Næstved Bibliotek og Borgerservice

Kvantefysik – atomernes vilde verden

Del

Hør om de eksperimenter og teoretiske overvejelser, der førte til Niels Bohrs banebrydende atom- og kvantefysik. Næstved Bibliotek livestreamer foredrag med professor Klaus Mølmer fra Aarhus Universitet tirsdag den 4. oktober kl. 19.00-21.00.

Kvantefysikken fascinerer stadig forskere over hele verden. Foto: Aarhus Universitet
Kvantefysikken fascinerer stadig forskere over hele verden. Foto: Aarhus Universitet

Den danske fysiker Niels Bohr foreslog i 1913 en model for atomernes opbygning, som minder om planeternes kredsløb om Solen i solsystemet. Bohrs teori blev en forløber for den såkaldte kvantefysik, hvis formler er utroligt præcise.

Fra stjerners fødsel til smartphones
De videnskabsmænd, som skabte teorien i årene 1900-1930, blev aldrig enige om, hvordan vi skal forstå kvantefysikkens mere paradoksale sider. Samtidig med at vi i dag anvender teorien med succes på alt fra stjerners fødsel og død til mikrochips i computere, smartphones med mere – diskuterer fysikere stadig kvantefysikkens dybere betydning. Store internationale forskningsprogrammer arbejder mod snedige anvendelser af kvantefysikkens særeste egenskaber i superhurtige kvantecomputere og nye teknologier til sikker telekommunikation.

I foredraget diskuterer professor Klaus Mølmer de eksperimentelle observationer og teoretiske overvejelser, der førte til Bohrs atomfysik og til kvantefysikkens teoretiske formler. Niels Bohr udtalte, at ”…hvis nogen siger, han kan tænke over kvanteproblemerne uden at blive svimmel, viser det blot, at han ikke har forstået den mindste smule af dem”.

Klaus Mølmer vil forsøge at dele ud af sin egen svimmelhed over kvantefysikken, dens vidt forskellige fortolkninger og dens seneste teoretiske og eksperimentelle landvindinger.

Naturvidenskabelige foredrag i Næstved
Aarhus Universitet tilbyder hele landet at se med, når deres anerkendte forskere formidler de nyeste opdagelser og erkendelser inden for naturvidenskaben.

Foredragsserien ”Offentlige foredrag i Naturvidenskab” bringer engagerede forelæsere, der holder foredrag om alle grene af naturvidenskaben til hele Danmark via streaming. Du kan se mere om de enkelte foredrag på Aarhus Universitets hjemmeside ofn.au.dk

Arrangementet finder sted tirsdag den 4. oktober kl. 19.00-21.00 på Næstved Biblioteks Store Scene. Foredraget vil blive streamet live fra Aarhus Universitet kl. 19.00, så kom gerne senest kl. 18.45. Bestil din gratis billet på www.naesbib.dk 

Kontakter

Billeder

Kvantefysikken fascinerer stadig forskere over hele verden. Foto: Aarhus Universitet
Kvantefysikken fascinerer stadig forskere over hele verden. Foto: Aarhus Universitet
Download

Information om Næstved Bibliotek og Borgerservice

Næstved Bibliotek og Borgerservice
Næstved Bibliotek og Borgerservice
Kvægtorvet 4-6
4700 Næstved

55885588http://www.naesbib.dk

- består af Næstved Bibliotek, Fensmark Bibliotek, Fuglebjerg Bibliotek, Glumsø Bibliotek og Korskilde Bibliotek. Sammen driver vi et moderne biblioteks- og borgerservicetilbud for alle borgere i Næstved Kommune med det erklærede formål, at borgerne opnår indsigt og udsyn til at navigere i eget liv.

Følg pressemeddelelser fra Næstved Bibliotek og Borgerservice

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Næstved Bibliotek og Borgerservice

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum