DSK - De Samvirkende Købmænd

Købmændene giver pris til Selina Juul: Flid og fokus er vejen til succes

Del

Selina Juul kom i praktik hos en bager og blev chokeret over at se, hvor meget mad der røg i skraldespanden. Hun grundlagde forbrugebevægelsen Stop Spild Af Mad og har siden 2008 kæmpet mod madspild. I dag modtog hun på Bornholm en ny pris ”Stræberen” indstiftet af De Samvirkende Købmænd for hendes kamp mod madspild

Adm. direktør John Wagner overrækker "Stræberen" til Selina Juul for hendes kamp mod madspild. Foto: Flemming Effersøe
Adm. direktør John Wagner overrækker "Stræberen" til Selina Juul for hendes kamp mod madspild. Foto: Flemming Effersøe

De Samvirkende Købmænd, DSK, har indstiftet en pris for at hylde Stop Spild Af Mad, der gennem 10 år har kæmpet mod madspild.  

Prismodtageren i 2018 er Selina Juul, der stiftede Stop Spild Af Mad i 2008. Med prisen følger skulpturen ”Stræberen” udført af billedhugger Torben Bøgh Hansen samme år, som Selina Juul fik sået frøene til en af Danmarks stærkeste græsrods- og forbrugerbevægelse.

REMA 1000, der er medlem af DSK, valgte som en af de første dagligvarekæder at indgå et samarbejde med den nye forbrugerbevægelse. Det førte til, at alle former for mængderabatter blev afskaffet, da det fører til overforbrug og spild af mad. Siden er indsatsen mod madspild i REMA 1000 udvidet ved at sælge udvalgt frugt og grønt efter vægt i stedet for pr. styk.

MENY, der også er medlem af DSK, var blandt de første til at sætte prisen ned på varer med kort holdbarhed for at få dem solgt før udløb af sidste salgsdato. Flere detailkæder har siden kopieret købmændenes tiltag, hvad der gør kampen mod madspild til en ny konkurrenceparameter.

Da Selina Juul som 13-årig rejste med sin mor fra Moskva til Danmark, bed hun især mærke i det store udvalg af lettilgængelige fødevarer. Hun undrede sig over, at hendes skolekammerater ofte smed noget af madpakken ud. Senere så hun madspild i stor stil, da hun var i praktik hos en bager.

I 2008 oprettede hun Facebook-gruppen Stop Spild Af Mad og blev pludselig citeret i landsdækkende medier. Hun vidste, at hun havde ramt et behov for et opgør med en madkultur, der var kørt af sporet.

DSK har alle årene arbejdet tæt sammen med Selina Juul, og adm. direktør John Wagner, DSK, motiverer, at prisen ”Stræberen” i dag på Folkemødet på Bornholm går til Selina Juul:

- Selina har en eminent evne til at skabe alliancer, der kan fremme kampen mod madspild. Hun har forståelse for at understøtte det operationelle på butiksniveau og det strategiske hos interesseorganisationer og politikere.

John Wagner begrunder også prisen med, at Selina Juul er god til at værne om sit brand ”Stop Spild Af Mad” ved altid at holde sig til sagen og ikke stille op til interviews eller arrangementer, der ikke har en kobling til sagen:

- Det er tydeligt, at hun brænder for en bedre verden. Hun har ingen skjulte dagsordener. Det smitter, og man får lyst til at være en aktiv medspiller.

DSK opfodrer Selina Juul til at give skulpturen videre til en ny prismodtager i 2019, som har stræbt efter en verden med mindre madspild.

I 2014 blev Selina Juul kåret som Årets Dansker af Berlingske. Prisen uddeles til danskere med store ambitioner og skal samtidig inspirere endnu flere til at turde mere og sigte højere.

Hun har også modtaget et ridderkors af fortjenstordenen Pro Utilitate Hominum, Nordisk Råds Natur- og miljøpris og ALT for Damernes kvindepris. Senest er hun havnet på førstepladsen af Nordic Business Report’s liste over "Top 20 Responsible Leaders in Northern Europe”.

- Jeg har altid været lidt utålmodig. Jeg vil gerne se resultater, og jeg vil gerne se verden forandre sig. Det betyder, at jeg nogle gange glemmer at passe på mig selv. Men jeg er blevet bedre til at passe min søvn, har Selina Juul udtalt i et interview til temaet ”Kvinde, karriere og købmand” på DSKs hjemmeside.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Adm. direktør John Wagner overrækker "Stræberen" til Selina Juul for hendes kamp mod madspild. Foto: Flemming Effersøe
Adm. direktør John Wagner overrækker "Stræberen" til Selina Juul for hendes kamp mod madspild. Foto: Flemming Effersøe
Download
”Stræberen” er i 2008 udført af billedhugger Torben Bøgh Hansen. Prisen er indstiftet af De Samvirkende Købmænd i 2018, hvor prismodtager er Selina Juul fra Stop Spild Af Mad.
”Stræberen” er i 2008 udført af billedhugger Torben Bøgh Hansen. Prisen er indstiftet af De Samvirkende Købmænd i 2018, hvor prismodtager er Selina Juul fra Stop Spild Af Mad.
Download

Information om DSK - De Samvirkende Købmænd

DSK - De Samvirkende Købmænd
DSK - De Samvirkende Købmænd
Islands Brygge 26
2300 København S

3962 1616http://www.dsk.dk/

Vi passer godt på den danske købmand.

Med De Samvirkende Købmænd har danske købmænd en slagkraftig brancheorganisation, der sætter mange "fingeraftryk" i dansk erhvervslovgivning.

Medlemskredsen omfatter ca. 1.400 supermarkeder, discountbutikker, nærbutikker og convenience. DSK har også samtidig et tæt samarbejde med de to grossister i den frie sektor: Dagrofa og Reitan Distribution.

I daglig tale siger vi, at DSK’s formål er at passe godt på den danske købmand. Mere formelt formuleret, så er DSK’s erklærede formål at skabe de bedst mulige vilkår for selvstændige forretningsdrivende i dansk dagligvarehandel.

Følg pressemeddelelser fra DSK - De Samvirkende Købmænd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DSK - De Samvirkende Købmænd

DSK opfordrer til politisk dialog om lukkeloven11.1.2019 14:43:48 CETPressemeddelelse

I forlængelse af erhvervsminister Rasmus Jarlovs bebudelse af, at regeringen vil foreslå en afskaffelse af helligdagslovgivningen, udtaler adm. direktør John Wagner, De Samvirkende Købmænd: ”DSK er forundret over, at regeringen uden forudgående konsekvens-analyser og dialog med detailhandlen kommer med et sådant forslag. Det er regeringens valg. Men det forhindrer os ikke i at opfordre et flertal i Folketinget til at pålægge ministeren at indlede en dialog med erhvervene om, hvad fordele og ulemper vil være ved en hel eller - alternativt - delvis liberalisering af helligdagslovgivningen. Det er indiskutabelt, at helligdagslovgivningen har bremset koncentrationstendenserne i dansk detailhandel. Mange butiksansatte er glade for, at de med eksisterende lovgivning er sikret frihed juleaftensdag, 1. juledag og nytårsdag. På den anden side taler hensynet til at undgå madspild for en delvis liberalisering af helligdagslovgivningen.”

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum