Ingeniørforeningen, IDA

Konfliktmægling erstatter i stigende grad retssager

Del
Når et medlem ender i en konflikt med sin arbejdsgiver, løser IDA oftere og oftere tvisten ved retsmægling eller mediation frem for at føre en langvarig retssag. Det viser en ny opgørelse, som IDA har lavet.

De senere år har IDA's advokater benyttet sig af mediation og retsmægling som konfliktløsningsværktøj. Og det med så stor succes, at denne type konfliktmægling også er blevet en integreret del af IDA's standardkontrakt. Frem til i dag har IDA's advokater brugt mediation og retsmægling i 25 sager, hvoraf de 20 blev forligt ved forhandlingsbordet. 5 sager blev ikke løst i dette forum og fortsatte ved domstolene som retssager.

”Tallene taler deres tydelige sprog. Når vi bruger mediation og retsmægling, bliver 4 ud af 5 sager forligt. Det viser med al tydelighed det potentiale, som denne konfliktløsningsmetode rummer,” siger Finn Lænkholm, der er advokat i IDA, retsmægler ved domstolene og formand for Danske Mediatoradvokater.

”Under en konfliktmægling er forhandlingsklimaet langt bedre sammenlignet med en retssag, hvor fronterne trækkes hårdere op. Når man går ind i en mægling med en neutral mægler for bordenden, så tager parterne ejerskab til konflikten, og det fører ofte til større gensidig forståelse. Og når den er der, så er man som regel også indstillet på at løse konflikten og lave en aftale, som begge parter er tilfredse med,” siger Finn Lænkholm.

Han påpeger, at processen ved mediation og retsmægling er langt hurtigere end den gængse proces ved domstolene. Fra parterne bliver enige om at prøve konfliktmægling, vil de typisk mødes inden for en måned, og efter en halv til en hel dags mægling er konflikten typisk forligt. Til sammenligning vil en retssag ofte strække sig over flere år.

”Konfliktmægling passer godt til det moderne arbejdsmarked. Hvis mæglingen ender med et forlig, så kan alle parter hurtigt lægge sagen bag sig og komme videre med deres tilværelse. Til sammenligning undervurderer mange mennesker ofte den mentale belastning, som et årelangt tovtrækkeri ved domstolene kan være. Virksomhederne sparer også en masse intern tid og udgifter. Derfor anbefaler vi vores medlemmer, at de prøver mediation og retsmægling for at se, om det kan løse uenighederne,” siger Finn Lænkholm, der understreger, at det er et risikofrit tilbud.

”Hvis mæglingen ikke fører til en forligsmæssig løsning af sagen, fortsætter retssagen bare ved domstolene. Mediation og retsmægling er et risikofrit tilbud, som ikke stiller nogle parter ringere,” siger Finn Lænkholm.

Kontakter

Søren Lorentzen, presserådgiver i IDA, e: slr@ida.dk / t: 5185 1764


Finn Lænkholm, advokat i IDA, e: fl@ida.dk / t: 3318 4733

Links

Information om Ingeniørforeningen, IDA

Ingeniørforeningen, IDA
Ingeniørforeningen, IDA
Kalvebod Brygge 31-33
1780 København V

33 18 48 48http://ida.dk/
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye