Kræftens Bekæmpelse: Hver en sten må vendes i tragisk sag om for lange ventetider

Det er uacceptabelt, at alvorligt syge tarmkræftpatienter ifølge DR må vente for længe på en operation på afdeling for mave- og tarmkirurgi på Aarhus Universitetshospital.
Det understreger adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker på baggrund af sagen, hvor patienter med fremskreden tarmkræft ifølge DR ikke har fået operation inden for de maksimale to uger på afdeling for mave- og tarmkirurgi på Aarhus Universitetshospital.
Onsdag eftermiddag meddelte sundhedsminister Sophie Løhde (V), at hun har bedt Sundhedsstyrelsen indkalde alle regioner til et møde om situationen hurtigst muligt.
- Tak til sundhedsministeren for et hurtigt initiativ. Situationen er alvorlig, og vi må sikre os, at forholdene bringes i orden, og kræftpatienternes rettigheder overholdes, siger Jesper Fisker.
Sagen kalder på, at man giver de gældende regler for regionernes indberetninger et kritisk serviceeftersyn:
- Monitoreringen af kræftpakkerne og regionernes indberetning af overskridelse af bekendtgørelse om maksimale ventetider er vigtige redskaber til at skabe overblik, kunne reagere i tide og sikre, at patientrettighederne overholdes. Det er der rejst berettiget tvivl om i den her situation, siger Jesper Fisker.
Brev til sygehusledelsen
DR har de seneste dage beskrevet, hvordan 182 ud af 489 patienter med fremskreden tarmkræft i bughulen ikke har fået operation inden for de maksimale to uger på afdeling for mave- og tarmkirurgi på Aarhus Universitetshospital. Her foretager man avancerede kræftoperationer, som ingen andre hospitalsafdelinger i Danmark kan udføre.
For nogle patienter kan ventetiden have haft den konsekvens, at sygdommen har spredt sig så meget, at operation ikke længere er en behandlingsmulighed.
- Det er en uholdbar og dybt alvorlig situation for patienterne, deres pårørende, men også for afdelingens ansatte. Vores ønske er derfor at komme helt til bunds i, hvad der er sket, understreger Jesper Fisker.
På vegne af Kræftens Bekæmpelse har Jesper Fisker i dag, tirsdag 22. marts, sendt et brev til ledelsen på Aarhus Universitetshospital.
I brevet spørges ind til, hvordan overskridelserne er håndteret overfor de berørte patienter, og der efterlyses et datagrundlag for omfanget af problemet.
Drøftelse af gældende regler
Kræftens Bekæmpelse vil også rette henvendelse til Sundhedsstyrelsen for en drøftelse af de gældende regler om indberetninger fra regionerne.
- Vi ser frem til, at sundhedsministeren holder møde med regionerne, og at Sundhedsstyrelsen holder møde med region Midtjylland. Vi kan frygte, at der er et mørketal, og at der er vigtige patientoplysninger, som ikke er synlige i nogle opgørelser. Vi frygter også, at der hersker tvivl på hospitalerne om, hvad de skal indberettes og hvad der ikke skal, siger Jesper Fisker.
Kræftens Bekæmpelse mener, det vil være relevant at sikre, at regionerne indberetter til Sundhedsstyrelsen om samtlige patienter, der er omfattet af bekendtgørelsen om maksimale ventetider for kræft.
- Uden data om alle patienter bliver det svært at sikre, at man rettidigt kan opdage forhold som dem, DR har afdækket, understreger Jesper Fisker.
Nøgleord
Kontakter
Lise BondesenPressechefKræftens Bekæmpelse
Tlf:+45 31 32 63 53Liseb@cancer.dkBilleder

Links
Information om Kræftens Bekæmpelse
Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse jubler over nyt forslag: Aldersgrænse for solarier kan redde liv11.5.2025 08:09:56 CEST | Pressemeddelelse
Regeringens planer om en aldersgrænse for solariebrug får ros.
Kræftens Bekæmpelse roser regeringsforslag: Stort fremskridt at begrænse salget af tobak og nikotin7.5.2025 10:37:36 CEST | Pressemeddelelse
Flere andre europæiske lande har indført begrænsninger på salget.
Her er den ny hovedbestyrelse i Kræftens Bekæmpelse4.5.2025 17:26:58 CEST | Pressemeddelelse
Otte nye medlemmer træder ind i Kræftens Bekæmpelses hovedbestyrelse. Blandt dem er to læger, to sygeplejerske og en tidligere politiker.
Annette Rasmussen, Næstved, valgt til Kræftens bekæmpelses hovedbestyrelse4.5.2025 15:07:40 CEST | Pressemeddelelse
Sygeplejerske, cand.cur. og leder ved REHPA er af repræsentantskabet i Kræftens Bekæmpelse valgt som medlem af foreningens hovedbestyrelse.
Birgitte Lerche Lauridsen, Havdrup, valgt til Kræftens Bekæmpelses hovedbestyrelse4.5.2025 15:06:57 CEST | Pressemeddelelse
Sygeplejerske med diplom i ledelse og mangeårig frivillig er valgt som medlem af Kræftens Bekæmpelses hovedbestyrelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum