Købmænd: Stærke anbefalinger fra Vækstteam

Vækstteamet for handel og logistik har netop afleveret 24 anbefalinger til regeringen om, hvordan handels- og logistikerhvervet bedst understøttes og fremtidssikres i en stigende digital verden, hvor forbrugs- og produktionsmønstre er under forandring.
Formand for De Samvirkende Købmænd, købmand Lisbeth Dalgaard, har været medlem af Vækstteamet og glæder sig over de mange forslag, der samtidig er en opfordring til regeringen om også at tage den fysiske detailhandels problemer alvorligt.
- Selv om mere og mere handel bliver digital, er der naturligvis fortsat brug for tusindvis af fysiske butikker. Betydningen af en lokal dagligvarebutik kan ikke overvurderes. Huspriserne tager helt konkret et dyk, hvis de lokale indkøbsmuligheder forsvinder. Vækstteamets anbefalinger om levende bymidter er derfor særdeles vigtig, siger Lisbeth Dalgaard.
Hun tilføjer, at kommunerne skal passe på med etablering af de såkaldte aflastningscentre: - Lokale butikker skal kunne investere i tillid til, at vigtige rammebetingelser ikke ændres med kort varsel.
En anden stor barriere for vækst i dansk detailhandel er høje afgifter.
- Danmark er det eneste vesteuropæiske land uden lav fødevaremoms. Vores punktafgifter på en lang række dagligvarer er et kapitel for sig selv. Samlet betyder det, at danske forbrugere handler for meget i udlandet, og udlændinge handler for lidt i Danmark, siger Lisbeth Dalgaard, der også fremhæver behovet for en løsning af den manglende opkrævning af pant i de tyske grænsehandelsbutikker.
- Ligesom i bl.a. Danmark og Sverige har også Tyskland pant på dåser med øl og sodavand. Panten opkræves bare ikke af grænsehandelsbutikkerne, selvom samtlige andre tyske butikker opkræver pant. Pant på dåserne vil i sig selv have betydning for væksten herhjemme, siger DSK’s formand.
Vækstteamet blev nedsat af regeringen i foråret 2018.
- Vi har på regeringens foranledning konkretiseret mange barrierer for vækst i handel og logistik. Derfor håber jeg naturligvis også, at regeringen nu vil lytte til de mange anbefalinger. Hos DSK er vi i hvert fald klar til at være fødselshjælper for mange af de gode forslag, der nu er afleveret til regeringen, siger DSK’s formand.
Nøgleord
Kontakter
Yderligere oplysninger hos formand for De Samvirkende Købmænd, købmand Lisbeth Dalgaard på telefon 40 26 59 95
Billeder

Information om DSK - De Samvirkende Købmænd
Vi passer godt på de danske købmænd.
Med De Samvirkende Købmænd har danske købmænd en slagkraftig brancheorganisation, der sætter mange "fingeraftryk" i dansk erhvervslovgivning.
Medlemskredsen omfatter ca. 1.500 supermarkeder, discountbutikker, nærbutikker og convenience. DSK har også samtidig et tæt samarbejde med de to grossister i den frie sektor: Dagrofa og REMA Distribution.
I daglig tale siger vi, at DSK’s formål er at passe godt på den danske købmand. Mere formelt formuleret, så er DSK’s erklærede formål at skabe de bedst mulige vilkår for selvstændige forretningsdrivende i dansk dagligvarehandel.
Følg pressemeddelelser fra DSK - De Samvirkende Købmænd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DSK - De Samvirkende Købmænd
Aftale om Dankort er et vigtigt skridt for billige betalinger i Danmark26.6.2025 14:20:09 CEST | Pressemeddelelse
De Samvirkende Købmænd (DSK) glæder sig over den politiske aftale om Dankortets fremtid, som netop er blevet indgået mellem regeringen og en bred kreds af Folketingets partier.
Milliardhandel over grænsen dræner dansk økonomi20.6.2025 12:40:52 CEST | Pressemeddelelse
Danskernes grænsehandel med dagligvarer når nye højder. Ifølge De Samvirkende Købmænds (DSK) seneste analyser beløb grænsehandlen med dagligvarer sig i 2024 til mere end 9 mia. kroner. Det svarer til et omfattende økonomisk tab for Danmark – både i mistede skatteindtægter og tabte arbejdspladser.
Grænsehandlen buldrer frem: Danskernes indkøb i udlandet vokser markant11.6.2025 07:23:31 CEST | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse fra Norstat viser, at næsten to ud af tre danskere (64 pct.) har købt dagligvarer i Tyskland det seneste år, mens mere end hver tredje (36 pct.) har lagt vejen forbi Sverige for at fylde bagagerummet. Det er en markant stigning i forhold til 2024 – og det lægger pres på både danske butikker og statens skatteindtægter.
Bureaukrati koster dagligvarebutikker over 1,3 milliarder kroner årligt2.6.2025 09:53:45 CEST | Pressemeddelelse
En ny analyse viser, at dagligvarehandlen i Danmark hvert år bruger mere end 1,3 milliarder kroner på bureaukrati. Nogle af de penge kunne være brugt på udvikling, bedre kundeoplevelser og lavere priser.
Formandsskifte hos De Samvirkende Købmænd23.4.2025 07:31:00 CEST | Pressemeddelelse
Max Skov Hansen fra REMA 1000 i Holbæk bliver ny formand for De Samvirkende Købmænd (DSK) og deres godt 1.500 medlemmer. Han afløser Torben Christensen fra MENY, som har siddet på posten de seneste fire år.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum