Wonderful Copenhagen

Krydstogtturismen i danske havne sætter ny rekord i det nye år – på nær København, der stadig er bagud pga. krigen

Del

Der er krydstogtturismen i København, og så er der krydstogtturismen i resten af landet. Indtil corona-krisen ramte, var det hovedstaden, der var lokomotivet i dansk krydstogt. Men når man kigger på tallene for 2023, er rollerne byttet om.

De danske havne uden for København ser på nuværende tidspunkt ud til samlet set at få besøg af 230 anløb i 2023. Det er 44 flere end i 2019 – det sidste normale år for krydstogtturismen.

Forventningen til antallet af gæster ombord på de besøgende skibe er, at de 8 danske krydstogthavne uden for hovedstaden, der får anløb i 2023, kan se frem til over 431.000 gæster i det nye år. Det er mere end dobbelt så mange som i 2019 og er det højeste antal nogensinde.

Til gengæld er København stadig hårdt ramt. Dog ikke længere af corona, men nu af krigen i Ukraine, som gør, at den populære russiske Skt. Petersborg, der er det helt store trækplaster, ikke længere er en del af krydstogt i Østersøen. Særligt de store amerikanske rederier, som ligger til i København, men ikke i resten af Danmark, dropper Østersøen pga. Skt. Petersborg.

København havde i 2019 besøg af i alt 348 skibe, som havde 940.000 gæster med til den danske hovedstad. I 2023 kan København se frem til kun 289 anløb, en nedgang på 59 i forhold til 2019. Og nedgangen i anløb næste år betyder 375.000 færre krydstogtturister end i 2019.

Hvor krydstogtskibene i resten af landet lægger til som et stop undervejs på en rute, er en stor del af skibene i København såkaldte turn-arounds, som betyder, at skibene både begynder og afslutter krydstogtet i København. Turn-around-gæsterne er derfor generelt længere tid på destinationen og lægger et større forbrug hos branchens mange virksomheder, herunder hoteller, restauranter, butikker og attraktioner. Alene i 2019 skabte krydstogtturismen en omsætning i København på over 1,1 mia. kr.

Men det er netop nedgangen i antallet af turn-arounds, der særligt rammer København i 2023. Her er de forventede 122 turn-around-anløb en nedgang på 39 i forhold til 2019. Det er sågar en nedgang fra de 133 i det usikre 2022.

Og det betyder især færre krydstogtgæster fra USA, da det særligt er de amerikanske rederier, der trækker deres turn-around-skibe ud af Østersøen på grund af situationen med Rusland.

I de danske havne uden for København er fremgangen samlet set tydelig, selvom antallet af anløb i de enkelte havne rundt i landet varierer fra år til år. Tallene for 2023 er optalt på tværs af landet og baseret på fuld belægning på skibene, og kan således ændre sig i løbet af 2023.

Kontakter

Wonderful Copenhagen
Uffe Hartmann
ufh@woco.dk
Mobil 21 73 98 90

Information om Wonderful Copenhagen

Wonderful Copenhagen
Wonderful Copenhagen
Nørregade 7B
1165 København K

+45 33257400http://www.wonderfulcopenhagen.dk

Wonderful Copenhagen er en netværksorganisation som arbejder for at fremme og udvikle erhvervs- og ferieturismen i Region Hovedstaden til gavn for almennyttige interesser.

Følg pressemeddelelser fra Wonderful Copenhagen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Wonderful Copenhagen

Klaus Bondam bliver ny direktør for krydstogtnetværk i Wonderful Copenhagen: Skal stå i spidsen for kompleks opgave med at sikre bæredygtig vækst28.2.2023 11:00:14 CET | Pressemeddelelse

Det bliver en profil med mange års erfaring med ledelse, byudvikling, kulturscenen, bæredygtighed og mobilitet, der fremover skal stå i spidsen for krydstogtturismen i Danmark og Østersøen. Som ny direktør for krydstogtturisme i Wonderful Copenhagen skal Klaus Bondam stå i spidsen for en vigtig, men også kompleks opgave med at sikre en bæredygtig omstilling af krydstogterhvervet, både miljømæssigt, socialt og økonomisk. Opgaven er på en og samme tid at øge branchens store samfundsøkonomiske bidrag med milliardomsætning og jobskabelse, og samtidig medvirke til at omstille branchen miljømæssigt og i samspil med lokalmiljøer. ”Jeg glæder mig meget til at være med til at skabe en bæredygtig vækst i krydstogtturismen i København, Danmark og Østersøområdet sammen med de mange partnere og de pågældende byer. Det maritime fylder meget i vores historie, men er også en stor del af den fremtidige udvikling af vores samfund i en grønnere og mere bæredygtig retning. Og det er et stærkt afsæt for ar

På trods af år med ekstramange danske gæster: Stort potentiale og store opgaver forude for hovedstadens turisme15.2.2023 08:54:00 CET | Pressemeddelelse

Danskerne besøgte i 2022 hovedstaden mere end nogensinde før. Og derfor lukkede 2022 med en ny rekord i det samlede antal overnatninger - med hele 25% flere danske overnatninger. Derimod ligger de vigtige internationale overnatninger stadig under niveauet for 2019 (-7,4%). USA, som i 2019 var det største marked for København, kommer ud af 2022 med minus 19,5%. Og Storbritannien, der i 2019 var det 2. største marked, er tilsvarende i minus 17%. Meget få kinesere besøgte hovedstaden i 2022 – hele 86% færre end i 2019. ”De seneste år har været meget turbulente for turismen i hovedstaden. Og tallene for 2022 viser, at der er stadig ligger et arbejde i at få hele den internationale turisme tilbage, særligt de oversøiske markeder, der bl.a. er afhængig af direkte flyruter. Men opgaven er langt større end det,” siger Mikkel Aarø-Hansen, administrerende direktør i Wonderful Copenhagen. Overnatningstallene for hovedstaden skal ses i lyset af, at den samlede hotelkapacitet i hovedstaden er stege

Tour de France blev stor succes for hovedstadens turisme efter hård corona-krise9.12.2022 07:21:35 CET | Pressemeddelelse

Københavns gader trængte til liv og fest efter en lang periode, hvor de mange turister blev væk. Og den fest kom og leverede varen i form af Tour de France Grand Départ, som 1. juli i år indtog København med en kæmpe folkefest, inden verdens største cykelløb fortsatte med stor succes gennem resten af landet. Og det franske cykelløb skabte i den grad liv i den danske hovedstad. Ny rapport fra interessentskabet bag det danske værtskab viser, at der var ca. 640.000 tilskuere langs ruten i København. Ud over de flere hundredtusinder lokale, deltog også lige over 200.000 tilrejsende eventturister, heraf ca. 45.000 udenlandske. Værtskabet af Tour de France skabte alene i København en turismeøkonomisk omsætning på 348 mio. kr. ”Der er investeret mange midler og kræfter i at få Tour de France til København og Danmark. Og det var det hele værd. Touren blev en kæmpe succes. En succes, som var særlig vigtig for hovedstaden efter en hård periode under corona, som stadig kan mærkes i hovedstadens t

Stor fremgang i danske turister hjælper hovedstaden gennem sommersæsonen i en usikker tid12.8.2022 13:09:57 CEST | Pressemeddelelse

I en tid, hvor intet er, som det plejer, kan København og hovedstadsregionen glæde sig over at få besøg af markant flere danskere end før. Aldrig har så mange danskere holdt ferie i deres egen hovedstad som denne sommer. I hovedstaden plejer hovedparten af turisterne at være internationale, og også her er der vendt op og ned på tingene. Her er flere gæster fra nabolandene Norge, Sverige og Tyskland end tidligere, til gengæld er der færre fra England, markant færre fra USA og kun meget få fra Kina. Oven i det har krigen i øst og de afledte effekter heraf afløst corona som en generel udfordring og et kæmpe benspænd specifikt for Københavns mangeårige succes med krydstogtturister. Her forventes nu stor nedgang i krydstogtgæster. Den store forandring af, hvor hovedstadens turister kommer fra, fremgår af de seneste tal fra Danmarks Statistik over overnatninger på hoteller mm. i juni måned. Selvom der officielt kun er sat tal på juni indtil videre, så er det pt Wonderful Copenhagens vurderin

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum