WWF Verdensnaturfonden

Kort før EU-afstemning: 8 ud af 10 danskere efterlyser strammere regler for skovrydning

Del

Et stort flertal af danskerne vil have strengere EU-krav til produkter, der bidrager til skovrydning, viser en YouGov-undersøgelse. Undersøgelsen kommer kort tid før, EU-Parlamentet skal stemme om ny lovgivning.

Foto: © Andre Dib / WWF-Brazil
Foto: © Andre Dib / WWF-Brazil

Mens EU om kort tid skal stemme om strengere lovgivning mod skovrydning, viser en YouGov-undersøgelse, at danskerne støtter ambitiøse og omfattende regler på området.

Hele 87 procent af danskerne støtter således en afskovningslov, der forbyder virksomheder i EU at sælge produkter, der bidrager til rydningen af verdens skove.

Når du i dag køber varer som hakket oksekød, chokolade og sæbe i supermarkedet, har produkterne i mange tilfælde skov på samvittigheden. I produktionen indgår nemlig oftest soja og palmeolie, som lægger enorme skovområder ned hvert eneste minut, året rundt.

Det vil EU gøre noget ved. Og det vækker begejstring hos WWF Verdensnaturfonden, at danskerne er positive over for lovgivning, der vil stramme reglerne på området.

”Det er utrolig svært som almindelig forbruger helt at undgå produkter som soja og palmeolie, der er relateret til skovrydning, når man handler ind. Derfor er det også meget positivt, at et så stort flertal af danskerne støtter op om strengere regler på området, som kan gøre det lettere for forbrugeren at træffe et bæredygtigt valg,” forklarer generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden Bo Øksnebjerg.

Samtidig vil strengere regler sende et kraftigt signal til producenterne og ikke mindst de lande, der fører an i skovrydningen. 

Meget mere end skov

13. september skal Europa-Parlamentet stemme om et forslag til ny lovgivning, der vil skærpe kravene til produkter relateret til skovrydning.

Den nye lovgivning vil blandt andet stille krav om, at virksomheder i EU, der sælger disse varer, skal sørge for, at der ikke er afskovning eller ødelæggelse af andre værdifulde naturområder forbundet med produktet.

Det er netop helt afgørende, at forslaget inkluderer andre økosystemer end skov, forklarer Bo Øksnebjerg.

”Det nytter ikke at fokusere isoleret på skov, for det løser kun en del af problemet og vil blot resultere i, at presset flyttes til andre unikke naturtyper som savanner og tørvemoser. Derfor bakker WWF da også varmt op om det forslag, der ligger på bordet nu. Og vi håber, at Parlamentet vil støtte op om forslaget ved afstemningen 13. september.”

Ros til den danske miljøminister

Ifølge YouGov-undersøgelsen mener 86 procent af danskerne også, at EU-lovgivningen bør omfatte andre økosystemer foruden skov.

Men det er der ikke enighed om i EU. I slutningen af juni blev EU’s miljøministre nemlig enige om et forslag til lovgivning, der, foruden andre mangler, alene fokuserer på skov.

Selvom afstemningen i Parlamentet 13. september skulle ende med et ambitiøst forslag, er der derfor stadig et stykke vej igen, før den endelige lovgivning er en realitet.

”EU’s miljøministre kan komme til at sætte en stopper for en lovgivning, der ellers kunne være banebrydende. Europa er en af de største drivkræfter bag den globale skovrydning i verden, kun overgået af Kina. Derfor er det altså også i høj grad vores opgave at stoppe efterspørgslen efter produkter, der bidrager til ødelæggelse af økosystemer,” siger Bo Øksnebjerg og kommer med en opfordring til den danske minister:

”Lea Wermelin (S) har tidligere sagt, at hun gerne var gået længere end sine europæiske ministerkolleger. Vi bakker fuldt ud op om miljøministeren og håber, at den danske EU-delegation fortsætter presset.”

Afskovningsloven skal forhandles mellem EU-Kommissionen, EU-Parlamentet og EU-Rådet og stemmes endeligt igennem i slutningen af 2022 eller i 2023.

Vidste du det?

  • Alene i 2017 kostede import af varer til EU hele 203.000 hektar skov. Kun Kinas import af varer stod for mere afskovning end EU.
  • Hvert andet sekund bliver der globalt fældet skov svarende til størrelsen på en fodboldbane. Det bliver til omtrent 15 milliarder træer årligt.
  • Mere end halvdelen af Cerradoen, den mest biodiverse savanne i verden, er allerede blevet ryddet, hovedsageligt for at give plads til soja- og oksekødsproduktion. 
  • Anslået 14 procent af den argentinske Chaco, en mosaik af naturlige græsarealer og savanner, blev omdannet til landbrug i løbet af 2000'erne, hovedsageligt til sojaproduktion.
  • 94 procent af Sumatras tørvejord er blevet omlagt hovedsagelig til palmeolie, plantageskov til papirmasseproduktion og gummi.

Kontakter

Billeder

Foto: © Andre Dib / WWF-Brazil
Foto: © Andre Dib / WWF-Brazil
Download

Vedhæftede filer

Information om WWF Verdensnaturfonden

WWF Verdensnaturfonden
WWF VerdensnaturfondenFølg pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum