Kraftig vækst i shortselling af danske aktier
Shortselling af danske børsnoterede aktier er steget kraftigt i de senere år. I starten af 2018 var der samlet set indberettet korte positioner for 25 mia. kr. Det svarer til ca. 1 pct. af den samlede værdi af det danske noterede aktiemarked, viser en ny analyse fra Finanstilsynet.
Omfanget af shortselling på det danske aktiemarked er på fem år vokset fra 0,3 pct. af markedsværdien til knap 1 pct. Det er i høj grad aktierne i de store large cap-selskaber, der er genstand for shortselling, og udviklingen er særligt drevet af en stigning i de korte positioner i medicinalaktier.
Analysen er udarbejdet på grundlag af de indberetninger, Finanstilsynet modtager. Shortsellere skal indberette til Finanstilsynet, hvis deres korte position i en aktie overskrider 0,2 pct. af den udstedte aktiekapital. Der er dog også korte positioner under 0,2 pct., og det samlede omfang af shortselling er derfor større, end tallene viser.
Overordnet set er der flere fordele end ulemper ved shortselling, skriver Finanstilsynet i analysen.
”På plussiden tæller, at shortselling øger likviditeten og dermed kan bidrage til f.eks. en bedre prisdannelse på markedet. Derudover giver shortselling mulighed for mere målrettet at afdække og tilpasse sine risikoeksponeringer, hvilket kan medvirke til at begrænse systemiske risici”, siger underdirektør Anders Balling.
”På minussiden tæller, at shortselling i et stresset marked kan være med til forstærke markedsuro, især for selskaber hvis forretningsmodel i høj grad er baseret på, at markedet har tillid til deres robusthed og soliditet – det gælder f.eks. for pengeinstitutter. Men samlet set vejer fordelene tungest,” siger Anders Balling.
Om shortselling:
En kort position tages typisk ved, at shortselleren låner aktier og dernæst sælger dem på markedet. Shortselleren skal senere levere de lånte aktier tilbage. Det sker ved at købe dem i markedet og derefter levere dem tilbage til udlåneren. Alternativt kan shortselleren anvende derivater til at tage en kort position i en aktie. En shortseller tjener på sin korte position, hvis aktiekurserne falder.
Siden 2012 har der været fælles EU-regler om shortselling. Reglerne indebærer bl.a., at alle positioner over 0,2 pct. skal indberettes til myndighederne (i Danmark Finanstilsynet), og alle positioner over 0,5 pct. skal offentliggøres.
Myndighederne kan suspendere shortselling i enkeltaktier, hvis de vurderer, at det skaber markedsuro. Denne mulighed har dog kun været anvendt i meget begrænset omfang i EU siden 2012 og ikke i Danmark.
Information om Finanstilsynet
Følg pressemeddelelser fra Finanstilsynet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Finanstilsynet
Finanstilsynet slår vigtigheden fast: forsikringsselskaber skal behandle personer med handicap som andre kunder21.6.2022 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Finanstilsynet har undersøgt, hvordan seks forsikringsselskaber indhenter oplysninger fra og giver tilbud til personer med handicap. Undersøgelsen konkluderer, at selskaberne som udgangspunkt behandler kunderne i overensstemmelse med god skik-reglerne på området. Ligebehandlingsnævnet kan dog påvirke, hvordan reglerne fortolkes.
EU-borgere har ret til en betalingskonto uanset adressen6.4.2022 08:57:00 CEST | Pressemeddelelse
Finanstilsynet indskærper nu overfor bankerne, at alle EU-borgere bosiddende i EU har ret til en basal betalingskonto, selvom de ikke har en fast bopæl i Danmark. Det strider klart mod loven, hvis kunder afvises, fordi de ikke har en dansk adresse.
Advarsel - Markedet for kryptovaluta er et Eldorado for svindlere24.3.2022 08:14:42 CET | Pressemeddelelse
Forbrugerne skal være skeptiske overfor investeringer i kryptovaluta, fordi det uregulerede marked tiltrækker svindlere. Modsat investeringer i aktier og obligationer har forbrugeren ingen særlig beskyttelse på kryptomarkedet. Samtidig risikerer forbrugere også i højere grad få stjålet deres opsparing eller på anden måde blive narret.
Finanstilsynet undersøger, hvordan forsikringer og pensioner matcher kundernes behov15.12.2021 10:29:48 CET | Pressemeddelelse
Hvordan sikrer forsikrings- og pensionsselskaberne, at deres produkter passer til deres kunder? Det beder Finanstilsynet nu selskaberne om svar på.
Det er bankers og forbrugslånsvirksomheders ansvar, at forbrugslån ikke knækker kunden27.10.2021 08:45:02 CEST | Pressemeddelelse
Når banker eller en forbrugslånsvirksomheder vurderer en kundes kreditværdighed, skal vurderingen baseres på dokumenterede oplysninger og kundens individuelle forhold. Finanstilsynet har undersøgt, hvordan tre virksomheder, der yder forbrugslån - Nordea Finans, Ekspres Bank og Basisbank - vurderer deres kunders kreditværdighed. Alle tre får påbud, fordi deres kreditværdighedsvurderinger ikke er gode nok.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum