Haveselskabet

Køkkenhave i krisetid – nu kan du selv lære det

Del
Tusindvis af danskere drømmer om at høste gulerødder, kartofler og tomater fra egen have, og forskellige kriser rundt i verden får det kun til at krible endnu mere i fingrene. Men mange aner ikke, hvordan de kommer i gang, for meget haveviden er gået tabt over en generation, hvor der ikke har været behov for selv at dyrke. Men det er slet ikke så svært, lyder det fra Haveselskabet, der nu lancerer sin første køkkenhaveskole.
Foto: Haveselskabet
Foto: Haveselskabet

De seneste års kriser har fået tusindvis af danskere til at dyrke køkkenhave og servere hjemmedyrkede kartofler, gulerødder, tomater og jordbær for familien. Den enorme interesse har fået telefonerne til at kime hos Haveselskabet, der som landsdækkende forening arbejder for at formidle haveviden, skabe fællesskab mellem haveejere og hjælpe haveejere gennem sin telefonrådgivning. 

En del har spørgsmål om, hvilke sorter, der er bedst til højbede eller tidlig høst. Men der er også kommet mange spørgsmål, som har vist sig at være forklaringen på, hvorfor mange aldrig kommer i gang i køkkenhaven, selv om de drømmer om bede med lange rækker af radiser, bønner og salat, fortæller Bente Yde Enert, kommunikationschef i Haveselskabet.

– Mange aner ganske enkelt ikke, hvordan de kommer i gang med køkkenhaven. Hvor skal de starte? Hvornår skal de starte? Og hvordan skal de starte? Det er, som om der er en generation, hvor det at dyrke have og køkkenhave ikke har været i fokus. Grundlæggende viden om sæson, sædskifte og sorter er ikke givet videre. Derfor holder mange sig helt tilbage fra at prøve at dyrke selv, men heldigvis er der en ny generation på vej, der rigtig gerne vil dyrke selv, siger hun.

Nogle haveejere finder et nyt fællesskab med bedsteforældre eller naboer, som hjælper dem i gang. Men ikke alle er så heldige at have en “havebedste”. Derfor lancerer Haveselskabet nu sin første Køkkenhaveskole. 

– Vi hører folk sige, at køkkenhave er tidskrævende og svært. Det er det ikke, og vi vil gerne vise, hvor meget man faktisk kan få ud af ganske lidt. Når vi ved, at det er sundt for både hoved og krop at gå i haven, og at køkkenhaven måske også kan hjælpe et trangt budget gennem en lang krisetid, vil vi gerne hjælpe flere i gang, siger Bente Yde Enert. 

Selvforsyning i parcelhushaven 

Køkkenhaveskolen er et online forløb, hvor køkkenhaveeksperter i et lukket forum vejleder til bedplaner, sorter, jordforhold og høst. Eksperterne tæller Haveselskabets egne fagfolk og erfarne køkkenhavedyrkere udefra. 

En af de rutinerede køkkenhavedyrkere er Mette Nørgaard, som dyrker frugt og grøntsager i sin parcelhushave i Greve og deler sine erfaringer på instagramprofilen @metteskreaunivers. Hun lærte at dyrke køkkenhave hjemmefra og fik sit eget lille bed som seksårig. 

– Målet behøver jo ikke være selvforsyning, men for mig går der sport i at se, hvor meget jeg kan få ud af en almindelig parcelhushave. Fra marts til oktober lever vi næsten kun af grønt fra haven. Om vinteren dækker det 50 pct. af vores forbrug, siger hun. 

Mange genkender ikke grøntsager i køkkenhaven

Mette Nørgaard er uddannet biolog, men arbejder i dag med it-ledelse og bruger mange timer på arbejde. Hun går gerne i køkkenhaven om aftenen med et glas vin og en frøpose. Selv med hendes 15 højbede, krukkekøkkenhave, drivhus, orangeri, 35 frugttræer og frugtbuske kan man nå langt med nogle timer om ugen, pointerer hun. 

Haven ligger på en hjørnegrund, hvor forbipasserende frit kan kigge ind, og hun får mange spørgsmål.

– Det overrasker mig, at flere ikke genkender grøntsagerne i køkkenhavens bede. Måske det er fordi vi næsten aldrig ser grøntsagerne med bladgrønt på i supermarkederne. Det vil jer gerne være til at forandre, siger Mette Nørgaard. 

Som forberedelse til Køkkenhaveskolen allierede hun sig med en veninde, som er helt grøn. 

– Efter mange år med egen køkkenhave havde jeg glemt, at ikke alle ved, at rødderne på et sætteløg peger nedad i jorden, eller at store flade frø sættes på højkant for at sikre en bedre spiring. Det vidste mine veninde ikke. Det har været en øjenåbner og betyder, at vi i Køkkenhaveskolen selvfølgelig også guider til de her ting, for alle skal kunne være med, siger Mette Nørgaard.

Køkkenhave i ét bed

Man behøver dog ikke en køkkenhave på størrelse med Mette Nørgaards. Et frilandsbed på fem kvadratmeter eller to-fire højbede er nok til at komme i gang. ’Skolebogen’ bliver ”Køkkenhave i et bed”. Den er skrevet af engelske Huw Richards, som viser, hvordan man let kan dyrke økologiske grøntsager i ét bed, så der er noget at spise hver måned. 

Han besøgte i sommer Haveselskabets haveshow Cph Garden, hvor flere danske havedesignere også viste, hvordan køkkenhaven spiller en stadig større rolle i vores haver. Interessen for både hans foredrag og for at se havedesignere indrettet haven med højbede, krukker og køkkenhave, var stor.

– Lysten til køkkenhave og selvforsyning er enorm blandt haveejerne og vokser stadig. Mange vil gerne i gang, andre vil gerne udvide og efterspørger råd til vinterdyrkning eller inspiration til nye sorter. Køkkenhaven boomede under corona, hvor lockdown fik folk til at strømme ud i haven, men opmærksomheden har i den grad holdt ved efter genåbningen, og i takt med energikrise og inflation er den kun vokset yderligere, siger Bente Yde Enert og tilføjer, at interessen for Køkkenhaveskolen allerede har været overvældende.

– Vi glæder os til at byde indenfor i Køkkenhaveskolen, men vi glæder os især også over at se, hvor mange der søger ud i haven og finder ud af, hvad de også kan bruge den til, siger hun.  

BOKS Haveselskabets Køkkenhaveskole

Køkkenhaveskolen foregår online, så alle kan være med, uanset hvor i landet de bor. Haveselskabets fagfolk og erfarne havedyrker står for undervisning og rådgivning og har også sammensat den frøpakke, deltagerne får tilsendt. Forløbet består af nyhedsbreve, online-seancer, live-rådgivning, adgang til et lukket forum, hvor man kan vende udfordringer og stille spørgsmål og invitationer til digitale havevandringer. Det kræver minimum et jordbed på 5 kvadratmeter eller 2-4 højbede at være med. Du får tilsendt frø til at så på mere plads, hvis du har det.

Tilmeldingsfristen er 7. februar. Køkkenhaveskolen koster 1000 kr + medlemskab af Haveselskabet (660 kr årligt) og inkluderer frøpakke til hele forløbet. 

Læs mere på Haveselskabet.dk/køkkenhaveskolen

Psst!

Er du i tvivl, om køkkenhave er noget for dig, har Haveselskabet sammen med frøfirmaet Spirekassen lavet frøboksen “Køkkenhave for begyndere”. Her kan man med vejledning og frø til nemme sorter prøve kræfter med køkkenhaven og få en lille smagsprøve på, om det at dyrke køkkenhave er noget for dig. “Køkkenhave for begyndere” fås på Haveselskabet.dk/webshop og koster 300 kr. 

Kontakter

Billeder

Foto: Haveselskabet
Foto: Haveselskabet
Download
Foto: Thomas Evaldsen
Foto: Thomas Evaldsen
Download
Foto: Thomas Evaldsen
Foto: Thomas Evaldsen
Download
Mette Nørgaard. Foto: Thomas Evaldsen
Mette Nørgaard. Foto: Thomas Evaldsen
Download

Information om Haveselskabet

Haveselskabet
Haveselskabet
Tobaksvejen 23A
2860 Søborg

45 93 60 00https://haveselskabet.dk/

Haveselskabet er en landsdækkende nonprofit-forening med over 30.000 medlemmer, der gennem lokale afdelinger og kredse i hele landet arbejder for at sprede haveviden og haveglæde og for at fremme mangfoldigheden og den bæredygtige tankegang i haverne.

Haveselskabet har siden 1901 udgivet magasinet Haven og står også bag hjemmesiden Haveselskabet.dk. Haveselskabet har Haveselskabets Have på Frederiksberg, står bag det store haveshow Cph Garden, og har Haveselskabets Rådgivning, hvor medlemmer kan få gratis og uvildig ekspert rådgivning. Haveselskabets lokale afdelinger arrangerer hvert år over 1.000 havearrangementer og Åbne Haver i hele landet.

Følg pressemeddelelser fra Haveselskabet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Haveselskabet

Årets (nye) gang i haven ”Tænk insekter og småfugle ind i haven” Haveselskabets 5 gode gøremål i haven i april2.4.2024 15:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Klimaforandringerne har ændret årets gang i haven, og få ting er i dag, som da vi voksede op. Haveselskabet har derfor lavet en guide til, hvad du kan gøre måned for måned, nu hvor tommelfingerregler som at klippe hæk før Skt. Hans og beskære roser til dronningens fødselsdag ikke længere dur. Her får du april måneds gode gøremål i haven.

Årets (nye) gang i haven ”Tjek havens tilstand en ekstra gang” Haveselskabets 6 gode gøremål i haven i marts7.3.2024 12:52:29 CET | Pressemeddelelse

Klimaforandringerne har ændret årets gang i haven, og få ting er i dag, som da vi voksede op. Haveselskabet har derfor lavet en guide til, hvad du kan gøre måned for måned, nu hvor tommelfingerregler som at klippe hæk før Skt. Hans og beskære roser til dronningens fødselsdag ikke længere dur. Her får du marts måneds gode gøremål i haven.

Årets (nye) gang i haven ”Vi skal huske at bruge haven hele året”25.1.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse

Haveselskabets 5 gode gøremål i haven i februar Klimaforandringerne har ændret årets gang i haven, og få ting er i dag, som da vi voksede op. Haveselskabet har derfor lavet en guide til, hvad du kan gøre måned for måned, nu hvor tommelfingerregler som at klippe hæk før Skt. Hans og beskære roser til dronningens fødselsdag ikke længere dur. Her får du februars gode gøremål i haven

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye