Kunstig intelligens kortlægger invasive arter
Vejdirektoratet tager nye våben i brug i kampen for at bekæmpe invasive arter på de mange kilometer langs statsvejene. I disse dage er Vejdirektoratets gule AI-bil ved at kortlægge invasive arter som gyldenris, lupiner og rynket rose.

Sammen med Sverige og Island har Vejdirektoratet indgået et samarbejde til i alt 2,2 millioner kroner om at udvikle kunstig intelligens, der kan registrere invasive plantearter, så de kan bekæmpes, før de kvæler den naturlige flora.
Verden er midt i en global biodiversitetskrise, som medfører, at arter hver dag uddør. En fjerdedel af verdens arter er truet af udryddelse, og alene i Danmark er 1.844 arter af dyr, planter og svampe i risiko for at forsvinde, ifølge Danmarks Naturfredningsforening.
- Danmark skal have mere og bedre natur. Vi har store forventninger til, at teknologien kan hjælpe os med at bekæmpe arter, som har en negativ effekt på biodiversiteten. Men det er også et projekt, som tager tid og kræver grundighed. Målet er at gøre algoritmerne så gode, så vi kan registrere de invasive plantearter i al slags vejr og under forskellige lysforhold, og hvor de kun lige er kommet frem. Dermed kan vi hurtigt sætte ind med bekæmpelsen, inden arterne overtager et område, siger biolog Christina Steenbeck, Vejdirektoratet.
Det er den private it-virksomhed Trifork, som hjælper landene med at udvikle det fælles nordiske projekt. På sigt er det meningen, at det særlige kamera også skal lære at genkende trafikdræbte dyr, så Vejdirektoratet kan få bedre data for, hvor det er særligt svært for dyrene at krydse vejene.
- Vejene er den store dræber, og derfor giver det mening at investere i endnu bedre data. Vores plan for fremtiden er, at Vejdirektoratets tilsynsbiler, der hver dag kører rundt på statsvejene i hele landet, skal udstyres med kameraer, der er trænet til både at genkende invasive plantearter og tra-fikdræbte dyr, når de møder dem, siger Christina Steenbeck
Fakta:
Følgende invasive arter er der særligt fokus på:
1. Kæmpe-bjørneklo
2. Pileurt (japan- og kæmpe-pileurt)
3. Gyldenris (kanadisk + sildig gyldenris)
4. Mangebladet lupin
5. Pastinak
6. Rynket rose
7. Kæmpe-balsamin
8. Gyvel (problemart)
Nøgleord
Kontakter
Vejdirektoratets pressetelefon
Tlf:51 83 33 93Billeder
Følg pressemeddelelser fra Vejdirektoratet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Vejdirektoratet
Vedligehold lukker Næstved Svingbro en enkelt nat23.5.2025 14:42:49 CEST | Pressemeddelelse
Vejdirektoratet spærrer Vestre Ringvej i aften- og nattetimerne fra tirsdag 27. maj til onsdag 28. maj på grund af arbejde på Næstved Svingbro.
E45 spærres delvist ved <58> Hedensted i aften- og nattetimerne22.5.2025 13:31:18 CEST | Pressemeddelelse
Støbeform og stillads, der er brugt i forbindelse med støbningen af den nye bro ved <58> Hedensted, skal fjernes, og mens arbejdet foregår, er Vejdirektoratet nødt til at spærre motorvejen. Arbejdet foregår udelukkende i tidsrummet mellem klokken 18:30 og 06:00 og starter søndag den 25. maj.
Elmebjergvej ved Sorø får ny asfalt22.5.2025 10:35:54 CEST | Pressemeddelelse
Den 26. til 29. maj lægges der ny asfalt på Elmebjergvej ved Sorø. Arbejdet bliver udført i aften- og nattetimerne, hvor det er til mindst gene for trafikanterne.
Alt for mange bilister overskrider fartgrænser ved vejarbejder22.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Målinger ved to vejarbejder viser, at mere end halvdelen af bilisterne kørte for hurtigt forbi. Nu relancerer Vejdirektoratet en kampagne, der skal minde bilisterne om at passe på vejarbejderne.
Korrektion: Hillerødmotorvejen spærres aften og nat ved Roskildevej i den kommende weekend20.5.2025 10:30:32 CEST | Pressemeddelelse
Bemærk opdaterede datoer: Trafikanter på Hillerødmotorvejen skal i aften og nattetimerne i weekenden 23-25. maj op over fra- og tilkørslerne ved Hillerød Ø. Omkørslen skyldes opsætning af stillads til ny motorvejsbro.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum