Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Kvinder ramt af brystkræft har stor glæde af kommunal rehabilitering

Del

En ny undersøgelse viser nu, at kommunal rehabilitering stik imod verserende fordomme har en stor positiv effekt. Det bør give rehabiliteringen et boost mener fagfolkene bag undersøgelsen.

Rehabilitering giver kvinder ramt af brystkræft større livskvalitet. Det bekræfter en ny undersøgelse i et samarbejde mellem Københavns Kommunes Center for Kræft og Sundhed og REHPA, det nationale Videnscenter for Rehabilitering og Palliation.

Der er stor mangel på viden om og tillid til kommunal rehabilitering, og derfor er den her undersøgelse så vigtig. Jeg håber, at vi nu med resultaterne i hånden kan give rehabiliteringen et boost, så flere læger vil se på det som en mulighed for at give deres patienter større livskvalitet under et sygdomsforløb”, siger Centerchef, Center for Kræft og Sundhed København, Jette Vibe-Petersen, som blandt andet står bag undersøgelsen.

82 kvinder deltog i undersøgelsen, hvoraf 56 svarede på både før- og efter-spørgeskemaerne. Alle kvinder var diagnosticeret med brystkræft og blevet henvist af egen læge til rehabilitering i Center for Kræft og Sundhed København.

Deltagerne besvarede et spørgeskema ved start af deres rehabiliteringsforløb, undervejs og ved afslutning af forløbet. I spørgeskemaerne målte man den såkaldte ’helbredsrelaterede livskvalitet’ hos kvinderne. Over halvdelen (ca. 55%) af deltagerne oplevede en stigning i helbredsrelateret livskvalitet som resultat af rehabiliteringsforløbet i centret.

Undersøgelsen viser også, at de kvinder, som har den laveste livskvalitet og det største rehabiliteringsbehov ved start i centret, har de længste forløb og modtager flere forskellige indsatser.

Det er enormt vigtigt at huske, at de her kvinder er ramt af en alvorlig sygdom. Centrets mål er at bevare eller fremme den helbredsrelaterede livskvalitet, og jeg er stolt over, at vi nu i samarbejde med REHPA kan vise, at vi formår at tildele de rette indsatser til de rette personer”, siger Jette Vibe-Petersen.

Også hos REPHA er professor og Videncenterchef Ann-Dorthe Zwisler stolt af resultaterne fra undersøgelsen, som hun mener bør udbredes i resten af landet:

” ”Undersøgelsen viser, at rehabilitering til kvinder med brystkræft i Københavns Kommune er på et internationalt niveau, og at kommunen formår at målrette indsatsen til de borgere som har størst behov. Andre kommuner i Danmark bør helt klart følge Københavns flotte eksempel”.

FAKTA:

Center for Kræft og Sundhed København (CKSK) har siden 2007, efter henvisning fra hospital eller egen læge, tilbudt individuelt tilpasset rehabilitering til borgere, diagnosticeret med en kræftsygdom, og bosat i Københavns Kommune.

Formålet med et kommunalt rehabiliteringsforløb er, at den kræftramte borger bevarer eller fremmer livskvaliteten under og efter kræftsygdom og -behandling. Undersøgelsen viste, at over halvdelen af de kvinder som deltog i rehabiliteringen, mærkede en markant positiv stigning i helbredsrelateret livskvalitet efter forløbet.

Helbredsrelateret livskvalitet er et flerdimensionelt begreb der kan bruges til at beskrive en persons selvopfattede fysiske og mentale helbred på et givent tidspunkt.

I Undersøgelsen anvendes det kræftspecifikke spørgeskema FACT-B som måler på fire sub-skalaer: 1. Fysisk velbefindende, der omhandler sygdoms-symptomer og medicinske bivirkninger 2. Følelsesmæssigt velbefindende, der omhandler nervøsitet, angst for døden 3. Funktionelt velbefindende, der omhandler arbejdsduelighed, fritidsaktiviteter og nydelsen af disse 4. Socialt/familiemæssigt velbefindende, der omhandler støtte fra venner/familie/partner.

Ud af de 82 borgere der svarede ved rehabiliteringsstart har 56 også svaret ved afslutning. Af de 56 havde 31 (ca. 55%) en klinisk relevant stigning i helbredsrelateret livskvalitet, 19 (ca. 34%) havde uændret helbredsrelateret livskvalitet og 6 (ca. 11%) havde en klinisk relevant nedgang.

Undersøgelsens resultater er lavet i et tæt samarbejde mellem Københavns Kommune og REHPA og er publiceret i en videnskabelig artikel: https://rdcu.be/bMTxY

Læs mere om Center for Kræft og Sundhed København på www.kraeft.kk.dk

Læs mere om REHPA, Videncenter for Rehabilitering og Palliation på www.rehpa.dk

Nøgleord

Kontakter

Pressekonsulent i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, Helene Marie Hassager: je10@kk.dk eller 31203160.

Information om Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Rådhuspladsen 1
1599 København V

https://www.kk.dk/

Følg pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Børn skal skærmes mod luftforurening, når København åbner igen17.5.2020 08:00:00 CESTPressemeddelelse

Luftforureningen faldt med omkring 40 procent, da København lukkede ned. Nu hvor byen åbner igen, har vi en unik mulighed for at bevare den renere luft og skærme særligt børnene mod de skadelige partikler. Det mener sundheds- og omsorgsborgmester i København, Sisse Marie Welling, som vil udvikle børnelivszoner. Børnene er nemlig særligt udsatte for de skadelige virkninger af luftforurening.

København sætter markant ind mod ensomhed hos ældre15.5.2020 09:08:19 CESTPressemeddelelse

Den sociale isolation, som corona-epidemien har ført med sig, er gået hårdt ud over ældre beboere på plejehjem og i hjemmeplejen. De ældste københavnere har været mere udsatte i forhold til ensomhed, og den pris må ikke blive for høj, siger sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF). Hun har derfor forhandlet en ekstraordinær hjælpeplan på plads, som sikrer knapt 40 mio. kr. til de københavnske ældre.

Sundheds- og omsorgsborgmester: “Vi skal gøre endnu mere for sikre, at ældres trivsel ikke lider under corona-krisen”1.5.2020 15:21:35 CESTPressemeddelelse

Der er behov for en særlig indsats for at give de ældre på plejehjem og i hjemmeplejen mere livskvalitet og forebygge ensomhed i en tid, hvor deres hverdag er påvirket af corona-krisen og den generelle nedlukning. Derfor er sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) glad for, at der nu også på Christiansborg er landet en hjælpepakke. Men der er behov for endnu mere, mener hun.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum