjenten fra kvindefængslet.

Kontakter

Billeder

Ophavsret: Fængselsforbundet
Ophavsret: Fængselsforbundet
Download

Links

Information om Fængselsforbundet

Fængselsforbundet
Fængselsforbundet
Ramsingsvej 28A
2500 Valby

7255 9976http://faengselsforbundet.dk/

Fængselsforbundet har cirka 3.500 medlemmer og repræsenterer fængselsbetjente, transportbetjente, institutionsmedarbejdere, værkmestre og uniformerede ledere i Kriminalforsorgen i Danmark, Grønland og på Færøerne. Desuden repræsenterer forbundet fiskerikontrollører i Fiskeristyrelsen. Vi er uafhængige af partipolitik og fokuserer alene på at forbedre vores medlemmers arbejdsliv.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye