DI - Dansk Industri

Krigen annullerer industriens ordrer

Del

Krigen i Ukraine har for de fleste produktionsvirksomheders vedkommende lukket markederne i Rusland, Hviderusland og Ukraine. Men også af indirekte årsager har krigen betydet annullerede ordrer for over halvdelen af danske produktionsvirksomheder, viser en ny undersøgelse fra Dansk Industri (DI).

Danske virksomheder rammes hårdt af krigen i Ukraine. Markeder i øst er lukkede og det er blevet sværere at skaffe råvarer og materialer til at producere. Hele 55 procent af Danmarks produktionsvirksomheder – fra medicin over mursten og metalvarer til fødevarer - angiver i en ny DI-undersøgelse, at de har fået annulleret ordrer på grund af krigen.

- Krigen er en ulykkelig menneskelig tragedie. Og så har den stor indflydelse på den daglige drift i danske produktionsvirksomheder. De mange annullerede ordrer betyder lavere vækst i dansk produktion, hvor mange må på jagt efter nye underleverandører eller nye markeder, siger underdirektør Morten Granzau Nielsen.

Mere end to ud af tre produktionsvirksomheder, 67 procent, angiver, at deres vækstudsigter er svækket på grund af krigen i Ukraine. Det er en kraftig svækkelse af vækst og udvikling i dansk erhvervsliv, fortæller Morten Granzau Nielsen.

- Krigen har direkte indflydelse på mange virksomheder, der får materialer eller råstoffer fra Ukraine, Rusland eller Hviderusland eller har haft de tre lande som markeder. Men også indirekte påvirker krigen mange danske produktionsvirksomheder – eksempelvis dem, der har underleverandører, som er afhængige af de tre lande. Mange produktionsvirksomheder mærker derfor krigens effekter, siger han.

Annulleringerne af ordrer fordeler sig ret ligeligt mellem undersøgelsens tre mulige årsager til annullerede ordrer. 30 procent af de 299 adspurgte produktionsvirksomheder har været nødt til selv at annullere ordrer, 26 procent har oplevet, at kunder annullerer ordrer, og 23 procent har fået annulleret ordrer af leverandører.

Analysen baserer på sig svar fra 299 produktionsvirksomheder, som tilsammen har cirka 40.000 ansatte i Danmark. Det svarer til 12 procent af beskæftigelsen inden for industrien.

Følg os på:

    

Kontakter

Underdirektør Morten Granzau Nielsen, 2245 4620

Billeder

Information om DI - Dansk Industri

DI - Dansk Industri
DI - Dansk Industri
H. C. Andersens Boulevard 18
1553 København V

3377 3377http://di.dk/

Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.

DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.

Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum