SOS International

Kør økonomisk og sikkert med dæk, der passer til årstiden

Del
Når døgntemperaturen runder syv grader, er det tid til at skifte fra vinterdæk til sommerdæk. Hvert år begår mange danske bilister den fejl at lade vinterdækkene sidde på. I juni 2022 kørte 400.000 bilister stadig på vinterdæk, og det går ud over sikkerhed og økonomi.
Foto: SOS Dansk Autohjælp
Foto: SOS Dansk Autohjælp

Det er vigtigt for sikkerheden, at man skifter til sommerdæk om sommeren, og derudover har varmens slid på vinterdækkene også betydning for økonomien. Det beretter Jeppe Damgaard, som er teknisk chef hos SOS Dansk Autohjælp:

- Vi ser for mange bilister, som kører på vinterdæk i sommerperioden. Vinterdæk er lavet af et blødere materiale, der hjælper med et godt vejgreb på sne- og isglatte veje. Men dækkene bliver for bløde, når de varmes op om sommeren, og det svækker vejgrebet. Bremselængden på tørre, varme veje er mellem 10 og 20 procent længere på vinterdæk end på sommerdæk, og det kan i yderste konsekvens føre til ulykker, siger Jeppe Damgaard.

Jeppe Damgaard uddyber, at der udover sikkerheden også er andre fordele ved at lade dækkene skifte med sæsonen:

- De varme veje slider hurtigere dækmønsteret, og man risikerer, at de er slidt ned til vinter. Ved at bruge dækkene sæsonmæssigt rigtigt bevarer man egenskaberne for begge dæksæt, så de holder længere. Derudover bruger en bil, der har vinterdæk på om sommeren, mere brændstof, da rullemodstanden på vinterdæk er større. Det går ud over både budget og klima, siger Jeppe Damgaard. 

Mere end hver tiende kører nu på helsårsdæk

Hvert år vælger flere og flere bilister helårsdæk. Rådet for Større Dæksikkerheds årlige dæktælling viser, at cirka syv procent kørte med helårsdæk i juni 2018, mens tallet var steget til 11 procent i sommeren 2022.

Ifølge SOS Dansk Autohjælp er helårsdæk en bedre løsning end at køre på sommerdæk om vinteren og vinterdæk om sommeren. Men helårsdæk er ifølge Jeppe Damsgaard et kompromis:

- Helårsdæk er en mellemløsning – de er ikke lige så gode som sommerdæk om sommeren, eller vinterdæk om vinteren, men hvis du lader bilen stå på dage, hvor der er isglatte veje eller meget høje temperaturer, så kan et par gode helårsdæk godt fungere. Dog vil vores anbefaling altid være, at du rådfører dig med en fagmand, når det gælder dæk til din bil.

Det skal du være opmærksom på, når du skifter til sommerdæk

  • Tjek dækmønster: Den lovmæssige grænse i Danmark for dybden på dækmønster er minimum 1,6 mm. Vi anbefaler dog minimum 3 mm dækmønster.
  • Tjek dæktryk: Er dæktrykket for lavt, kan det betyde dårligere vejgreb og højere brændstofforbrug. Det anbefalede dæktryk, der varierer alt efter bilmodel findes enten ved bilens tankdæksel, ved b-stolpen eller i instruktionsbogen.
  • Husk at efterspænde hjulene: Det er ikke unormalt, at sommerdæk sidder på alufælge og vinterdæk på normale fælge. Vær derfor opmærksom på at benytte bolte, der passer korrekt til fælgene. Når man har skiftet til sommerdæk, er en vigtig huskeregel at efterspænde hjulene efter 100-200 kilometers kørsel – dette uanset om man selv har skiftet dækkene, eller om man har fået det gjort på et værksted.

Kilde: SOS Dansk Autohjælp

 

Nøgleord

Kontakter

Anette Bjørn JuncherVagtcentralchefSOS Dansk Autohjælp

Tlf:5118 6085

Billeder

Foto: SOS Dansk Autohjælp
Foto: SOS Dansk Autohjælp
Download

Links

Information om SOS International

SOS International
SOS International
Nitivej 6
2000 Frederiksberg

Om SOS International – en af de førende assistanceorganisationer i Norden

SOS International er en af de førende assistanceorganisationer i Norden. Fra alarmcentraler i Danmark, Sverige, Norge og Finland yder SOS International akut assistance overalt i verden, nat og dag, hele året rundt.

SOS International tilbyder en bred vifte af løsninger i form af verdensomspændende læge- og rejseassistance, vejhjælp samt sundhedsløsninger. SOS International sikrer værdikæden på vegne af kunderne som en trusted partner ved at have fokus på den optimale slutbrugeroplevelse samt øje for de samlede omkostninger. Som en trusted partner er kvalitet og compliance endvidere nøgleparametre.

SOS International har et omfattende netværk af kvalificerede leverandører og partnere over hele verden, samt fem strategiske partnerkontorer i højvolumenområder. Med cirka 1.200 ansatte, repræsenterer SOS International 30 nationaliteter, og til sammen taler vores medarbejdere flere end 37 forskellige sprog.

SOS International blev etableret i 1961 og ejes af 11 af de største forsikringsselskaber i Norden. SOS International har en sagsvolumen, der placerer virksomheden som en af de største assistanceorganisationer i Norden.

Følg pressemeddelelser fra SOS International

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra SOS International

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye