Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse: Ja tak til sundhedsklynger – men hvad med kvalitet, ansvar og økonomi?

Del

21 sundhedsklynger skal sikre bedre sammenhæng i sundhedsvæsnet, hvis det står til regeringen, regionerne og kommunerne. Kræftens Bekæmpelse hilser udspillet velkommen, men efterlyser kvalitetsplan, deling af data på tværs og aftaler om ansvar og økonomi.

Sundhedsminister Magnus Heunicke, Stephanie Lose, formand for Danske Regioner og Jacob Bundsgaard, formand for Kommunernes Landsforening præsenterede tidligt fredag den 11. juni deres planer om at oprettet 21 nye sundhedsklynger. Sundhedsklyngerne skal kobles til hospitalerne og sikre bedre sammenhæng og koordinering på tværs af hospital, kommune og praktiserende læge.

- Det er glædeligt, at der nu kommer et udspil forud for en sundhedsaftale til efteråret. Jeg vil gerne anerkende regeringen, regionerne og kommunerne for at arbejde tæt sammen for at sikre sammenhængende patientforløb. For der er store udfordringer med koordinering på tværs af sektorer – vi hører alt for ofte fra kræftpatienter, at de må kæmpe sig vej rundt mellem sygehus, egen læge og kommunale tilbud, siger Jesper Fisker, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse.

Samme kvalitet til alle

Selv om intentionerne er positive, er der dog også huller i udspillet, mener Jesper Fisker:

- Egentlig er der jo ikke så meget nyt i forslaget, så jeg ser frem til at høre mere om, hvordan bl.a. økonomi, kvalitetskrav og ansvarsfordeling konkret er tænkt ind. Øverst på vores dagsorden står en national kvalitetsplan for for behandling, forebyggelse, rehabilitering og palliation. Det samme for rettidig opsporing og diagnostik af livstruende sygdom. Vi skal kunne sikre alle borgere samme gode behandling, uanset som de bor i Nakskov eller Søllerød.

Jesper Fisker havde også gerne set, at der i udspillet var planer for fælles national monitorering og deling af sundhedsdata.

- Lige nu er der alt for lidt fælles viden om, hvordan indsatser inden for bl.a. genoptræning og palliation virker. Der bliver ikke indsamlet og delt sundhedsdata på tværs af kommunale og regionale grænser. Vi skal have et monitoreringssystem, der giver mulighed for at måle kvaliteten af indsatser nationalt for øge kvaliteten og sikrer, at alle borgere får de bedste tilbud.

Fælles økonomi for fælles patienter

Regeringen har afsat 80 millioner kroner i 2022 til opstart af de 21 sundhedsklynger. Derudover er der i udspillet ikke konkrete retningslinjer for økonomien omkring sundhedsklyngerne.

- Skal forløbet for patienterne på tværs af sektorer foregå så sømløst som muligt, skal økonomien omkring fælles patienter også glide uden bump på ruten. Sundhedsklyngerne skal gerne være mere end en samarbejdsstuktur – de økonomiske incitamenter skal også tænkes ind, lyder det fra Jesper Fisker.

Kræftens Bekæmpelse er klar med input, når parterne bag udspillet tager hul på de videre drøftelser og håber, at man vil række hånden ud til patientforeningerne. Her kender man de konkrete udfordringer, der møder patienter, der falder mellem to stole i sundhedssystemet.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Links

Information om Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse
Strandboulevarden 49
2100 Kbh Ø

http://www.cancer.dk

Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Forskere på jagt efter forsvundne muskler22.6.2021 09:13:01 CEST | Pressemeddelelse

Mange kræftpatienter mister muskelmasse når de bliver syge og det forringer deres overlevelseschancer. Noget kan skyldes manglende appetit, og at man ikke motionerer som man plejer. Men det er ikke hele forklaringen, og lægerne ved ikke hvorfor så mange patienter med kræft oplever tab af muskelmasse og styrke. Nu vil et forskerhold med støtte fra Kræftens Bekæmpelse finde svaret på, hvad der sker i kroppen hos kræftpatienter, som får musklerne til at forsvinde.

Forskningsbevilling: Bedre støtte til sårbare pårørende15.6.2021 10:24:48 CEST | Pressemeddelelse

Praktiserende læge og professor Kaj Sparle Christensen har sammen med sin forskergruppe ved Forskningsenheden for Almen Praksis ved Aarhus Universitet modtaget 900.000 kr. fra ’Kræftens Bekæmpelses Videnskabelige Udvalg – Menneske og Samfund’ til projektet ’Pårørendestøtte i almen praksis – en model til at identificere og støtte sårbare pårørende’, hvor målet er at forebygge langvarig sorg og øge livskvaliteten hos mennesker, der har mistet en pårørende til alvorlig sygdom.

Uv-indeks forvirrer: Hver tredje ved ikke, hvornår man skal beskytte sig i solen7.6.2021 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse

For meget sol giver risiko for smertefulde solskoldninger på kort sigt og øget risiko for kræft i huden på længere sigt. Uv-indekset er en god rettesnor for, hvornår det er tid til solbeskyttelse, men ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne viser, at kun en ud af tre danskere ved, at det er en god ide at solbeskytte sig, når uv-indekset er 3 eller derover.

Familier oplever at stå uforberedte og alene med sociale og følelsesmæssige konsekvenser af børnekræft4.6.2021 07:19:52 CEST | Pressemeddelelse

Når en familie rammes af børnekræft forandres, afbrydes og forstyrres det kendte hverdagsliv i alvorlig grad. Men det forberedes familierne ikke nok på. De oplever i stedet at stå alene - og ofte også magtesløse i det nye forandrede hverdagsliv. Ny ph.d.-afhandling fra Kræftens Bekæmpelse bringer viden til området på baggrund af interviews med børnekræftpatienter, søskende, forældre og børnekræftoverlevere fra 104 forskellige familier.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum