Kom til Klimaaften og hør om fremtidens vejr i din baghave

De 150 år fejres i efteråret med en række klimaaftener, hvor DMI’s eksperter fortæller om de seneste års voldsomme vejrbegivenheder rundt om i verden, og der trækkes en tråd fra de globale klimaforandringer til de lokale konsekvenser, dér hvor arrangementerne bliver afholdt.
Arrangementerne bygger blandt andet på de seneste forskningsresultater på klimaområdet, herunder fra Nationalt Center for Klimaforskning (NCKF) ved DMI.
De kommuner, som DMI besøger, vil fortælle om klimatilpasningsprojekter, de har sat i gang lokalt, og hvordan kommunen f.eks. vil sikre borgerne mod oversvømmelser.
Klimaaftenerne byder med andre ord på en fortælling om den verden, vores børn og børnebørn arver, hvor DMI’s fremtidsscenarier er et fundament i klimatilpasningen – en verden, hvor morgendagens vejrudsigter vil være mindst lige så relevante for store og små, ligesom i dag.
Aftenerne vil blive modereret af Jesper Theilgaard, Klimaformidling.dk
Der er planlagt fem aftener:
- 14. september: Lemvig Kommune på Klimatorium
- 9. november: Esbjerg Kommune, Vadehavscenteret
- 10. november: Middelfart Kommune, Kulturøen
- 17. november: Frederikssund Kommune
- 22. november: Københavns Kommune, Rådhuset
Tidspunkterne vil være lidt forskellige, men de fleste steder fra kl. 17. Det vil dog være en god idé at holde øje med lokalpressen eller DMI’s hjemmeside.
DMI er siden 1872 med blot fire medarbejdere vokset til en robust institution med 300 højtuddannede ansatte, der tjener rigsfællesskabet med en bred palette af opgaver med stor betydning for vores dagligdag og infrastruktur:
Fra daglige vejrudsigter, varsling om bl.a. farligt vejr og til at guide søfolk gennem Arktis’ farvande med isinformation. DMI skifter til det lange lys med højteknologisk klimaforskning, der udgør fundamentet, når DMI rådgiver den siddende regering og ruster riget til fremtiden – og sløjfen er bundet, når DMI som kontaktpunkt for FN’s Klimapanel IPCC, der analyserer og beskriver verdens tilstand, binder det nationale og det globale sammen.
Program for Lemvig, 14. september (første klimaaften)
17.00 Velkomst v/ Lars Holmegaard, Direktør, Klimatorium
17.05 Kort fortælling om baggrunden for aftenen – Jesper Theilgaard
17.10 Status på det globale klima – Adrian Lema, afdelingschef på DMI, Nationalt Center for Klimaforskning.
17.25 Samtale mellem professor Eigil Kaas, DMI og Jesper Theilgaard om fysikken bag klimaforandringerne.
17.45 Oplæg om Danmarks kommende klima - Rasmus Anker Pedersen, leder af Rigsfællesskabets Klima ved Nationalt Center for Klimaforskning
18.00 Limfjorden og kystbyerne i et varmere klima – Ida Ringgaard, oceanograf og klimaforsker, DMI
18.15 Klimatilpasning i Lemvig Kommune - Claus Borg Direktør for Teknik & Miljø i Lemvig Kommune
18.25 – 18.40 Pause
18.40 – 20.00 Spørgsmål og debat med publikum
Kontakter
DMI Kommunikation
Tlf:39157509presse@dmi.dkBilleder

Information om DMI – Danmarks Meteorologiske Institut
Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) blev etableret i 1872, og det er i dag en institution under Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.
DMI varetager den meteorologiske betjening af samfundet inden for Rigsfællesskabet Danmark, Færøerne og Grønland med omliggende farvande og luftrum.
Den meteorologiske betjening omfatter prognose- og varslingstjeneste samt kontinuerlig overvågning af vejr, klima og dertil relaterede miljømæssige forhold i atmosfæren, på landjorden og i havet.
Følg pressemeddelelser fra DMI – Danmarks Meteorologiske Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DMI – Danmarks Meteorologiske Institut
IcyAlert: Nyt advarselssystem skal forudsige isfrie somre i Arktis27.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Isfrie arktiske have er ikke længere en fjern fremtid – det er en reel mulighed allerede i 2030’erne. Konsekvenserne vil række langt ud over Arktis-regionen, og kan bidrage til forstærkede hedebølger, stærkere storme og forstyrrelser i vejrmønstre, økosystemer og fiskeri på vores egne breddegrader.
DMI og vandselskaber går sammen om bedre håndtering af skybrud26.6.2025 12:01:51 CEST | Pressemeddelelse
Skræddersyede varslingsprodukter, der kombinerer hidtil ikke-offentliggjorte meteorologiske og hydrologiske data fra DMI med lokale data fra forsyningsselskaber, skal skabe en bedre håndtering af store mængder nedbør.
Alvorlig tørke på vej?7.5.2025 06:52:46 CEST | Pressemeddelelse
Mange husker nok den alvorligste tørke i nyere tid, der ramte Danmark i 2018. Tørkeindekset i år ligger allerede højt for årstiden, og tallet er stigende. Ser vi frem mod en sommer med udbredt tørke, og vil den kunne blive lige så alvorlig som i 2018? Få DMI’s bedste bud her!
Laveste vinter-havisudbredelse i Arktis nogensinde4.4.2025 05:01:00 CEST | Pressemeddelelse
En ’varm’ vinter i Arktis lakker mod enden og giver den laveste vinterudbredelse af havisen nogensinde målt. Omkring Antarktis kom havisudbredelsen ind som syvende laveste sommerudbredelse. Det er lavt, men trods alt knap så lavt som de foregående år.
DMI’s AI-model trænet på Gefion-supercomputeren forudsiger vejret på få minutter med høj præcision17.3.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Efter blot få måneders træning på Gefion-supercomputeren nærmer DMI's nye AI-baserede vejrmodel sig hastigt ydeevnen for den erfarne, traditionelle vejrudsigtsmodel, samtidig med at den forbedrer hastighed og effektivitet ved at køre på minutter i stedet for timer. Pilotprojektet fortsætter nu i en treårig samarbejdsaftale med Danish Centre for AI Innovation (DCAI) for at udvikle næste generation af vejrudsigtsmodeller på Gefion.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum