DMI – Danmarks Meteorologiske Institut

Kom til Klimaaften og hør om fremtidens vejr i din baghave

Del

I efteråret 2022 fejres 150 års-jubilæet for den institution, danskerne i dag kender som Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, med en række arrangementer om fremtidens klima, der er åbne for alle.

Kilde: iStock
Kilde: iStock

De 150 år fejres i efteråret med en række klimaaftener, hvor DMI’s eksperter fortæller om de seneste års voldsomme vejrbegivenheder rundt om i verden, og der trækkes en tråd fra de globale klimaforandringer til de lokale konsekvenser, dér hvor arrangementerne bliver afholdt.

Arrangementerne bygger blandt andet på de seneste forskningsresultater på klimaområdet, herunder fra Nationalt Center for Klimaforskning (NCKF) ved DMI.

De kommuner, som DMI besøger, vil fortælle om klimatilpasningsprojekter, de har sat i gang lokalt, og hvordan kommunen f.eks. vil sikre borgerne mod oversvømmelser.

Klimaaftenerne byder med andre ord på en fortælling om den verden, vores børn og børnebørn arver, hvor DMI’s fremtidsscenarier er et fundament i klimatilpasningen – en verden, hvor morgendagens vejrudsigter vil være mindst lige så relevante for store og små, ligesom i dag.

Aftenerne vil blive modereret af Jesper Theilgaard, Klimaformidling.dk

Der er planlagt fem aftener:

  • 14. september: Lemvig Kommune på Klimatorium
  • 9. november: Esbjerg Kommune, Vadehavscenteret
  • 10. november: Middelfart Kommune, Kulturøen
  • 17. november: Frederikssund Kommune
  • 22. november: Københavns Kommune, Rådhuset

Tidspunkterne vil være lidt forskellige, men de fleste steder fra kl. 17. Det vil dog være en god idé at holde øje med lokalpressen eller DMI’s hjemmeside.

DMI er siden 1872 med blot fire medarbejdere vokset til en robust institution med 300 højtuddannede ansatte, der tjener rigsfællesskabet med en bred palette af opgaver med stor betydning for vores dagligdag og infrastruktur:

Fra daglige vejrudsigter, varsling om bl.a. farligt vejr og til at guide søfolk gennem Arktis’ farvande med isinformation. DMI skifter til det lange lys med højteknologisk klimaforskning, der udgør fundamentet, når DMI rådgiver den siddende regering og ruster riget til fremtiden – og sløjfen er bundet, når DMI som kontaktpunkt for FN’s Klimapanel IPCC, der analyserer og beskriver verdens tilstand, binder det nationale og det globale sammen.

Program for Lemvig, 14. september (første klimaaften)

17.00 Velkomst v/ Lars Holmegaard, Direktør, Klimatorium

17.05 Kort fortælling om baggrunden for aftenen – Jesper Theilgaard

17.10 Status på det globale klima – Adrian Lema, afdelingschef på DMI, Nationalt Center for Klimaforskning.

17.25 Samtale mellem professor Eigil Kaas, DMI og Jesper Theilgaard om fysikken bag klimaforandringerne.

17.45 Oplæg om Danmarks kommende klima - Rasmus Anker Pedersen, leder af Rigsfællesskabets Klima ved Nationalt Center for Klimaforskning

18.00 Limfjorden og kystbyerne i et varmere klima – Ida Ringgaard, oceanograf og klimaforsker, DMI 

18.15 Klimatilpasning i Lemvig Kommune - Claus Borg Direktør for Teknik & Miljø i Lemvig Kommune

18.25 – 18.40 Pause

18.40 – 20.00 Spørgsmål og debat med publikum

Kontakter

Billeder

Kilde: iStock
Kilde: iStock
Download

Information om DMI – Danmarks Meteorologiske Institut

DMI – Danmarks Meteorologiske Institut
DMI – Danmarks Meteorologiske Institut
Lyngbyvej 100
1610 København Ø

http://www.dmi.dk

Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) blev etableret i 1872, og det er i dag en institution under Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.

DMI varetager den meteorologiske betjening af samfundet inden for Rigsfællesskabet Danmark, Færøerne og Grønland med omliggende farvande og luftrum.

Den meteorologiske betjening omfatter prognose- og varslingstjeneste samt kontinuerlig overvågning af vejr, klima og dertil relaterede miljømæssige forhold i atmosfæren, på landjorden og i havet.

Følg pressemeddelelser fra DMI – Danmarks Meteorologiske Institut

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DMI – Danmarks Meteorologiske Institut

300 år gamle skibsjournaler skal klæde os på til fremtidens klima27.6.2022 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Skibsjournaler med millioner af vejrobservationer fra århundreders sejlads under dansk flag, logbøger og gulnede flaskeposter med vejrregistreringer udgør en vigtig brik i fremtidens klimaforskning. De historiske vejrobservationer er aldrig anvendt før og kan give en langt bedre forståelse af fortidens vejr og fremtidens klimaændringer. Nyt projekt stiller de enestående klimadata til rådighed for dansk og international klimaforskning og for offentligheden. Projektet er muliggjort ved en bevilling på over 14 millioner kroner fra A.P. Møller Fonden.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum