Konference: Fremtidens klimasmarte fødevarer
Ny fødevarekonference sætter spot på udfordringer og teknologiske løsninger i fremtidens bæredygtige fødevareproduktion. Konferencen, som første år er digital, åbnes af minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling, Mogens Jensen (S).

Fødevareindustriens interessenter efterspørger grøn omstilling og klimaneutral fødevareproduktion. Det stiller nye krav til branchen om bæredygtige løsninger og innovation, og det er i fokus på ny konference, Fremtidens fødevareproduktion – udfordringer og klimasmarte løsninger på Teknologisk Institut 19. november.
– Klimaneutral og bæredygtig fødevareproduktion er på samme tid fødevarebranchens største udfordring og mulighed. På en ny konference kommer vi med bud på, hvordan teknologi kan bidrage. Vores mål med konferencen er, at flere virksomheder får adgang til nyeste viden og til at samarbejde med hinanden og med os, siger Lars Hinrichsen, divisionsdirektør på Teknologisk Institut.
Smag på fremtiden, og oplev ny teknologi
Konferencen er her det første år virtuel på grund af COVID-19, og afvikles fra Teknologisk Institut. Formålet er at give deltagerne indsigt i nye trends og teknologiske muligheder, som kan gøre en forskel i en bæredygtig fødevareproduktion. Konferencen byder på inspirationsoplæg fra specialister på Teknologisk Institut i flere spor og konkret demonstration af de nye muligheder via videoer, der gøres tilgængelige på Teknologisk Instituts hjemmeside.
Ud over åbningstalen fra fødevareminister Mogens Jensen er der fælles oplæg om den grønne omstilling i fødevareindustrien fra klimadirektør i Landbrug & Fødevarer Peter Nørring, og om kampen mod madspild fra Mikkel Fog Holm-Nielsen fra Too Good To Go. Direktør Conny Twisttman fra den fynske fødevareproducent Fipros fortæller desuden om, hvordan de har omstillet sig til en verden med Corona.
Derefter deles konferencen op i fire sessioner, som er ledet af fagspecialister fra Teknologisk Institut, hvor overskrifterne er digitalisering og klima-relevant fødevareproduktion. Det drejer sig om Fødevaresikkerhed og mikrobiologisk proceskontrol, Digitalisering og sensorteknologi, Nye proteinkilder og forbrugerkontrol samt Klimasmart fødevareproduktion og emballering.
– Det er et tilbagevendende spørgsmål, hvordan vi bedst udnytter sidestrømme fra fødevareindustrien. Hvordan sikrer du dig, at de nye ingredienser og slutprodukter har den forventede smag og bæredygtighedsprofil? Alt dette kommer vi ind på under konferencen, siger centerchef Anne Louise Dannesboe Nielsen, Teknologisk Institut.
På sporet Nye proteinkilder og forbrugerkrav bliver deltagerne desuden opdateret på den nyeste viden indenfor plantebaserede alternativer til kød og forbrugernes holdning til kvaliteten af de nuværende plantebaserede alternativer til kød.
Imens der kan være klimagevinster indenfor produktion af plantebaserede kødalternativer, vil der på sporet Klimasmart fødevareproduktion og emballering blandt andet være fokus på vandreduktion og nye emballager, hvor industrien kan blive mødt af nye udfordringer indenfor bæredygtige emballager.
Fødevaresikkerhed og mikrobiologisk proceskontrol
I en klimasmart fødevareproduktion er fødevaresikkerhed et uundgåeligt emne. Her er en stærk fødevaresikkerhedskultur en del af løsningen. Teknologisk Instituts specialister deler deres bud på, hvordan sådan en kultur ser ud, og hvordan man som virksomhed kan arbejde med at forbedre den.
Konferencen giver også indblik i fremtidens værktøjer til mikrobiologisk proceskontrol baseret på DNA-teknologi, og hvor hurtigt du kan få svar på mikrobiologiske analyser og automatisk feedback på afvigelser. Endelig kommer Teknologisk Institut med bud på de nye digitale løsninger, som kan reducere spild samtidig med at de nye digitale løsninger kan optimere kvalitets- og proceskontrol.
Indenfor fremtidens fødevarer er også høj dyrevelfærd og nyeste trends indenfor 3D print af personalised food, hvor man kan høre hvor langt man er med 3D print af fødevarer til fx hospitalspatienter,
Læs mere, og tilmelding
Konferencen er uden deltagergebyr, og foregår online den 19. november 2020 fra Teknologisk Institut.
Se fuldt program med de forskellige spor og mulighed for tilmelding her:
https://www.teknologisk.dk/k90759
Den teknologiske udvikling går så stærkt, at Teknologisk Institut forventer, at konferencen bliver en tilbagevendende begivenhed hvert eller hvert andet år. Målgruppen for konferencen er virksomhedsledere, produktudviklere, og produktions- og kvalitetschefer fra virksomheder, som retter sig mod en bæredygtig agenda.
Arrangementet er støttet af Svineafgiftsfonden og Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte under Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Nøgleord
Kontakter
For faglige spørgsmål: Seniorprojektleder Mari Ann Tørngren, Teknologisk Institut, mobil: 7220 2682, mail: matn@teknologisk.dk
Billeder
Links
Information om Teknologisk Institut
Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S, Teknologisk Institut AB Sverige og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på pressetelefon 7220 1066 – eller kommunikation@teknologisk.dk
Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Fossilfri gødning og skibsbrændstof skal produceres med grøn energi3.2.2023 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Nyt internationalt projekt skal gøre det muligt at producere fossilfri ammoniak til gødning og brændstof ved hjælp af Power-to-X.
Nu skal arbejdsmiljøet med ny velfærdsteknologi undersøges25.1.2023 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Der er ikke tilstrækkelig viden om, hvordan ny velfærdsteknologi påvirker arbejdsmiljøet for de ansatte på danske plejecentre. Det skal Teknologisk Institut nu undersøge.
Nyt blåt pulver rykker grænserne for 3D-print til fødevareindustrien12.1.2023 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Med udviklingen af et nyt blåt nylonpulver, der er godkendt til fødevarekontakt, er Teknologisk Institut igen med til at rykke grænserne for 3D-print af komponenter til fødevareindustrien. Man nu kan printe emner, der kan detekteres visuelt, og samtidig kan det øge sikkerheden i fødevareproduktion.
Skader på altaner er ikke altid synlige23.12.2022 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Visuel inspektion kan ikke garantere sikkerheden på gamle betonaltaner med udliggerjern, viser ny undersøgelse fra Teknologisk Institut. Derfor anbefaler Instituttet revideret undersøgelsesmetode for gamle altaner.
3D-print kan blive essentielt for fødevarer til mennesker med tygge- og synkebesvær16.12.2022 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Hos Teknologisk Institut har man i et tværfagligt samarbejde givet sig i kast med at 3D-printe broccoliforme, som skal hjælpe mennesker med tygge- og synkebesvær til at få et mere æstetisk og ikke mindst velsmagende måltid.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum