Edition-S

Komponisterne Bára Gísladóttir og Line Tjørnhøj nomineret til Nordisk Råds musikpris

Del

Blandt de nominerede til Nordisk Råds musikpris 2022 er Line Tjørnhøj med værket 'enTmenschT' og Bára Gísladóttir, som nomineres for værket 'VÍDDIR'. Nordisk Råds musikpris er siden 1965 blevet uddelt til nordiske komponister, artister og ensembler, som skaber unikke musikalske oplevelser på et højt kunstnerisk niveau.

Line Tjørnhøj (Foto: Anders Bigum) Bára Gísladóttir (Foto: Gabrielle Motola)
Line Tjørnhøj (Foto: Anders Bigum) Bára Gísladóttir (Foto: Gabrielle Motola)

Bára Gísladóttir: VÍDDIR

Bára Gísladóttirs værker er kendetegnet ved en dyb og selvreflekteret ro, som ofte kan give musikken en næsten meditativ karakter. Bára Gísladóttir er nomineret til Nordisk Råds musikpris for VÍDDIR (2020), et timelangt værk skrevet for ni fløjter, slagtøjstrio, elbas og kontrabas.

VÍDDIR præsenterer et sonisk landskab, hvor teksturer, lag og dimensioner er i fokus. Bára Gísladóttir har udtalt om værket: “Min grundlæggende idé bag værket er at skabe en unison tekstur i samspillet mellem de forskellige instrumenter.”

Den islandske bedømmelseskomité har nomineret Bára Gísladóttir, og skriver i motivationen: ”Hendes yderst kreative og kompromisløse værker formidler personlige og distinkte teksturelle narrativer som – hvilket hun selv understreger – er baseret på tanker om tilgangen til og konceptet om lyd som et levende væsen […] Víddir, som er et medrivende og omfattende stykke kammermusik, former Bára lydene og strukturerne i musikken på en organisk måde med fokus på teksturel og klangmæssig progression. 

Som udøvende kontrabassist har Gísladóttir opført flere af sine værker selv, og det gælder også for VÍDDIR.Værket blev uropført i 2020 i Grundtvigskirken i København, og Bára Gisladóttir har fremhævet kirkerummet som en vigtig medskaber af værket. 

Efter uropførelsen skrev Kristeligt Dagblads anmelder:  ”Med skælvende orgelpunkter og frekvensmæssige yderregistre som naturlige afsæt opbyggede de 14 musikere en voksende mystik, der fik en helt konkret fysiskdimension i kirkens imposante rum, hvor fløjtenisterne stod spredt rundt om publikum.”

Line Tjørnhøj: enTmenschT

Line Tjørnhøj har i en årrække markeret sig som en komponist, der ofte behandler smertefulde og grusomme emner i stærke vokalværker. Hun er nomineret til Nordisk Råds musikpris for værket enTmenschT (2018), som blev uropført af vokalensemblet Theatre of Voices og Paul Hillier i 2018.

”Jeg har arbejdet med det fulde spektrum af den menneskelige stemme, lige siden jeg begyndte at skrive musik, og skriget er fuldstændig essentielt for mig. Det er mit ledemotiv,” fortæller Line Tjørnhøj.

Line Tjørnhøj er nomineret af den danske bedømmelseskomité, som i motivationen skriver: ”ENTMENSCHT er skabt før pandemien ramte os, og før det skete, vi ikke troede skulle ske i vor tid: krig i Europa. Det griber fat i to af kunsthistoriens mest ekstreme og ekspressive kunstnerpersonligheder fra indgangen til det 20. århundrede, måske netop dér hvor vores moderne frygt blev grundlagt: Frygten for ødelæggende umenneskelighed [...] ENTMENSCHT er et rørende og rystende musikalsk værk, hvis tematik og udtryk er frygteligt aktuelt.

enTmenschT bruger Line Tjørnhøj historien som filter til at reflektere over samtiden. Historien repræsenteres af fire personers usædvanlige og umenneskelige skæbner og handlinger: Kunstneren Charlotte Salomon og sanglæreren Alfred Wolfsohn, maleren og digteren Oskar Kokoschka og komponisten Alma Mahler.enTmenschT udfolder sig både musikalsk og visuelt, og værket er skabt i tæt samarbejde med kunstneren Signe Klejs, vokalensemblet Theatre of Voices og dirigent Paul Hillier. Efter uropførelsen i 2018 skrev Politikens anmelder: ”Sangernes skrig og stønnelyde gjorde ’Entmenscht’ til en koncentreret, musikalsk udarbejdet maggiterning af umenneskelighed, der ikke blev opløst til letflydende teater.”

Vinderen af Nordisk Råds musikpris 2022 offentliggøres i Helsinki den 1. november 2022.  

...............................................................................................

OM KOMPONISTERNE

Bára Gísladóttir (f. 1989) er uddannet ved Islands Kunstakademi, Conservatorio di musica “Giuseppe Verdi” di Milano og Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København. Hendes undervisere tæller bl.a. Hróðmar I. Sigurbjörnsson, Þuríður Jónsdóttir, Gabriele Manca, Niels Rosing-Schow og Jeppe Just Christensen.

Hendes værker er blevet opført af bl.a. DR Symfoniorkestret, DR Vokalensemblet, Copenhagen Phil, Islands Symfoniorkester, Helsingborg Symfoniorkester, Frankfurt Radiosymfoniorkester, Ensemble InterContemporain, Riot Ensemble og Ensemble Adapter ved festivaler såsom Dark Music Days, Darmstädter Ferienkurse, Huddersfield Contemporary Music Festival, KLANG Festival, International Rostrum of Composers og Nordiske Musikdage. Bára Gísladóttir har modtaget Gladsaxe Musikpris, Carl Nielsen og Anne Marie Carl Nielsens Talentpris, en Grapevine Music Award og Léonie Sonnings Talentpris for sit arbejde som komponist. Gísladóttir har en række opførelser i kalenderen i den kommende tid, herunder dansk førsteopførelse af værket Prussian Blue den 18. maj 2022 og uropførelsen af værket ORF (en engar axir né önnur pyntingatæki) i Göteborg den 23. maj 2022.

Line Tjørnhøj (f. 1960) er uddannet på Det Jyske Musikkonservatorium, hvor hun blandt andet har modtaget undervisning af Simon Steen-Andersen og Niels Rønsholdt. Line Tjørnhøjs værker er blevet opført af anerkendte ensembler og orkestre som Göteborg Operan, Aarhus Symfoniorkester, Ars Nova Copenhagen, DR Pigekoret og Esbjerg Ensemble. Hendes værk Anorexia Sacra vandt konkurrencen om den bedste kammeropera ved den Amerikanske Opera Vista Festival i 2009. Hun modtog det treårige arbejdslegat af Kunstfondens Tonekunstudvalg for klassisk musik i 2010, og i 2017 modtog hun det prestigefulde Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens legat. Den 11.  juni 2022 kan man opleve uropførelsen af Line Tjørnhøjs nye værk SPRING på KLANG Festival, og den 25. august 2022 uropfører DR Symfoniorkestret hendes dobbeltkoncert for slagtøjsduo og orkester, ØR.

Kontakter

Billeder

Line Tjørnhøj (Foto: Anders Bigum) Bára Gísladóttir (Foto: Gabrielle Motola)
Line Tjørnhøj (Foto: Anders Bigum) Bára Gísladóttir (Foto: Gabrielle Motola)
Download
Bára Gísladóttir (Foto: Gabrielle Motola)
Bára Gísladóttir (Foto: Gabrielle Motola)
Download
Line Tjørnhøj (Foto: Anders Bigum)
Line Tjørnhøj (Foto: Anders Bigum)
Download

Links

Information om Edition-S

Edition-S
Edition-S
Worsaaesvej 19, 5
1972 Frederiksberg C

33 13 54 45https://edition-s.dk

Edition·S udgiver musik til den klassiske og eksperimenterende musikscene. Vi repræsenterer vores komponister gennem udgivelsen af partiturer og stemmer, elektroniske medier og grafiske formater samt håndtering af rettigheder og promotion. Musikken som udgives af Edition·S bliver opført over hele verden.

Følg pressemeddelelser fra Edition-S

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Edition-S

Allan Gravgaard Madsens Concerto Grosso uropføres af amerikansk stjernekvartet og Aarhus Symfoniorkester5.5.2022 12:04:37 CEST | Pressemeddelelse

Torsdag den 19. maj 2022 uropfører JACK Quartet og Aarhus Symfoniorkester Allan Gravgaard Madsens 'Concerto Grosso', et værk som rummer både det episke, det romantiske og en hel del overraskelser. Bag kompositionen ligger et finmasket net af talsystemer, opfindsomme benspænd, musikhistoriske hilsner og personlige fortællinger – Allan Gravgaard Madsens egne, såvel som de fire stjernesolisters.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum