Landbrug & FødevarerLandbrug & Fødevarer

Kokkekonkurrencen Årets Ret med Gris afholdes til november på tiende år

Del

Den 29. november afholdes den prestigefyldte konkurrence Årets Ret med Gris på tiende år. Konkurrencen er for kokke, som formår at skabe retter, der viser nye, anderledes og velsmagende sider af grisekød. I år findes vinderen af Årets Ret med Gris til lanceringen af spiseguiden White Guide.

Sidste års vinder blev  Daniel McBurnie fra Restaurant Lyst i Vejle.
Sidste års vinder blev Daniel McBurnie fra Restaurant Lyst i Vejle.

Grisekød indeholder et hav af smagsnuancer, der varierer alt efter udskæring og tilberedning. Med gastro-konkurrencen Årets Ret med Gris har toppen af dansk gastronomi i en årrække bevist, hvordan grisekødets nuancer kan foldes ud på nye, velsmagende og innovative måder. 

Konkurrencen er tidligere blevet vundet af topkokke som Mads Battefeld, Brian Mark og Nicolai Nørregaard, og nu er det blevet tid til at finde ud af, hvem der skal stå øverst på skamlen i 2021.

Årets Ret med Gris tiltrækker hvert år den absolutte elite inden for dansk gastronomi, og med grisen i fokus skabes der forskellige gastronomiske fortolkninger.
Konkurrencen søger at inspirere kokke samt forbrugerne til at se og udfolde mulighederne i dansk grisekød på nye måder, og det har været med til at udvikle grisens rolle på tallerkenen. Det mener Anders Nicolajsen, seniorkonsulent for foodservice, gastronomi og udvikling hos Landbrug & Fødevarer:

- I år er det 10 år siden, at konkurrencen første gang blev afholdt. For 10 år siden aktiverede vi kokkene og bad dem definere smagen af gris gennem kreative fortolkninger. Mange kokke er vilde med grisens alsidighed, den gastronomiske kvalitet og de store smage.

- I konkurrencen har vi siden 2011 set en gastronomisk udvikling hvor grisens rolle på tallerkenen hele tiden ændres. Der er fortsat fokus på kreativiteten, på håndværket og, vigtigst af alt, på smagen. Men smagen bruges nu også som redskab til at fremelske velsmagende grønnere retter. Altså som en smagskomponent der giver velsmag til hele retten i samspil med det grønne”, siger Anders Nicolajsen, seniorkonsulent for foodservice, gastronomi og udvikling hos Landbrug & Fødevarer, og ansvarlig for kokkekonkurrencen Årets Ret med Gris og fortsætter:

”Kokke i hele landet tryller med fedtet, udskæringerne og bouilloner og sammensætter derefter retter, der afspejler tidens mest dominerende tendens: mere grønt på tallerkenen. Her kan gris virkelig noget, for grisen repræsenterer et gigantisk smagsunivers med mere end 600 forskellige smagsnuancer, hvoraf mange komplementerer grønt i sæson. Det er en spændende udvikling, og det er en udvikling som jeg forventer vil fortsætte i fremtiden”.

Det er brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer der står bag konkurrencen, som udover titlen for årets bedste ret med gris også hylder vinderen med en præmie på 30.000 kr.

Der er åbent for indstillinger til Årets Ret med Gris 2021. For at komme i betragtning skal man indstille en knivskarp ret med gris. Så kender du til - eller er du selv en af de mange talentfulde kokke, der har gris på menuen? Så send din indstillingen inden den 1. oktober 2021 på hjemmesiden goderaavarer.dk. 

En succes der skaber ringe i vandet – Året Ret med Fisk & Skaldyr

Årets Ret med Gris har gennem årene vokset sig til en veletableret og respekteret konkurrence i den danske kokkeverden – og de gode takter smitter nu også af på andre kategorier. I år afholdes der nemlig Årets Ret med Fisk & Skaldyr for første gang. Som noget helt nyt er Partnerskabet for fisk og skaldyr gået sammen om at stable en konkurrence på benene, der hylder det gastronomiske arbejde med fisk og skaldyr.

Vinderen af Årets Ret med Fisk & Skaldyr kåres ligesom Året Ret med Gris i forbindelse med lanceringen af årets White Guide den 29. november 2021. Det er nu også muligt at indstille sin favorit til Året Ret med Fisk & Skaldyr på hjemmesiden goderaavarer.dk. Fristen for indstillinger er den ligeledes 1. oktober 2021.

Kontakter

Anders Nicolajsen, Seniorkonsulent, Landbrug & Fødevarer, andn@lf.dk eller Landbrug & Fødevarers pressetelefon 3339 4520.

Billeder

Sidste års vinder blev  Daniel McBurnie fra Restaurant Lyst i Vejle.
Sidste års vinder blev Daniel McBurnie fra Restaurant Lyst i Vejle.
Download

Information om Landbrug & Fødevarer

Landbrug & Fødevarer
Landbrug & Fødevarer
Axelborg, Axeltorv 3
1609 København V

3339 4000https://www.lf.dk/

Om Årets Ret med Gris 2021

Konkurrencen afholdes i 2021 på tiende år. Konkurrencen arrangeres af Landbrug & Fødevarer og er støttet af Norma & Frode S. Jacobsen Fond og Svineafgiftsfonden. 

Vinderen findes ved juryvotering efter at juryen har besøgt de fem nominerede restauranter. Juryen består af fem endnu ikke offentliggjorte navne fra den gastronomiske scene i Danmark.

Prisen uddeles 29. november ved lanceringen af White Guide 2022. White Guide er en spiseguide, som udkommer én gang om året med anmeldelser af de bedste restauranter i Danmark.

 

Følg pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer

Ny gastro-konkurrence hylder topkokkes innovative retter med fisk og skaldyr10.9.2021 11:12:00 CEST | Pressemeddelelse

Den årlige fejring af dansk gastronomi får nu en helt ny konkurrence, når ’Årets ret med Fisk og Skaldyr’ skal kåres til White Guides lancering den 29. november. Prisen gives til den kok og restaurant, som har formået at nytænke fisk og skaldyr på en måde, der skiller sig fra det ordinære og skaber en unik, velsmagende spiseoplevelse på højeste gastronomiske niveau. Tilmelding til prisen skal ske senest den 1. oktober.

Ny vejledning om respekt for menneskerettigheder i fødevareklyngen1.9.2021 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Forventningerne til virksomheders samfundsansvar vokser. Det gælder både de store multinationale virksomheder og i stigende grad også de små- og mellemstore virksomheder. Men det kan være svært at omsætte internationale retningslinjer til konkret praksis. Derfor har Landbrug & Fødevarer, Dansk Initiativ for Etisk Handel og Arla udarbejdet en vejledning til, hvordan virksomheder kan efterleve de internationale standarder om menneskerettigheder og leve op til kundernes forventninger.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum