Børns Vilkår

Kunstig intelligens skal hjælpe Børns Vilkår med at nå endnu flere børn

Del

Børns Vilkår vil bruge kunstig intelligens til at løfte kvalitet og effektivitet på Børnetelefonen. AI-løsningen skal hjælpe de over 500 frivillige rådgivere, som årligt får over 220.000 henvendelser fra børn i Danmark.

Forestil dig, at du har en kollega, som har statistisk paratviden på rygraden om mange tusinde samtaler med børn. Denne usynlige kollega lytter med og giver dig løbende gule post-it-sedler med gode råd, baggrundsviden eller hjælpsomme henvisninger. Det er målet for et nyt projekt med kunstig intelligens, som Børns Vilkår har startet op sammen med it-firmaet itelligence.  

Baseret på analyser af data fra tusindvis af chats og samtaler på Børnetelefonen skal den kunstige intelligens støtte rådgiverne i deres samtaler med børn og unge. Projektet startede i slutningen af 2019, og i løbet af 2020 forventer Børns Vilkår at gå i luften med første del af den nye databaserede støtte til rådgiverne.  

”Vores formål er at standse svigt af børn, og det kan kunstig intelligens hjælpe os med,” siger direktør i Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl. ”Børnetelefonen er en anonym personlig rådgivning, hvor tusindvis af børn taler eller chatter med rådgivere om meget forskellige problemer. Det giver os et enormt datagrundlag, som kunstig intelligens kan hjælpe os med at udnytte endnu bedre - til gavn for de børn og unge, vi rådgiver.”  

Kunstig intelligens kan frigive tid 

220.000 henvendelser fra børn og unge bliver til over 50.000 gennemførte rådgivninger årligt via Børnetelefonen. Antallet af henvendelser vokser 10 pct. hvert år, og én af ideerne med projektet er at kunne nå endnu flere børn, så andelen af ubesvarede henvendelser går ned.  

AI-systemet kan for eksempel fortælle rådgiveren, at ordvalget fra barnet med 94 procents sandsynlighed indikerer, at barnet er udsat for vold. En viden, som rådgiveren kan bruge i sine overvejelser og anbefalinger i løbet af samtalen. Samtidig er det målet, at AI-systemet på sigt skal spare rådgiverne tid ved at kategorisere og efterbehandle samtalen – noget, der i dag sker manuelt. 

Itelligence: Et meningsfuldt projekt 

”Vi arbejder normalt med virksomheders data, hvor det handler om at hjælpe kunder med at drive en bedre forretning. Samarbejdet med Børns Vilkår giver os et boost, fordi formålet er så menneskeligt og meningsfuldt. For os er det samfundsansvar i praksis,” siger direktør Per Falck Jensen fra itelligence. Han er leder af det danske selskab i en global koncern af it-konsulenter, hvor projektet forstærker den interne team spirit.   

”For os handler projektet i første omgang om at hjælpe med et godt formål, men samtidig får vi lejlighed til at arbejde helt ude på forkanten af, hvad AI kan gøre for en virksomhed. Vi er helt sikre på, at vores AI-team kan bruge disse erfaringer for andre kunder, som vil bruge data og software til at forbedre deres kundedialog.” 

Børnene vil altid møde et levende menneske 

Børnetelefonen har siden starten i 1977 været gennem en løbende teknologisk udvikling. Rådgivningen startede som fysiske møder og blev senere suppleret af telefonrådgivning og chat, som i dag er den hyppigste kontraktform. Brugen af kunstig intelligens åbner en række nye diskussioner og dilemmaer.  

”Vi går ind i det her projekt med en ekstrem opmærksomhed på de mulige faldgruber. Børnene skal fortsat altid møde et levende menneske, når de kontakter os. De skal fortsat altid kunne være anonyme, og vores rådgivning må ikke blive firkantet eller maskinel. Samtidig er det vigtigt for os, at rådgiverne altid kan gennemskue AI-løsningens beregninger og anbefalinger,” siger Rasmus Kjeldahl.  

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Information om Børns Vilkår

Børns Vilkår
Børns Vilkår
Trekronergade 26
2500 Valby

35 55 55 59http://www.bornsvilkar.dk/

Fakta om Børnetelefonens projekt med kunstig intelligens  

Projektet drives i et partnerskab mellem Børns Vilkår og itelligence. Børns Vilkår tilknytter proceseksperter og børnefaglige eksperter, mens itelligence stiller med et kompetenceteam inden for tekstanalyse, Machine Learning, user experience og design thinking. 

Fremgangsmåden er, at den avancerede machine learning ”træner” på et historisk sæt af anonymiserede data med mange tusinder samtaler med danske børn. Udstyret med denne historiske viden ”lytter” den kunstige intelligens med på live-dialog mellem barn og rådgiver og spiller ind med information, baggrundsviden og hypoteser til rådgiverens frie brug. 

Projektet startede i efteråret 2019. Et proof-of-concept forventes klar i marts 2020, og første implementering forventes klar inden sommeren 2020.  

Følg pressemeddelelser fra Børns Vilkår

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Børns Vilkår

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum