Kræftens Bekæmpelse

Kræftpatienter tager ekstra corona-forholdsregler uden om lægen

Del

Samfundet er genåbnet og restriktionerne fortid. Men ikke for alle kræftpatienter. Mange føler sig kun i nogen grad trygge og begrænser adfærd i hverdagen, selvom lægen ikke har bedt dem om det. Det viser en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelses brugerpanel.

’Jeg er bange for at blive smittet, for vaccinerne giver jo ikke 100 % beskyttelse. Jeg er meget skadet og har mange senfølger af den kræftbehandling jeg har fået’

’Jeg ved ikke, om mit immunforsvar kan klare mere sygdom’

’Ingen tager hensyn mere, der er smitte, selvom mange er vaccinerede’

Medmindre en læge særligt har anbefalet det, kan færdigvaccinerede kræftpatienter have en hverdag uden at tage særlige forholdsregler i det genåbnede samfund.

Men selvom alle restriktioner er væk, og mange tusinder er corona-vaccineret, er hverdagen ikke vendt tilbage for alle kræftpatienter. Det viser en ny brugerpanelsundersøgelse blandt 301 kræftpatienter i behandling eller med nylig afsluttet behandling.

Her svarer 3 ud af 4 kræftpatienter, at de selv vælger at tage ekstra forholdsregler i det genåbnede samfund fx: mundbind, holder afstand, begrænser ophold i det offentlige rum, fysisk kontakt eller begrænser indkøb i fysiske butikker.

Corona fylder stadig meget
Selvom undersøgelsen ikke er repræsentativ, tyder det på, at kræftpatienter holder sig tilbage i det genåbnede samfund.

Det er Marie Lawætz – leder på Kræftens Bekæmpelses telefoniske rådgivning - 'Kræftlinjen' – ikke overrasket over.

- Jeg forstår godt, hvis kræftpatienterne tager de her forbehold og passer ekstra godt på sig selv. Vi står i et samfund, hvor der stadig er smitte. Og vi står i en situation, som vi aldrig har stået i før, med efterdønningerne af en pandemi. Corona fylder stadig meget i pressen og i de sårbare gruppers bevidsthed, siger Marie Lawætz.

Mange vælger især at begrænse færdsel på steder med mange mennesker (38 procent) og fysisk kontakt som fx kram og håndtryk (49 procent), viser tallene.

Men selvom kræftpatienternes reaktioner er naturlige og forståelige, så skal de alligevel være opmærksomme på, om det går ud over livskvaliteten, siger Marie Lawætz.

Pas på livskvaliteten
- Følg myndighedernes smitteforebyggende råd – og lægens anbefalinger. Gør man mere end det, så kan man overveje om de ekstra forholdsregler er nødvendige – og hvad det betyder for den samlede livskvalitet. Fx kan det være man ikke går i biografen, på restaurant, til større fester, deltager i fællesskaber mv. Det kan i sidste ende betyde forringet livskvalitet, som jeg også synes, man skal tage hensyn til. Hvis man er i tvivl om hvordan, så tal med egen læge, siger Marie Lawætz.

----

Undersøgelsens hovedresultater

Disse forholdsregler tager man, selvom man ikke har fået dem pålagt af lægen:

  • 21 procent begrænser brug af offentlig transport
  • 22 procent begrænser antallet af mennesker, man mødes med fysisk
  • 38 procent begrænser at færdes på steder med mange mennesker
  • 49 procent begrænser fysisk kontakt, fx kram eller håndtryk
  • 54 procent angiver, at de som kræftpatient 'i nogen grad' føler sig trygge i det genåbnede samfund
  • 35 procent angtiver, at de som kræftpatient 'i høj grad' føler sig trygge i det genåbnede samfund

Kontakter

Kræftens Bekæmpelses pressetelefon:
3525 7400

Vedhæftede filer

Information om Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse
Strandboulevarden 49
2100 Kbh Ø

http://www.cancer.dk

Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Danmark indtager førsteplads i ærgerlig disciplin: Vi har verdens yngste rygestart25.11.2021 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

Danmark har verdens yngste rygestart. Det viser ny international undersøgelse. Faktisk er hver fjerde, der begynder at ryge fast, 14 år eller endnu yngre. Men hvem bærer ansvaret for vores nye førsteplads – og hvordan kommer vi af med den igen? De spørgsmål stiller Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden, når de som led i ny kampagne rejser skamstøtten Det Rygende Barn, som skal minde os om, at vi har et fælles ansvar for, at kommende generationer er røgfrie.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum