Dansk Fjernvarme

Konkurrenceøkonom: Lovforslag om affaldsenergi bliver dyrt for Danmark

Del
Ny vurdering af regeringens lovforslag om en ny konkurrencemodel for affaldsforbrændingsanlæggene konkluderer, at affaldsimporten vil stige, danskerne skal betale mere for deres affald, og det er på bekostning af klimaet.
Billede af affaldsenergianlæg. Foto: Dansk Fjernvarme.
Billede af affaldsenergianlæg. Foto: Dansk Fjernvarme.

En ny vurdering af regeringens lovforslag om en konkurrencemodel for forbrændingsegnet affald sætter effekten af forslaget i perspektiv. Vurderingen er lavet af konkurrenceøkonom Torben Thorø Pedersen fra Bruun & Hjejle efter ønske fra Dansk Fjernvarme, og konklusionen er helt klar. Effekten af lovforslaget, hvis det bliver vedtaget i sin nuværende form, vil være:

  • at importen af forbrændingsegnet affald øges betydeligt.
  • at forbrugerpriserne på forbrænding af affald stiger.
  • at lovforslaget vil skade anlæggenes incitamenter til at investere i CO2-fangst.

Det konkrete lovforslag, og den usikkerhed det medfører for både forbrugerne og for selskaberne, møder kritik fra Dansk Fjernvarme, der er brancheorganisation for forsyningssektoren.

- Inflationen er høj, vi mærker stadig efterveerne af de høje energipriser i efteråret, og klimamålene står for alvor og banker på vores dør. Derfor virker det helt ude af trit med virkeligheden at fremsætte et lovforslag, der har som konsekvens at øge forbrugerpriserne og fjerne mulighederne for at investere i klimarigtige løsninger, siger Rune Moesgaard, politisk chef i Dansk Fjernvarme.

Vurdering: Forslag er et selvmål
Dansk Fjernvarme har bedt konkurrenceøkonomen Torben Thorø Pedersen vurdere tre virkninger ved konkurrencemodellen i regeringens lovforslag. Det gælder en vurdering af de sandsynlige virkninger for importen og priserne, en vurdering af de konkrete virkninger for selskabernes omkostninger og indtægter og en vurdering af modellens virkninger ift. investeringer i CO2-fangst.

- Hvis der er nogle, som undrer sig over, hvorfor Folketinget nu skal tage stilling til et lovforslag, der peger i den forkerte retning på snart alle de parametre, vi har kæmpet for at sikre de seneste år, kan jeg godt forstå dem. Vi har brug for lavere energipriser, forsyningssikkerhed og mere grøn omstilling. Med dette lovforslag får vi, desværre, det stik modsatte, og det synes jeg, at både Folketinget og regeringen skylder at forholde sig til, siger Rune Moesgaard.

Dansk Fjernvarme har tidligere, sammen med Dansk Affaldsforening, opfordret Folketinget og regeringen at lave en uafhængig vurdering af konsekvenserne ved lovforslaget.

Kontakter

Billeder

Billede af affaldsenergianlæg. Foto: Dansk Fjernvarme.
Billede af affaldsenergianlæg. Foto: Dansk Fjernvarme.
Download

Vedhæftede filer

Information om Dansk Fjernvarme

Dansk Fjernvarme
Dansk Fjernvarme
Merkurvej 7
6000 Kolding

76 30 80 00http://danskfjernvarme.dk

Dansk Fjernvarme er en af Danmarks største brancheorganisationer og er interesseorganisation for landets 354 fjernvarmeselskaber, der forsyner omkring 69 procent af alle danske boliger med grøn og effektiv varme. Hovedkontoret ligger i Fjernvarmens Hus i Kolding med en afdeling beliggende centralt i København. I dag kommer 75 procent af fjernvarmen fra vedvarende energi, og sektoren har som mål at blive CO2-klimaneutral i 2030.

Følg pressemeddelelser fra Dansk Fjernvarme

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Fjernvarme

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye