Danmarks Frie Forskningsfond

Kunstig intelligens skal udvikle fremtidens bæredygtige byggemateriale

Del

Biobaserede materialer er bæredygtige og kan blive nødvendige som en del af fremtidens byggematerialer. Nu skal et nyt forskningsprojekt med finansiering fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøge, hvordan kunstig intelligens kan være med til at udvikle dem.

Foto: Ines Alvarez, Unsplash
Foto: Ines Alvarez, Unsplash

Verdens befolkning vokser, og det betyder, at der skal bygges enormt mange nye boliger.

Men arkitekturen og byggesektoren befinder sig midt i en ressourcekrise. Vi drukner i plastik, men vi er ved at løbe tør for grundmaterialer som sand og mineraler.

Derfor er det nødvendigt at finde nye måder at forstå, håndtere og anvende alternative materialer på, når der skal bygges i fremtiden.

Med finansiering fra Danmarks Frie Forskningsfond skal forskningsprojektet Predicting Response - AI for 3D Printing Biopolymers in Architecture derfor afdække, hvordan kunstig intelligens kan bruges til at forstå og udvikle biobaserede byggematerialer.

Robotstyret 3D-print af biopolymerkompositter
Forskerne skal undersøge, hvordan avancerede digitale algoritmer kan bruges til robotstyret 3D-print af biopolymerkompositter, som er biologisk nedbrydeligt plastik.

- Biobaserede materialer er bæredygtige og kan derfor have stor betydning for byggeri i fremtiden. Men de er også komplekse og svære at styre under produktion, siger Mette Ramsgaard Thomsen, som er professor ved Center for IT og Arkitektur på Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering og fortsætter:

- Med kunstig intelligens kan vi karakterisere og forudse egenskaberne i materialerne og skabe nye metoder, som kan standardisere fremstillingen af nye, biobaserede byggematerialer.

Bio-teglsten
Mette Ramsgaard Thomsen skal stå i spidsen for det firårige forskningsprojekt, som sker i samarbejde med Danmarks Tekniske Universitet og University of Reading i England.

Projektet forsøger at tænke ud af boksen i forhold til fremtidens byggematerialer, og hvad et byggemateriale overhovedet skal kunne.

- Det kan være, vi i fremtiden kan beklæde vores bygninger med nogle nye bio-teglsten hvert tredje år, som så vil falde ned, rådne og blive til dejlig muld til dine stokroser i haven. Det kunne sagtens være en mere bæredygtig mulighed for opbygning af bygningskroppen på et hus, siger Mette Ramsgaard Thomsen.

Forskningen skal være med til at åbne op for en ny bæredygtig byggekultur globalt, hvor materialer gentænkes i nye former.

Nøgleord

Kontakter

Pressekonsulent Mette Lynge Hansen, tlf. 7231 8465, e-mail: met@ufm.dk

Billeder

Foto: Ines Alvarez, Unsplash
Foto: Ines Alvarez, Unsplash
Download

Information om Danmarks Frie Forskningsfond

Danmarks Frie Forskningsfond
Danmarks Frie Forskningsfond
Asylgade 7
5000 Odense C

https://dff.dk/

Følg pressemeddelelser fra Danmarks Frie Forskningsfond

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danmarks Frie Forskningsfond

Forskere vil finde nøglen til behandling af forhøjet blodtryk27.1.2020 08:15:00 CETPressemeddelelse

Knap en fjerdedel af den danske befolkning lider af forhøjet blodtryk med øget risiko for hjertekarsygdomme og nyresygdomme. Problemet er, at den anvendte medicin ikke er effektiv i op til halvdelen af alle patienter. Med støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond skal forskere fra Aarhus Universitet nu undersøge receptor-systemer i nyrerne og deres rolle i blodtryksreguleringen. Målet er at bidrage med ny viden til behandling af forhøjet blodtryk og nyresygdom.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum