Kunstig intelligens skal indsamle mere og bedre maritimt data til at forstå miljøproblemer

Opvarmning af havene, højere vandstand, affaldsforurening og faldende biodiversitet. Verdenshavene lider i stigende grad under klimaforandringer og miljøproblemer. Men for at forstå sammenhængene skal vi vide mere om, hvad der foregår under havoverfladen.
Og det er en udfordring med de metoder, vi kender i dag. Jorden er dækket af mere end 70 procent vand, så det er hverken muligt eller rentabelt at foretage manuelle målinger og analyser over en længere periode.
Derfor skal forskningsprojektet Marine analytics using computer vision udvikle algoritmer for kunstig intelligens til et nyt system, der automatisk analyserer undervandsforholdene i farvande med varierende sigtbarhed som i Europa.
Projektet har fået støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond og er ledet af Thomas B. Moeslund, der er professor ved Aalborg Universitet. Undersøgelsen udføres i samarbejde med det amerikanske firma Kitware og den danske virksomhed Ambolt.
- Automatiseringen skaber kontinuerligt data af, hvad der sker under havets overflade. Jo mere data jo bedre. Det vil både spare tid og penge, men det vil også give en større og bedre mængde data, end hvad man har haft hidtil, siger Thomas B. Moeslund.
Havliv under Limfjordsbroen
Tre undervandskameraer er allerede blevet installeret på ni meters dybde på Limfjordsbroen mellem Aalborg og Nørresundby. Med et livefeed herfra skal forskerne fra Aalborg Universitet nu automatisk monitorere, hvad der foregår i vandet.
- Vi skal undersøge, hvordan sigtbarheden automatisk kan bestemmes ud fra billederne, og hvilken indflydelse den har på den efterfølgende analyse. Med kunstig intelligens skal vi kunne finde og artsbestemme de forskellige typer af biologiske væsener, der nu bevæger sig forbi kameraerne, siger Thomas B. Moeslund.
Helt konkret vil forskerne udvikle tre algoritmer. Den første ser på kvaliteten af billederne.
Hvis kvaliteten er høj nok, så overtager anden algoritme, der ser, om der foregår noget unormalt på billederne - her menes der alt andet end havbund med lidt tang. Altså en krabbe, fisk, plastik eller andet fremmed.
Hvis der foregår noget unormalt på billedet, så overtager tredje algoritme, der skal finde ud af, hvad det unormale er.
Algoritmerne skal i første omgang benyttes af marinebiologer. Men det overordnede mål for projektet er, at den kunstige intelligens kan hjælpe til at indsamle mere og bedre maritimt data om verdens undervandsforhold, så miljøproblemer i fremtiden kan forstås og afhjælpes.
Projektet løber over de næste tre år.
Nøgleord
Kontakter
Pressekonsulent Mette Lynge Hansen, tlf. 7231 8465, e-mail: met@ufm.dk
Billeder

Information om Danmarks Frie Forskningsfond
Danmarks Frie Forskningsfond (DFF) finansierer forskning af højeste internationale kvalitet og styrker den excellente forskning i Danmark. Fonden investerer i risikovillig forskning, der er baseret på forskernes idéer inden for og på tværs af videnskabelige områder, uafhængigt af politiske og strategiske satsninger.
DFF fremmer internationalisering af forskningen og styrker det unge talent såvel som den erfarne forsker. Herudover yder fonden forskningsfaglig rådgivning til minister, Folketing og det øvrige danske og internationale forskningslandskab. Det sker med baggrund i ekspertise og faglig diversitet gennem fondens 84 bestyrelses- og rådsmedlemmer, der alle er anerkendte og aktive forskere.
Følg pressemeddelelser fra Danmarks Frie Forskningsfond
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Frie Forskningsfond
219 mio. kr. til fremragende forskningsideer: 36 nye Sapere Aude-forskningsledere24.6.2025 08:55:00 CEST | Pressemeddelelse
Dansk forskning er netop blevet 36 nye forskningsprojekter rigere med Danmarks Frie Forskningsfonds bevillinger til nye, talentfulde Sapere Aude: DFF-Forskningsledere. Forskerne får nu mulighed for at udfolde deres egne, bedste forskningsidéer og samtidig prøve kræfter som ledere for deres egne forskningsgrupper.
Nyt opslag af frie midler offentliggjort4.6.2025 10:55:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks Frie Forskningsfonds opslag af frie midler for efteråret 2025 og foråret 2026 er nu offentliggjort. Opslaget er struktureret på en ny måde, hvor den vigtigste information om hvert af de enkelte virkemidler nu er samlet. Opslaget indeholder også andre ændringer, bl.a. ændres fondens eksterne bedømmelse, og for nogle virkemidler hæves beløbsrammen.
Forskning i verdensklasse støttet med 1,9 mia. kr. i 202420.5.2025 08:51:25 CEST | Pressemeddelelse
Læs Danmarks Frie Forskningsfonds årsrapport for 2024 og få indblik i aktiviteter, resultater og økonomi.
Fri forskning styrkes med 52 banebrydende projekter6.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
52 talentfulde forskere skal med deres nyskabende og excellente forskningsprojekter løfte dansk forskning til nye højder. Danmarks Frie Forskningsfond har netop uddelt 318 millioner kroner til forskningsprojekter, der spænder fra udfordringer og gevinster ved dybhavsminedrift til hvordan man kan skabe nye plantebaserede fødevarer med et naturligt B12-indhold.
31 millioner kroner skal styrke yngre forskeres internationale mobilitet4.3.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
15 forskere har netop modtaget samlet 31,7 millioner kroner fra Danmarks Frie Forskningsfond under virkemidlet ’DFF-International Postdoc’. Forskerne får mulighed for at udvikle en selvstændig faglig profil ved forskellige forskningsinstitutioner i udlandet inden for bl.a. kvanteteknologi og behandling af opioidafhængighed.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum