Konfirmations-sæson: Styr udenom farlige kopivarer
Konfirmations-sæsonen er de store gavers tid. Men der skal passes ekstra godt på, for kopivarer er nemlig fortsat et stort problem - især når man handler på nettet.
4 ud af 10 danske unge har købt kopivarer uden at vide det, fordi de har svært ved at spotte, om de køber en ægte vare eller et forfalsket produkt, når de handler på nettet. Det viser en rapport fra den europæiske varemærkeorganisation EUIPO. Hele 43 pct. i alderen mellem 15 og 24 år har således ifølge rapporten købt kopivarer uden at vide det.
”Det er vigtigt at se sig godt for, så man undgår at blive snydt. Det kan være svært at gennemskue, om en vare er ægte eller falsk, når man sidder bag skærmen og handler,” siger Henriette Vængesgaard Rasch, varemærkechef i Patent- og Varemærkestyrelsen.
Med til historien hører dog, at mange køber forfalskede varer helt bevidst, fordi de ofte er billigere. Ifølge undersøgelsen angiver 39 pct. af de unge, at de bevidst har købt kopivarer, hvilket er 2 pct. point højere end EU-gennemsnittet. Det er særligt sket inden for varegrupperne ”tøj og accessoires” (13 pct.), elektronik (11 pct.), fodtøj (9 pct.) og hygiejneprodukter (9 pct).
Man er sjældent opmærksom på, at der for børnene er en risiko for, at deres helbred sættes på spil. For eksempel kan forfalsket kosmetik og tøj indeholde sundhedsskadelige stoffer. Og forfalsket elektronik, såsom mobilopladere, kan risikere at bryde i brand. Desuden kan man risikere at støtte organiserede kriminelle grupper, som ofte også kan være involverede i andre former for alvorlig kriminalitet – for eksempel handel med narkotika, ulovlig våbenbesiddelse eller menneskehandel.
”Der er mange gode grunde til at styre uden om kopivarer. Bagmændene er i vidt omfang organiserede kriminelle, som også kan være involverede i andre former for alvorlig kriminalitet, og de falske produkter kan være decideret farlige. Det ulovlige salg af kopivarer har samtidig alvorlige konsekvenser for det danske samfund og vores erhvervsliv. De danske virksomheder går glip af store indtægter, når deres produkter bliver kopieret," siger Henriette Vængesgaard Rasch.
Engang var det mest luksusvarer som tasker, ure og solbriller, der blev ulovligt kopieret. I dag forfalskes nærmest alle typer af produkter – for eksempel også kosmetik, legetøj, sportsudstyr, lægemidler, reservedele til biler og elektronik.
Tjekliste til nethandel
Her er tips til, hvordan du undgår kopivarer på nettet.
- Er der sprogfejl og skæve priser?
- Er prisen mistænkelig lav?
- Er webshoppens kontaktoplysninger mangelfulde eller falske? Tjek også "Om os"-siden.
- Er webadressen mærkelig?
- Er betalingsmulighederne mistænkelige?
- Betal altid med kort, så du kan benytte indsigelsesordningen! Kontakt din bank.
Læs mere på jegvælgerægte.dk. Hjemmesiden drives af 12 myndigheder, som samarbejder tæt om at bekæmpe kopivarer.
Læs den fulde rapport fra EUIPO her: ”IP Youth Scoreboard 2022”
Kontakter
Tine Heide ThomsenKommunikationschef
Tlf:20 76 92 08tiht@dkpto.dkBilleder
Information om Patent- og Varemærkestyrelsen
Patent- og Varemærkestyrelsen er en del af Erhvervsministeriet. Vi arbejder for at sikre, at danske virksomheder har rettighederne til deres egne idéer, så vi skaber de bedst mulige forudsætninger for vækst og udvikling – både i og udenfor Danmarks grænser.
Følg pressemeddelelser fra Patent- og Varemærkestyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Patent- og Varemærkestyrelsen
Danske virksomheder er vilde med populær patentordning2.12.2024 10:18:31 CET | Pressemeddelelse
215 danske virksomheder har i denne omgang søgt Erhvervsministeriets ordning om tilskud til at søge patent på deres idé. Én af de virksomheder, der har haft gavn af ordningen, er Frederikshavn-virksomheden Decubimax, som har udviklet en trykaflastende sårbandage.
Sådan undgår du at købe kopivarer på ferien10.7.2024 09:20:54 CEST | Pressemeddelelse
Mange danskere shopper på ferien i udlandet. Her kan billige mærkevarer være fristende, men pas på: Kopivarer kan være farlige for din og din families sikkerhed. Patent- og Varemærkestyrelsen giver fire gode råd til, hvordan du spotter og undgår kopivarer på ferien og får ægte ferieminder med hjem.
Ny kampagne målrettet unge stiller skarpt på de alvorlige konsekvenser ved kopivarer12.6.2024 04:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Online produktkataloger med links til kopivarer spredes blandt unge på digitale og sociale medier. Det er en bekymrende tendens, lyder det fra Patent- og Varemærkestyrelsen, der med en ny kampagne sætter fokus på de skadelige konsekvenser ved kopivarer.
Tøj-, kosmetik- og legetøjsbranchen i Danmark kæmper mod forfalskede varer12.6.2024 02:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Tøj-, kosmetik- og legetøjsbranchen lider betydelige tab på grund af forfalskede produkter. Det viser ny undersøgelse fra den europæiske varemærkeorganisation, EUIPO. Producenterne mister milliarder i omsætning og tusindvis af arbejdspladser. ”Det er vigtigt at få de reelle omkostninger ved kopivarer frem”, lyder det fra Patent- og Varemærkestyrelsen.
Store regionale forskelle på dansk innovation19.3.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Virksomheder i hovedstadsregionen bidrager mest til, at Danmark kan fastholde europæisk tredjeplads målt på antallet af patentansøgninger per mio. indbyggere sidste år, mens Region Midtjylland taber terræn. Region Nordjylland er den region, der i år står bag den største stigning med næsten 17 procent flere patentansøgninger end året før fra virksomheder i regionen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum