Edition-S

Komponisten Birgitte Alsted fylder 80 år den 15. juni

Del

"Birgitte Alsted har en unik stemme i dansk musikliv: organisk og overraskende på samme tid, dramatisk og ekspressiv, uanset om lydene er frembragt ved computer eller akustisk. Alsted har igennem hele sin karriere frygtløst kastet sig ind i kollektive, interdisciplinære og improvisatoriske samarbejder, og hun har været pioner i at kombinere alle disse arbejdsmåder." Sådan lød ordene, da Birgitte Alsted i 2017 modtog det prestigefulde Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legat. Den 15. juni fylder hun 80 år.

Foto: Torben Hilde Birk
Foto: Torben Hilde Birk

Birgitte Alsted (f. 1942) debuterede i 1971 som violinist fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og begyndte i samme periode at komponere. I 2006 uddannede hun sig yderligere med en master i elektronisk musikkomposition fra DIEM i Aarhus.

Birgitte Alsted har igennem hele sin komponistkarriere bevaret sin nysgerrighed og lysten til at eksperimentere, og hendes kunstneriske projekt er derfor i evig forandring og forvandling. Alsted står aldrig stille eller gentager sig selv, hun arbejder hele tiden videre og finder nye sider af sin musik. Hun komponerer alt fra sang- og instrumentale soloværker til kor- og orkestermusik, og i Alsteds arbejde med elektroakustisk musik har hun især været tiltrukket af computermusikkens muligheder for at manipulere med lyd og har også i den sammenhæng eksperimenteret med skabelsen af multifacetterede sanseoplevelser og blandt andet skrevet musik til danseforestillinger, kunstinstallationer, multimedia performances og billedkunst. 

Som et eksempel på billedkunstens indvirkning findes solo accordeon-værket Melencolia komponeret i 2001, der tager afsæt i et kobberstik af renæssancekunstneren Albrecht Dürer med titlen Melencolia I fra 1514. Dürers billedkomposition med den androgyne engel i skabende proces, de andre figurer, rod på gulvet etc og ikke mindst stemningen har inspireret, dog har det magiske kvadrat oppe i højre hjørne særskilt betydning som grundlag for en stor del af tonematerialet, f.eks. i forskellige former for musikalske skalaer som bruges mange steder i kompositionen.  Alt dette binder Alsteds Melencolia sammen med kunsthistorien, og musikkens grænser både overskrides og som i andre af hendes værker flyder naturligt i andre kunstarter.

Find Melencolia her.

Lydene omkring os er en evig inspirationskilde til Birgitte Alsteds kunst. Hun henter hverdagens lyde ind i sine værker, hvor hun gør dem til sin egen musik. Ofte bringer hun sin musik ud, hvor vi ikke vidste, vi ville høre den og finder nye rum for musik. Dette gjorde sig blandt andet gældende for et af Alsteds hovedværker - det elektroakustiske værk Agnetes Latter som er skabt til Suste Bonnéns skulpturgruppe Agnete og havmanden på bunden af Slotsholmskanalen ved Højbro i København. Agnetes Latter er et lydværk, der har optagelser af vokale udbrud, kalden og sang, harpe og bølger som grundmateriale. Dette materiale blev optaget, redigeret og bearbejdet i DIEM-studiet i Aarhus og efterfølgende færdiggjort i Alsteds eget studie. 

Find Agnetes Latter her.

Udover sit virke som komponist har Birgitte Alsted været violinunderviser samt instrueret børn og voksne i kollektiv komposition. Hun er desuden medstifter af ”Gruppen for Alternativ Musik” samt foreningen "Kvinder i Musik". Hun har desuden bestridt en række tillidshverv, bl.a. i Statens Kunstfonds repræsentantskab, Kbh.s Kommunes Musikudvalg, Kbh.s Kommunes Musikskole og i Dansk Kunstnerråd, Dansk Komponist Forenings legatudvalg, og bestyrelsesmedlem i DUT.

Birgitte Alsted har modtaget adskillige priser og stipendier, udover det prestigefulde Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legat, bl.a. Statens Kunstfonds 3-årige stipendium i 1980 og i 2006, Børresen Prisen i 1992, Dansk Komponistforenings Jubilæumspris i 1996, Det Anckerske Legat til rejsestipendier for kunstnere i 2003. I 2011 modtog hun Statens Kunstfonds Komponistpris til kvindelige komponister for værket Agnetes Latter og modtog også i 2011 Kulturministeriets livsvarige ydelse.  

Kontakter

Billeder

Foto: Torben Hilde Birk
Foto: Torben Hilde Birk
Download
Foto: Torben Hilde Birk
Foto: Torben Hilde Birk
Download

Links

Information om Edition-S

Edition-S
Edition-S
Worsaaesvej 19, 5
1972 Frederiksberg C

33 13 54 45https://edition-s.dk

Edition·S udgiver musik til den klassiske og eksperimenterende musikscene. Vi repræsenterer vores komponister gennem udgivelsen af partiturer og stemmer, elektroniske medier og grafiske formater samt håndtering af rettigheder og promotion. Musikken som udgives af Edition·S bliver opført over hele verden.

Følg pressemeddelelser fra Edition-S

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Edition-S

Dansk premiere på Simon Steen-Andersen: Walk the Walk10.6.2022 14:12:41 CEST | Pressemeddelelse

"En lydteaterforestilling, en filmoptagelse uden kameraer, en danseforestilling uden dans, en spadseretur i en drøm og en lecture om den franske videnskabsmand og opfinder Étienne-Jules Marey (1830-1904), pionér inden for bevægelsesstudier, kinematografi, kardiologi og aerodynamik…" Sådan beskriver den danske komponist Simon Steen-Andersen værket Walk the Walk, som opføres for første gang i Danmark med forestillinger på Takkelloftet i Operaen i København den 17. og 18. juni.

Allan Gravgaard Madsens Concerto Grosso uropføres af amerikansk stjernekvartet og Aarhus Symfoniorkester5.5.2022 12:04:37 CEST | Pressemeddelelse

Torsdag den 19. maj 2022 uropfører JACK Quartet og Aarhus Symfoniorkester Allan Gravgaard Madsens 'Concerto Grosso', et værk som rummer både det episke, det romantiske og en hel del overraskelser. Bag kompositionen ligger et finmasket net af talsystemer, opfindsomme benspænd, musikhistoriske hilsner og personlige fortællinger – Allan Gravgaard Madsens egne, såvel som de fire stjernesolisters.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum