Lolland Kommune

Kulturmiljøer skal styrke Lolland

Del

Hvordan kan historiske bygninger og kulturmiljøer bruges som løftestang for en langsigtet og positiv udvikling? Det skal Lolland Kommune vise nye veje til som led i Collective Impact-initiativet ’Bygningsarven i landdistrikterne’. Målet er at identificere kommunens vigtigste kulturmiljøer, så en prioriteret indsats på sigt kan sikre både brug og bevaring af bygningerne og understøtte lokal udvikling og stolthed.

Kulturmiljøer under lup
Velbevarede landsbyer, fornemme herregårde og markante industribygninger fra sukkerproduktionens storhedstid. Kønne købstæder og attraktive kystområder. Lolland Kommune har mange fine kulturmiljøer, men er også udfordret af bl.a. fraflytning og forfald, og det sætter de historiske bygninger og kulturmiljøer under pres.

Nu skal kommunens kulturmiljøer under lup. Målet er at indkredse og prioritere de vigtigste kulturmiljøer ud fra deres potentiale til at skabe en positiv udvikling. Uden et godt overblik over, hvilke kulturmiljøer, der findes i kommunen, risikerer vi nemlig at gå glip af et vigtigt potentiale til at fastholde og tiltrække borgere og virksomheder og styrke turismen.

”Initiativet er en kærkommen mulighed for at bringe vores fine kulturmiljøer frem i lyset og gøre dem til omdrejningspunkt for nye indsatser og investeringer, f.eks. inden for turismeområdet. Som kommune får vi klarhed over, hvilke områder vi og andre aktører skal satse på, og vi håber, at også borgerne vil få øjnene op for de mange værdier, som vi råder over her på Lolland,” siger Holger Schou, borgmester i Lolland Kommune.

Lolland går forrest
Som en del af initiativet udvikles en ny metode, som skal gøre det nemmere at bedømme de enkelte kulturmiljøers kulturhistoriske og arkitektoniske kvaliteter samt deres potentiale til at styrke lokal udvikling.

Initiativet er netop skudt i gang og løber af stablen resten af 2016. Projektet er forankret i et tæt samarbejde mellem Udvikling og Erhverv, Teknik og Miljø i Lolland Kommune samt Museum Lolland-Falster, men både borgere, erhvervsaktører og foreningsliv får mulighed for at være med.

Gøsta Knudsen, forhenværende stadsarkitekt i Aarhus og formand for Collective Impact Bygningsarven i landdistrikterne, glæder sig til samarbejdet med Lolland:

”Hvis bygningsarven skal bevares, skal den bruges. Vi ser frem til at arbejde tættere sammen med Lolland Kommune, som råder over værdifulde kulturmiljøer med et stort potentiale, som kalder på at blive brugt. Ved at være med kommer Lolland Kommune til at vise nye veje til, hvordan man kan bruge bygningsarven som løftestang for en langsigtet omstilling og udvikling, som også andre områder uden for de større byer kan lære af. Det er en proces vi støtter fuldt op om og vi er spændte på at se resultaterne.”

De første resultater forventes at ligge klar med udgangen af 2016, og projektet kan følges på kommunens hjemmeside: www.lolland.dk. Ud over Lolland Kommune deltager også Faaborg-Midtfyn Kommune i initiativet.

Det er parterne i Collective Impact-gruppen, ’Bygningsarven i landdistrikterne’, der har sat initiativet i gang. Collective Impact er en ny arbejdsform, hvor alle, der kan gøre en forskel, går sammen om at finde fælles løsninger og handlinger på fælles problemer. En lang række parter deltager: Bygningskultur Danmark, DGI, KL, KTC – Kommunalteknisk Chefforening, Landdistrikternes Fællesråd, Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur, Landsforeningen Landsbyerne i Danmark, Nykredit, Realdania, Slots- og Kulturstyrelsen og Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet.

Nøgleord

Kontakter

Birgitte Rønnow
Udviklingschef
T 29 38 83 19

Gøsta Knudsen
Formand for initiativet ’Bygningsarven i landdistrikterne’
T 41 85 57 15

Holger Schou RasmussenBorgmester, Lolland Kommune

23 24 91 80

Information om Lolland Kommune

Lolland Kommune
Lolland Kommune
Jernbanegade 7
4930 Maribo

54 67 67 67http://www.lolland.dk/

FAKTA

 

Om kulturmiljøer
I initiativet forstås kulturmiljøer som en mængde bygninger, der knyttes sammen af en overordnet fortælling. Der er især fokus på kulturmiljøer, hvor bygningerne bliver brugt - eller kan bruges - til andre formål, end dem de er bygget til.

 

Om bygningsarven i landdistrikterne
’Bygningsarven i landdistrikterne’ – er et såkaldt Collective Impact-initiativ, som bygger på grundtanken om, at forandring skabes, når flere forskellige aktører går sammen om en udfordring og løfter i flok.

Baggrunden er, at omstillingen i Danmarks landdistrikter har sat bygningsarven og kulturmiljøerne under pres, og mange fredede og bevaringsværdige bygninger kan ikke længere bruges til deres oprindelige formål. Ambitionen er også, at indsatser til at bevare og udvikle kulturmiljøerne skal trække private investeringer med sig.

Målet er:

  • at sikre flere bevarede og benyttede bygninger i kulturmiljøerne
  • at skabe lokal udvikling
  • at sikre en øget identitetsfølelse og forståelse hos borgerne for bygningsarvens værdier.

Ud over Lolland Kommune deltager også Faaborg-Midtfyn Kommune i initiativet. Her er det bl.a. de velbevarede købstæder og landsbyer, der skal være med til at styrke livskvaliteten og turismen og gøre Faaborg-Midtfyn Kommune til et attraktivt sted at bo.

Følg pressemeddelelser fra Lolland Kommune

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Lolland Kommune

10 millioner vindmøllekroner på vej til græsrødder og foreninger i Lolland Kommune9.3.2018 05:00pressemeddelelse

Næsten 10 millioner kr. Så mange penge er på vej til 33 lokale projekter i Lolland Kommune. Pengene gives i støtte fra vindmøllepuljen ”Den grønne ordning” til lokale projekter, hvis ansøgninger i første omgang blev behandlet af Lolland Kommune sidste år. Nu har projekterne fået ”Energinets” blå stempel. Energinet administrerer ordningen på statens vegne, som nu betyder, at der helt præcis er 9.746.619 kr. på vej til græsrødder og foreninger i Lolland Kommune.

Lolland Kommune bygger en af de bedste broer til fagligt stærke elever28.2.2018 05:00pressemeddelelse

Fra alle sider lyder opfordringen i årene her, at flere unge skal tage en ungdomsuddannelse. Og flere unge skal også helst tage ungdomsuddannelser, der er målrettet produktionsdanmark. For det er her, de store muligheder er, og det er den sikre investering for både de unge og for samfundet. De to ting har man i Lolland Kommune slået sammen i ”Science Camp”, som er et samarbejde mellem grundskoler, CELF og Ungdommens Uddannelsesvejledning (UU) på Lolland. Det konkluderer Tænketanken DEA efter at have set på brobygningsforløbene herhjemme, overgangen fra grunduddannelsen til ungdomsuddannelsen. Her fremhæves Science Camp som et af landets bedste forløb.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum