Kritikken af nationale test må tages alvorligt: DPU opretter akademi for pædagogiske test og evaluering
I rapporten ’Undersøgelse af De Nationale Tests måleegenskaber’ fra april i år konkluderede Svend Kreiner, professor emeritus ved Københavns Universitet, og Jeppe Bundsgaard, professor ved DPU, Aarhus Universitet, at de nationale test måler forkert. De to forskere opfordrede derfor politikerne til at sætte testene i bero. Efterfølgende opfordrede 31 forskere i en kronik i Politiken omvendt til at droppe kritikken af de nationale test.
Uenige forskere bør stikke hovederne sammen
På den baggrund tog Claus Holm, leder af DPU, Aarhus Universitet, initiativ til en såkaldt konsensuskonference i form af en eksperthøring om de nationale tests måleegenskaber. Konsensuskonferencen skulle bidrage til at afklare, hvad forskerne er enige og uenige om mht. de nationale test, og give offentligheden indblik i forskernes begrundelser for og imod brugen af nationale test.
Imidlertid har Claus Holm nu aflyst konsensuskonferencen. Det skyldes uenighed om, hvorvidt konferencen bør afholdes før eller efter Børne- og Undervisningsministeriets igangværende evaluering af de nationale test er afsluttet.
”Jeg aflyser konferencen, fordi der er forskellige opfattelser af, om det er frugtbart at afholde den før eller efter evalueringen er afsluttet. Det er dybt beklageligt, da det var min opfattelse, at der allerede eksisterer et grundlag for en sådan høring, nemlig Sven Kreiner og Jeppe Bundsgaards rapport og de 31 forskeres kritiske kronik i Politiken. For mig at se var det afgørende at afholde konferencen uafhængigt af ministeriets egen evaluering, så forskningsperspektivet tydeligere kunne bidrage til de kommende drøftelser af den. Det var der ikke opbakning til,” siger Claus Holm, der er ked af aflysningen:
”Emnet og offentligheden fortjener, at de uenige forskere stikker hovederne sammen og drøfter, hvad de er enige eller uenige om. Det vil jeg til stadighed opfordre til sker,” siger han.
Kritikken af måleegenskaber må tages alvorligt
I lyset af aflysningen har Claus Holm bedt Erik Lykke Mortensen, professor emeritus ved Københavns Universitet, samt de to forskere, der har reviewet Sven Kreiner og Jeppe Bundsgaards rapport, om at læse de 31 forskeres kronik ”Drop kritikken af de nationale tests” for at vurdere, om den ændrer ved deres syn på soliditeten af rapportens konklusioner. Det gør den ikke:
”Alle tre eksperter vurderer, at rapportens forskningsresultater modstår kritikken og i den forstand er meget solide. På den baggrund mener jeg, at der er endnu mere grund til, at rapportens kritik af de nationale tests måleegenskaber bliver taget særdeles alvorligt i de diskussioner og beslutninger, der måtte følge i kølvandet på den igangværende evaluering af de nationale test,” siger Claus Holm.
Nyt akademi for pædagogiske test og evaluering i grundskolen
I lyset af diskussionen om de nationale test vil DPU nu tage initiativ til at oprette et akademi for pædagogiske test og evaluering i grundskolen, herunder nationale test.
”Vi vil forny en tradition, der fører 70 år tilbage til Emdrupborgs forsøgsskole. I de samme bygninger vil vi nu som dengang fungere som pædagogisk fyrtårn for udvikling af evalueringsteknologier, herunder test. Vi vil organisere det i samarbejde med vores internationale forskningsnetværk og indenlandske kapaciteter, professionshøjskoler og i tæt dialog med pædagogiske praktikere ude i skolerne.” siger Christian Christrup Kjeldsen, viceinstitutleder for forskning ved DPU og leder af Nationalt Center for Skoleforskning.
Han giver en åben invitation til at deltage i akademiet og dets aktiviteter:
"Vores nordiske naboer har på det seneste også opbygget kapacitet inden for pædagogiske test og evaluering. Der er ingen tvivl om, at vi har behov for at samle alle gode kræfter med interesse og indsigt i test og evaluering,” siger Christian Christrup Kjeldsen.
Dokumentation
Ekspertudtalelser om rapporten efter læsning af kronikken 'Drop kritikken af de nationale test'
- Udtalelse af Erik Lykke Mortensen, professor emeritus ved Københavns Universitet
- Udtalelse af Rolf Vegar Olsen, professor ved Oslo Universitet
- Udtalelse af Tine Nielsen, lektor ved Københavns Universitet
Hent rapport:
Svend Kreiner og Jeppe Bundsgaard: Undersøgelse af De Nationale Tests måleegenskaber
(2. reviderede udgave, 25. april 2019)
Læs nyhed fra DPU om rapporten: Ny forskning: De nationale test er fejlagtige og alt for usikre
Kronik i Politiken 13. maj 2019: 31 forskere: Drop kritikken af de nationale tests
Kontakter
Claus Holm, leder af DPU, Aarhus Universitet
M: 2688 5600
Christian Christrup Kjeldsen, leder af Nationalt Center for Skoleforskning og viceinstitutleder for forskning, DPU, Aarhus Universitet
M: 5137 0188
Information om Aarhus Universitet: Arts
DPU (Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse) er et institut ved Faculty of Arts, Aarhus Universitet. DPU udgør Danmarks største universitetsmiljø for grundforskning og anvendt forskning inden for pædagogik og uddannelse.
Læs mere om DPU på www.dpu.au.dk
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts
Historiker om kommende EU-formandskab: USA vender blikket mod Europa – igen19.6.2025 07:42:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmark overtager EU-formandskabet 1. juli 2025 i en tid med øget geopolitisk spænding. USA har igen fokus på Europa og efterlyser større ansvar fra sine allierede – et mønster, der ifølge professor i historie på Aarhus Universitet, Thorsten Borring Olesen, har rødder tilbage til 1973.
Ny forskning kortlægger buddhismens tilstedeværelse i Norden17.6.2025 10:27:10 CEST | Pressemeddelelse
I et nyt fællesnordisk forskningssamarbejde kortlægger religionsforsker Jørn Borup fra Aarhus Universitet sammen med kollegaer fra hele Norden buddhismens udvikling og mangfoldige udtryk. Resultaterne præsenteres i Buddhism in the Nordic Countries – den første samlede og sammenlignende analyse af religionens rolle i Danmark, Norge, Sverige, Finland og Island.
Mellemformer kan være svaret på udfordringer med inklusion27.5.2025 10:56:35 CEST | Pressemeddelelse
Skal skolebørn med særlige behov have specialundervisning? Eller skal de deltage i den almene undervisning på lige fod med andre børn? Svaret behøver ikke være enten-eller. Ny forskningsoversigt fra DPU, Aarhus Universitet om de såkaldte 'mellemformer' giver et første, samlet bud på, hvad specialpædagogik er, når den indgår som en del af almenpædagogikken. Og den peger på forudsætninger for, at denne særlige form for inklusion kan lykkes.
Rav, kunst og glemte fortællinger – arkæologer undersøger ravværksted fra istidens slutning19.5.2025 08:27:58 CEST | Pressemeddelelse
Et af Europas ældste værksteder for ravkunst er i disse dage genstand for nye udgravninger af et dansk- tysk forskerteam. Fundstedet ved Grabow i Nordtyskland har tidligere givet opsigtsvækkende fund – blandt andet Nordtysklands ældste skulptur. Nu håber forskerne at afdække, hvordan rav blev bearbejdet og brugt for omkring 14.000 år siden – i en tid med store klima og kulturskift.
Aarhus Universitet åbner digitalt bibliotek for antikke græske tekster16.5.2025 09:20:39 CEST | Pressemeddelelse
Hvordan kan computere og algoritmer bruges til at analysere antikke græske tekster som de bibelske tekster og andre tekster af fx Platon, Sofokles og Plutark? Det spørgsmål står centralt i forskningsprojektet, Computing Antiquity, som nu lancerer en digital database, hvor forskere og andre interesserede frit kan hente antikke græske tekster i formater, som computere og algoritmer kan arbejde med. I spidsen for projektet står Jacob P.B. Mortensen, lektor i Ny Testamente på Afdeling for Teologi på Aarhus Universitet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum