Kræftens Bekæmpelse: Bekymrende fald i nye kræftdiagnoser under corona krise
Under forårets corona lockdown fik markant færre danskere stillet diagnosen kræft, end i samme periode tidligere år. Kræftens Bekæmpelse frygter, at de uopdagede sygdomme får alvorlige konsekvenser for patienterne og opfordrer til en massiv indsats for at finde dem.
I en netop offentliggjort undersøgelse viser forskere fra Kræftens Bekæmpelse, at der fra marts til maj i år, var cirka 33 pct. færre danskere, der fik diagnosen kræft, sammenlignet med gennemsnittet af de foregående fem år over den samme periode. En nedgang, der svarer til cirka 2800 færre nye diagnoser.
Der er ingen grund til at tro, at færre har fået kræft, det skyldes snarere, at sygdommen er opdaget hos færre. Og de mulige konsekvenser det kan få, bekymrer Kræftens Bekæmpelses administrerende direktør, Jesper Fisker.
– Det store fald risikerer at få alvorlige konsekvenser for de mennesker, der ikke er kommet i behandling i tide og for deres familier. Kræft behandles jo mest effektivt, når den opdages og behandles tidligt. Sundhedsministeren og Sundhedsstyrelsen ønskede ellers udtrykkeligt, at kræft og andre livstruende sygdomme fortsat skulle behandles som normalt. Kræft holder ikke pause under corona, og patienternes rettigheder er de samme, siger Jesper Fisker.
Den nye undersøgelse viser, at faldet i nye diagnoser er nogenlunde ens på tværs af køn, alder og kræfttype og ses altså for både de mest livstruende kræftformer som for de, der typisk har en bedre prognose.
Tallene er værre end frygtet
Mens Danmark lukkede ned i foråret, blev sundhedsvæsenets tilbud om eksempelvis screening opretholdt for netop at sikre, at nye kræfttilfælde blev opdaget så hurtigt som muligt. Med det udgangspunkt er de nye tal særligt overraskende:
– Det er et voldsomt stort og bekymrende fald i antallet af diagnoser. Det er faktisk gået værre end frygtet, siger Jesper Fisker.
Alvoren i tallene i den nye undersøgelse understøttes af en supplerende beregning, Kræftens Bekæmpelse har udført. Den viser, at sammenlignet med perioden umiddelbart før lockdown, skete der fra marts-maj et samlet fald i antallet af henvisninger til kræftpakkeforløb på i alt 7.126 færre henvisninger svarende til en reduktion på 19.6 pct.
Gå til lægen ved symptomer
Den nye undersøgelse kan ikke vise årsagen til faldet i nye diagnoser, men der kan være flere årsager:
– Vi ved, at nogle patienter har afholdt sig fra at opsøge læge af frygt for corona eller fordi, de ikke ville belaste sundhedsvæsenet. Mit råd er, at man skal gå til lægen, hvis man mærker symptomer, der kan være kræft. Vi kender også til eksempler, hvor praktiserende læger ikke har villet undersøge patienter, der har henvendt sig. Det bør man som patient klage over, for det har aldrig været meningen med forholdsreglerne, siger Jesper Fisker.
Jesper Fisker opfordrer sundhedsvæsenet til at sætte alle sejl til for at få indhentet den store nedgang.
Fakta om de nye tal
Den nye undersøgelse opgør antallet af nye kræfttilfælde i Danmark for månederne marts til maj 2020. Hver måned – og hele perioden samlet – er sammenlignet med gennemsnittet af ny-diagnosticerede kræfttilfælde for de tilsvarende måneder i de foregående fem år (2015-2019).
Undersøgelsen er baseret på tal fra Landspatientregisteret og Cancerregisteret.
Faldet i ny-diagnosticerede kræfttilfælde ses også hos en række andre lande, der har lavet lignende opgørelser eksempelvis Storbritannien, USA, Holland, Norge, Sverige og Nord-Irland. I England vurderer forskere, at forsinkelserne i kræftdiagnose under COVID19-pandemien her vil medføre en forringet 5 års overlevelse på mellem 5-17 pct, for de fire store kræftformer: brystkræft, lungekræft, tarmkræft og kræft i spiserøret.
Den nye undersøgelse er offentliggjort her: Skovlund CW.:
Hidden morbidities; Drop in cancer diagnoses during the COVID-19 pandemic in Denmark. Acta Oncologica
Published online Dec 07, 2020
Læs også artiklen med tre patienters oplevelser:
Nøgleord
Kontakter
Kræftens Bekæmpelses pressevagt: 3525 7400. Her kan adm. direktør Jesper Fisker og forskningschef Mef Nilbert kontaktes for kommentarer.
Information om Kræftens Bekæmpelse
Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Vacciner til de mest sårbare kræftpatienter23.12.2020 16:59:42 CET | Pressemeddelelse
Sundhedsstyrelsen har præsenteret en udrulning af covid19-vaccinerne, og den betyder blandt andet, at nogle af de allermest sårbare kræftpatienter vil kunne modtage vaccinen. Kræftens Bekæmpelse glæder sig over, at vaccinerne nu er på vej og at dermed er bedre forhold for kræftpatienterne i sigte.
Ny handleplan er en sejr for børn og unges sundhed15.12.2020 13:40:00 CET | Pressemeddelelse
Folketinget har i dag vedtaget en handleplan, der skal forhindre børn og unge i at ryge. Det mest ambitiøse skridt mod en røgfri fremtid i 13 år og en stor sejr for folkesundheden, lyder det fra Kræftens Bekæmpelse. Fire ud af fem danskere bakker op om planen.
Ny lovpakke bringer os tættere på en røgfri fremtid for børn og unge11.12.2020 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Børn og unge skal ikke ryge. For at forhindre dem i at begynde, stemmer Folketinget på tirsdag om en handleplan mod børn og unges rygning. Handleplanen vil betyde radikale ændringer i tobakslovgivningen. Fire ud af fem danskere bakker op om tiltagene, viser nye tal fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden.
Kræftens Bekæmpelse får penge til ambitiøst, interaktivt besøgscenter8.12.2020 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Der er godt nyt på vej til alle nysgerrige børn og unge med interesse for kræftforskning, naturvidenskab og teknologi. Med en bevilling på seks mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden, sætter Kræftens Bekæmpelse nemlig nu gang i arbejdet med at skabe et storstilet besøgscenter om kræft.
Kræftens Bekæmpelse: Glædeligt at Højesteret med ny dom øger erstatningen til patienter4.12.2020 18:26:15 CET | Pressemeddelelse
Ulovlig beregning af renter hos patientskademyndighederne betyder, at de har udbetalt for lidt i erstatning til patienter, der har søgt erstatning for skader. Det afgør Højesteret i en dom, som netop er blevet offentliggjort.
Kræftens Bekæmpelse: Familier med kræftramte børn har brug for afklaring4.12.2020 10:00:56 CET | Pressemeddelelse
Ifølge flere medier har Sundhedsstyrelsen udskudt en beslutning om en mulig samling af kræftbehandlingen af børn til foråret. – Det efterlader familier til kræftramte børn i utryghed og usikkerhed, siger Jesper Fisker, administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum