Krisekorps af erhvervsfolk klar med råd om coronalån

Når statens coronalån til erhvervslivet skal betales tilbage i dag 1. april 2022, kan det betyde, at mange tusind mindre virksomheder må erkende, de ikke har økonomi til at drive virksomheden videre som før og i værste fald risikerer en konkurs.
Antallet af konkurser i Danmark har været ekstraordinært lavt i 2020 og 2021, men nu gør de cirka 130 frivillige erhvervsfolk i programmet Early Warning, som yder gratis og uvildig rådgivning, sig klar til et boom af henvendelser fra ejere af små og mellemstore virksomheder, som har brug for eksperthjælp til at ride et muligt finansielt stormvejr af:
"Vi ser i vores daglige arbejde, at mange små forretningsdrivende vil få problemer med at betale moms- og skattelån tilbage. Det kan skyldes, at de enten ikke har sat penge til side til at betale lånene tilbage eller ikke har prioriteret at få lavet de nødvendige løbende investeringer, mens de har kunnet få hjælpepakker. For nogle kan det meget vel blive en brat opvågning", siger Morten Møller, der er national projektleder for Early Warning-programmet.
Det anslås, at omkring 40 procent af mindre og mellemstore virksomheder har optaget moms- eller skattelån i forbindelse med corona-pandemien. Penge, som nu skal betales tilbage til staten:
"Men ingen har overblik over, hvad de enkelte virksomheder har gjort med lånet. Har de brugt pengene til løn og andre løbende udgifter, har de investeret i varelager eller webshop, eller har de dem liggende klar i madrassen", siger Morten Møller.
Rådgivningen fra Early Warning kan handle om, hvilke konsekvenser for likviditeten det har at udskyde tilbagebetalingen op til yderligere to år, hvilket vil indebære en månedlig rente på 0,7 procent, som svarer til en årlig rente på over otte procent, eller være hjælp til nye afdragsordninger hos eksempelvis Gældsstyrelsen og andre långivere. Det kan også være tiltag for at øge salget, omlægge lån, planlægge opgaver, effektivisere driften osv., som de frivillige rådgivere sædvanligvis hjælper virksomhederne med, så de overlever eller landet blødt i en eventuel konkurs:
"Vi er klar, men kan selvfølgelig hurtigst hjælpe dem, som ringer først", siger Morten Møller.
Virksomhedsejere skal kontakte Early Warning i det regionale Erhvervshus, som hjælper med at danne overblik over situationen og planlægge en løsning for både virksomhed og ejer. Efter behov tilknyttes en frivillig rådgiver, som hjælper virksomheden med at gennemføre løsningen og komme på fode igen.
Fakta om Early Warning
Erhvervsstyrelsen etablerede Early Warning-programmet i 2007. Siden er der vejledt omkring 7500 små og mellemstore virksomheder, der oplever modgang. Kontakt til Early Warning sker gennem i landets seks Erhvervshuse, og programmet administreres af Erhvervshus Midtjylland.
Early Warning i Danmark er finansieret af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.
Kontakter
Anna Maria SønderholmUdviklingschef
Kontakt for pressehenvendelser
Billeder

Links
Information om Erhvervshus Midtjylland
Early Warning hjælper virksomhedsejere igennem modgang - før det er for sent
Early Warning er et gratis, fortroligt og uvildigt tilbud til dig som virksomhedsejer, som oplever modgang i din virksomhed, og gerne vil gøre noget ved det. Uanset om den skal lukke eller fortsætte.
Vi har hjulpet over 7.500 virksomheder videre siden 2007. Til gavn for både ejere, virksomheder og os alle sammen. Og vi er klar til at hjælpe endnu flere.
Følg pressemeddelelser fra Erhvervshus Midtjylland
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Erhvervshus Midtjylland
Nye rapporter: Stigning i antallet af kvindelige iværksættere i Midtjylland11.4.2025 11:53:32 CEST | Pressemeddelelse
Erhvervshus Midtjylland har netop lanceret nye rapporter, der stiller skarpt på den midtjyske erhvervsudvikling og iværksætteriet.
Midtjyske virksomheder kan nu få hjælp til at træde ind på forsvarets nye milliardmarked5.3.2025 08:10:00 CET | Pressemeddelelse
Et milliardmarked med store forretningsmuligheder. Det er lige præcis, hvad du træder ind på, hvis din virksomhed bliver leverandør til det danske og internationale forsvarsmarked. Erhvervshus Midtjylland er klar til at hjælpe interresserede virksomheder med overblik over de vigtigste trin for at blive leverandør.
Tre jyske organisationer forener kræfterne i nyt analysesamarbejde12.2.2025 07:45:00 CET | Pressemeddelelse
Nyt analysesamarbejde skal styrke erhvervsudviklingen på tværs af 19 kommuner. Den første analyse skal zoome ind på kompetenceforsyning til det midtjyske arbejdsmarked
50 mio. kr. skal hjælpe flere i gang med den bæredygtige omstilling23.1.2025 07:30:00 CET | Pressemeddelelse
Mindre end en tiendedel af de små og mellemstore virksomheder dokumenterer deres ESG-aftryk. Flere undersøgelser i 2024 har vist, at mange stadig tøver med at kaste sig over dokumentationsarbejdet, fordi det er svært at få overblik. Nu sætter erhvervshusene bredt ind for at komme SMV’erne til undsætning og samtidig afværge overimplementering. Det sker med 50 mio. kr. i ryggen og forventningen om, at flere virksomheder får smag for mere.
Erhvervshus Midtjylland skal udrulle ny, landsdækkende robotindsat på 50 mio. kr.4.12.2024 07:20:00 CET | Pressemeddelelse
Det er netop offentliggjort, at det er Erhvervshus Midtjylland, der bliver landsdækkende operatør på en ny, ambitiøs robotindsats. Sammen med landets øvrige erhvervshuse skal Erhvervshus Midtjylland sørge for, at 50 mio. kr. kommer ud at leve hos 350 virksomheder.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum