Kræftens Bekæmpelse: Ny sundhedspakke giver håb til patienter
Kræftplan V, flere penge til kræftområdet, tilskud til behandling af tandskader efter kræft og et pilotprojekt om screening for lungekræft. Det er blandt initiativerne i regeringens sundhedspakke, som får stor ros af Kræftens Bekæmpelse.

Hos Kræftens Bekæmpelse vækker det begejstring, at statsminister Mette Frederiksen, formand for Moderaterne Lars Løkke Rasmussen og indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde i dag på et pressemøde har præsenteret regeringens nye sundhedspakke.
Pakken indeholder en ny kræftplan, der ifølge regeringen bliver den største hidtil. Og, på den korte bane, en akut styrkelse af kapaciteten på kræftområdet, bedre rådgivning af kræftpatienter samt øget overvågning af kræftbehandlingstider. Initiativerne ledsages af økonomisk million-indsprøjtning allerede fra i år og 2024 samt yderligere midler med den nye kræftplan V.
- Vi glæder os over, at regeringen kommer med en række ambitiøse initiativer til at rette op på kræftområdet. Det er nødvendigt. Kræftområdet er under stigende pres, hvilket den seneste tids medieomtaler da også har vist, siger adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker.
Bedre rammer for patienter
Jesper Fisker understreger, at Kræftens Bekæmpelse meget gerne bidrager til drøftelserne om det nærmere indhold i en kommende Kræftplan V og de andre kræftelementer i sundhedspakken.
Kræftplan V bør ifølge foreningen indeholde elementer fra den genopretningsplan på kræftområdet, som Sophie Løhde har sat i gang som følge af kræftsagen fra Aarhus Universitetshospital. Og den bør indeholde initiativer, der kan sikre ensartede og ordentlige rammer for kræftpatienter før og efter kræftbehandlingen på sygehuset.
- Den seneste kræftplan, kræftplan IV, blev fremlagt af den daværende regering i sensommeren 2016. Det er på tide, at det næste spadestik bliver taget. Patienterne skal have gode vilkår, når de er indlagt. Men der skal også være bedre rammer for alt det uden for sygehuset. Både det, som foregår hos praktiserende læge før sygehuset, og det, der sker bagefter i kommunerne i form af hjælp til bl.a. senfølger.
Tandlæge og screening for lungekræft
Allerede nu tager regeringen initiativ til at forbedre vilkårene for kræftpatienter: Gruppen af patienter, der kan få tilskud til tandlægeregningen ved tandskader efter f.eks. kræftbehandling, bliver udvidet.
Derudover skal et pilotprojekt undersøge, om screening kan forbedre prognosen for patienter med lungekræft. Lungekræft har høj dødelighed og er den kræftsygdom, der rammer flest mennesker i Danmark.
- Både udvidet tilskud til behandling af tandskader efter kræftbehandling og screening for lungekræft har længe været et ønske fra Kræftens Bekæmpelse. Det er dejligt, at det nu bliver til virkelighed og gavn for de patienter, der er berørt, siger Jesper Fisker.
Løft af hele sundhedsvæsnet
Udover kræftområdet indeholder regeringens sundhedspakke initiativer, der skal styrke det nære sundhedsvæsen og løse de store udfordringer med kapacitet og personale, som sundhedsvæsnet lider under.
- Man kan ikke rette sundhedsvæsnet op uden flere penge. Derfor er det positivt, at regeringen sætter økonomi bag sine forslag, og at man vil løfte ikke bare kræftområdet, men hele sundhedsområdet. Med den nye sundhedspakke er der fornyet håb for patienterne, siger Jesper Fisker.
Kræftens Bekæmpelses anbefalinger til Kræftplan V
- Kapacitet og kvalitet
- Mere forebyggelse af sygdom og kræft
- Diagnostik – ingen kræft findes for sent
- Sammenhæng og tryghed i kræftforløbet
- Hjælp til senfølger efter kræftbehandling
- Alle med behov skal have rettidig palliativ indsats
- Ulighed i kræft
Nøgleord
Kontakter
Kræftens Bekæmpelses pressevagt
Tlf:35 25 74 00presse@cancer.dkFølg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Flertal ønsker røgen væk fra udeområder og arbejdspladser31.5.2023 10:14:20 CEST | Pressemeddelelse
I anledning af World No Tobacco Day den 31. maj skyder partnerskabet Røgfri Fremtid en kampagne i gang, som sætter fokus på de mange ”lejligheder” til at ryge, der fortsat er i vores hverdag. Et flertal af danskerne er enige i, at flere steder skal være røgfri.
208 undersøgelser blandt danske kræftpatienter: Markant social ulighed i alle aspekter af kræftforløbet24.5.2023 12:10:12 CEST | Pressemeddelelse
Der er social ulighed i hele kræftforløbet. Det viser en opdateret udgave af Kræftens Bekæmpelses hvidbog ’Social ulighed i kræft i Danmark’. – Det er godt, at regeringen i den kommende Kræftplan V har fokus på ulighed i kræft, siger adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker.
Historisk lave tal: Kræftpatienter venter for længe på behandling22.5.2023 13:43:54 CEST | Pressemeddelelse
Andelen af kræftpatienter, der blev behandlet til tiden i 2022, er det laveste, siden man begyndte at måle på det i 2013, viser ny årsrapport. Det er foruroligende, og der skal investeres massivt på kræftområdet for at rette op, mener Kræftens Bekæmpelse.
Kræftpolitisk Forum: Sådan sikrer vi god hjælp til alle kræftoverlevere med senfølger17.5.2023 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Senfølger efter kræft er et stort og stigende problem, men hjælpen er ikke god nok. Derfor fremlægger Kræftens Bekæmpelse, kræftforskere og sundhedsfaglige for første gang anbefalinger til en bedre senfølgeindsats. Det sker i dag til Kræftpolitisk Forum.
Ny forskning: Protein kan måske forudsige effekten af immunterapi10.5.2023 08:21:17 CEST | Pressemeddelelse
Et protein kan måske forudsige, hvilke patienter med modermærkekræft der har gavn af immunterapi. Det viser en undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum