Udenrigsministeriet

Kofod til stor Arktis-konference: Arktis er en høj prioritet for regeringen

Del

Udenrigsminister Jeppe Kofod rejser i dag til den største internationale Arktis-konference, Arctic Circle, på Island.

”Det har høj prioritet for mig - og for regeringen - at vi arbejder for at styrke indsatsen i Arktis og samarbejdet i Rigsfælleskabet. Derfor er det også meget vigtigt, at vi fra regeringens side prioriterer at være til stede i arktiske fora som Arctic Circle,” siger udenrigsminister Jeppe Kofod.

Arctic Circle finder sted i Reykjavik med deltagelse på højt niveau fra de arktiske lande. I år deltager blandt andet statsministrene fra Island, Finland og Kim Kielsen fra Grønland, der er højniveaudeltagelse fra blandt andet USA, Rusland og Kina, men også den svenske kronprinsesse Victoria er med – og Danmark repræsenteres af udenrigsministeren. Herudover deltager op mod 2000 politikere, erhvervsfolk og forskere, der drøfter aktuelle emner om udviklingen i Arktis.

”Jeg skal mødes med mine kollegaer fra Grønland og Færøerne. Men også med erhvervsfolk, forskere og oprindelige folk, der alle indgår i dialogen om udviklingen af Arktis,” siger Jeppe Kofod.

Sikkerhedspolitik i Arktis er de seneste år rykket højt op på den internationale dagsorden, og det afspejler sig også i dagsordenen på Arctic Circle konferencen. Men Kofod advarer imod, at Arktis kun ses som en sikkerhedsudfordring.

”For de arktiske befolkninger og ikke mindst for Grønland handler det i høj grad om hverdagen. Det handler om bæredygtig økonomisk udvikling, om klima og levevilkår. Det er også de forhold, der bliver bærende i Kongerigets kommende nye arktiske strategi, og som skal udarbejdes i tæt samarbejde med Grønland og Færøerne,” siger Kofod.

Ifølge udenrigsministeren er målet at bidrage til en velstående og bæredygtig fremtid for indbyggerne i Arktis. Og Kofod benytter også konferencen til at lancere en innovationskonkurrence for unge i Arktis for netop at fremme de disse positive dagsordener.

Det sker i et partnerskab mellem Rigsfællesskabet og Island. Konkurrencen løber af stablen i 2020, og vinderne kan blive annonceret på næste års Arctic Circle.

Arctic Circle har eksisteret siden 2013 og finder sted hvert efterår i Reykjavik.

For yderligere presse. Poul Kjar, 41865975

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 Købehavn K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Forsvarsforbeholdet skal tages med forbehold6.12.2019 16:45:35 CETPressemeddelelse

I dag præsenterede Dansk Institut for Internationale studier (DIIS) en udredning om udviklingen i EU og Europa på det sikkerheds- og forsvarspolitiske område samt betydningen af det danske forsvarsforbehold. Den danske regering hilser udredningen velkommen, og udenrigsminister Jeppe Kofod siger: ”EU’s sikkerheds- og forsvarspolitiske samarbejde er under hastig udvikling. Det er klart, at der er en række aktiviteter, som Danmark ikke kan deltage i på grund af forsvarsforbeholdet. Det er ikke nyt. Det nye er, at samarbejdet også udvikler sig til at få betydning for områder, hvor Danmark kan være med - og som dermed åbner en række nye muligheder. Regeringen mener, at Europa skal løfte et større ansvar på det forsvars- og sikkerhedspolitiske område. Det er en dagsorden, hvor Danmark allerede er med helt i front. Regeringen støtter også et tættere samarbejde mellem NATO og EU - og vi ser positivt på, at andre EU-lande ønsker at styrke forsvarssamarbejdet inden for EU-rammen i fuld kompatibi