Udenrigsministeriet

Kofod møder Zelensky i Kyiv for at understrege Danmarks urokkelige støtte til Ukraine

Del

Udenrigsminister Jeppe Kofod er torsdag i Ukraine for blandt andet at mødes med præsident Zelensky og understrege Danmarks fortsatte støtte til ukrainernes kamp mod Ruslands angrebskrig.

Kofod har under besøget haft en god og konstruktiv samtale i Kyiv med Ukraines præsident Volodymyr Zelensky.

På dagsordenen var blandt andet Danmarks fortsatte militære og humanitære støtte til Ukraine, den særlige danske rolle i genopbygningen af Mykolaiv samt støtte til efterforskning af russiske krigsforbrydelser.

Kofod holdt også møder med den ukrainske udenrigsminister Dmytro Kuleba samt den ukrainske premierminister Denys Shmyhal. Han benyttede samtidig rejsen til at markere, at det i år er 30 år siden, de diplomatiske forbindelser mellem Danmark og Ukraine blev genetableret efter Sovjetunionens sammenbrud.

Udenrigsminister Jeppe Kofod udtaler:

”Det har været meget emotionelt at mødes med mine ukrainske kollegaer i Kyiv. Den styrke og kampgejst, det ukrainske folk stadig viser efter seks måneders krig og belejring, er dybt beundringsværdig. Mit besøg understreger Danmarks ufravigelige støtte til Ukraines ret til at leve i fred og frihed som en selvstændig nation. Det er tydeligt at mærke, at ukrainerne sætter stor pris på den danske støtte. Jeg er glad for, at vi under besøget også fik mulighed for sammen at markere 30-året for vores diplomatiske relationer. En vigtig milepæl for det stærke dansk-ukrainske venskab.”

Kofod mødte også nogle af de ukrainske soldater, der beskyttede Antonov lufthavn nord for Kyiv mod russiske angreb i krigens første dage. Han besøgte også en genåbnet JYSK-butik i Bucha, som i dag beskæftiger 6 ansatte – en lille del af de i alt 741 JYSK-ansatte i Ukraine. Bucha var en af de forstæder til Kyiv, som i krigens begyndelse var udsat for vilkårlige russiske drab og overgreb på ukrainske civile.

Det er anden gang, udenrigsminister Jeppe Kofod besøger Ukraine, efter Rusland indledte sin invasion af landet den 24. februar.

Danmark har blandt andet bidraget med følgende støtte til Ukraine siden krigens begyndelse:

-      Over 3 mia. kr. i militære donationer. Målt efter indbyggertal og som en procentdel af BNP placerer dette Danmark blandt topppen af bidragsydere af militær støtte til Ukraine.

-      Ca. 668 mio. kr. i humanitær, akut og finansiel støtte til Ukraine og nabolandene. Danmark er dermed den næststørste bilaterale humanitære donor målt efter indbyggertal.

Danmark har dertil siden 2016 stået i spidsen for – og medfinansieret – EU’s anti-korruptionsprogram i Ukraine, EUACI.

For yderligere kontakt: pressevagten@um.dk

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 København K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum