Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse: Nødvendigt med handleplan for tobaksforebyggelse

Del
Regeringen har sammen med en lang række aktører sat et vigtigt og ambitiøst mål: Ingen børn og unge skal ryge i Danmark i 2030. Men nye tal viser, at det går den stik modsatte vej, for flere unge begynder at ryge. Uret tikker, og det kræver politisk handling her og nu at nå målet om røgfri generation i 2030. I dag diskuterer politikere og eksperter muligheder under Kræftpolitisk Forum 2018 på Christiansborg.

”Ingen børn og unge skal ryge i Danmark i 2030”, lyder det i regeringens Kræftplan IV. Med disse ord har regeringen sat sig et vigtigt og helt nødvendigt mål for at forbedre danskernes og ikke mindst de unges sundhed.

Nye tal fra Den Nationale Sundhedsprofil 2017 har netop vist, at andelen af unge rygere de sidste fire år er steget. I 2013 røg 14 pct. af de 16-24 årige dagligt, og i 2017 er det 16 pct. i samme aldersgruppe, der ryger dagligt. Med andre ord: Det går den forkerte vej.

- Med ambitionen om en røgfri generation er regeringen på helt rette vej. Samlet set dør 13.600 danskere hvert år på grund af skadevirkninger af tobak. Det er dødsfald, som kan forebygges. Men ambitionen skal følges op med en handleplan for, hvordan det bliver til virkelighed. De nye tal viser med al tydelighed, at den rigtige udvikling ikke kommer af sig selv, siger formand for Danske Multidisciplinære Cancer Grupper (DMCG.dk), Michael Borre.

Handleplaner virker

I Danmark har nationale handleplaner tidligere banet vejen for store forbedringer. På kræftområdet førte kræftplanerne til et væsentligt løft af kræftbehandlingen, og inden for trafiksikkerhed var en national handleplan afgørende for, at antallet af dræbte i trafikken faldt fra over 700 om året i slutfirserne til omkring 200 om året i dag.

Inden for tobaksforebyggelse har en række lande vedtaget nationale handleplaner, som sikrer brede og effektive indsatser mod rygning. I Danmark er der endnu ingen plan for, hvordan regeringen vil nå målet om en røgfri generation i 2030.

En ny analyse udført af WHO i samarbejde med partnerskabet Røgfri Fremtid peger på fem centrale indsatser, som er afgørende, hvis færre unge skal begynde at ryge. Og punkt nummer ét er en national handleplan for tobaksforebyggelse. I Kræftens Bekæmpelse efterspørger formand Dorthe Crüger politisk handling:

- Anbefalingerne ligger klar, og vi ved, at handleplaner virker. Jeg kan ganske enkelt ikke se noget argument eller nogen undskyldning for, at politikerne ikke nu tager ansvar og bruger de greb, der skal til. Rygning er den største enkeltårsag til kræft, og øger risikoen for mere end 15 forskellige kræftformer. Og rygning kan forebygges, siger Dorthe Crüger og fortsætter:

- Jeg tror ikke, der er nogen, der synes, det er en god idé, at børn og unge begynder at ryge. Vi skylder de unge, at de voksne tager ansvar, siger hun.

 -------

Fakta:

Om konferencen

Kræftpolitisk Forum 2018 løber af stablen på Christiansborg i dag under titlen ”En Røgfri generation - Hvem tager ansvar?” Konferencen er arrangeret i samarbejde mellem Kræftens Bekæmpelse og Danske Multidisciplinære Cancer Grupper (DMCG.dk) og foregår i Fællessalen kl 9.30-15.30. Der er lukket for tilmelding, men journalister kan deltage ved at kontakte kommunikations- og presserådgiver i Kræftens Bekæmpelse Mette Svalgaard på 28 99 01 21. Se program.

Tobak i tal

  • Rygning koster hver anden ryger livet
  • 13.600 danskere dør hvert år som følge at rygning
  • Rygning er den største enkeltårsag til kræft
  • Hver dag begynder 40 børn og unge under 18 år at ryge i Danmark
  • To elever i hver skoleklasse vil dø af rygning, hvis andelen af rygere ikke falder
  • 22 pct. af danskerne ryger, heraf 17 pct. dagligt
  • Hver tredje 15-årig har prøvet at ryge
  • Blandt 16-24-årige ryger 16 pct. dagligt

Kilder: Sundhedsstyrelsen og Statens Institut for Folkesundhed. Se nye tal nye tal om rygning i ”Den Nationale Sundhedsprofil 2017” på danskernessundhed.dk

Klare anbefalinger til en røgfri generation

Ny rapport fra februar har givet konkrete anbefalinger til, hvordan vi i fremtiden får færre rygere. Ikke mindst blandt børn og unge. Bag rapporten står Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens partnerskab Røgfri Fremtid i samarbejde med WHO Europe og det europæiske netværk for tobaksforebyggelse, ENSP.

Rapportens fem anbefalinger er:

  1. En national handleplan for tobaksforebyggelse
  2. Højere pris på tobak
  3. Neutrale tobakspakker uden logo og farve samt tobak under disken, væk fra butikshylderne
  4. Flere røgfri miljøer omkring børn og unge, fx dagpleje, institutioner og skoler
  5. Tobaksindustrien skal ikke kunne påvirke sundhedspolitik

Se rapporten: Capacity assessment on the implementation of effective tobacco control policies in Denmark

Nøgleord

Kontakter

Mette Svalgaard
Presse- og kommunikationsrådgiver
Tlf.: 2899 0121

Information om Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse
Strandboulevarden 49
2100 Kbh Ø

http://www.cancer.dk

Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye