Københavns Kommune Økonomiforvaltningen

Københavns Kommune vil have mere bæredygtigt arbejdstøj på markedet

Del
Med Københavns kommunes medarbejdere som bæredygtig fortrop går 40 danske kommuner og fire af Nordens hovedstæder sammen om at lægge pres på tekstilbranchen for at få mere miljømærket arbejdstøj.

Mange tusinde social- og sundhedsassistenter på plejehjem, p-vagter, gartnere og andre ansatte i landets kommuner og regioner kan se frem til at gå på arbejde i mere miljøvenligt arbejdstøj.

Københavns Kommune har nemlig sat sig i spidsen for en opfordring til markedet om at producere mere bæredygtig arbejdsbeklædning, og opfordringen får massiv opbakning.

Hele 40 danske kommuner, fire regioner, en række offentlige myndigheder og universiteter samt Helsinki, Oslo, Bergen, Stockholm og Göteborg slutter op om kravet om bæredygtigt arbejdstøj. Tilsammen indkøber de i alt 62 aktører bag opbakningen årligt arbejdstøj for cirka 216 mio. kr.

Det er første gang, at et initiativ samler offentlige indkøbere på tværs af de nordiske lande for at påvirke markedet i en grønnere retning.

I dag er det kun få produkter inden for arbejdstøj, der er miljømærket.

”Som en stor offentlig indkøber kan København hjælpe med at bane vejen for flere miljømærkede produkter, både til gavn for vores egne medarbejdere, der skal gå i tøjet, og for miljøet. Derfor glæder det mig, at så mange danske kommuner og storbyer i vores nabolande bakker op om at efterspørge miljømærket arbejdsbeklædning”, siger overborgmester Frank Jensen (S).

Baggrunden for initiativet er, at Københavns Kommune i 2017 besluttede at indkøbe flere miljømærkede produkter og serviceydelser og således påvirke markedet i en mere miljøvenlig retning. Udover arbejdstøj opfordrer Københavns Kommune også til at stille krav til mere bæredygtige kontorartikler.

Aarhus er en af de kommuner, der bakker op om initiativet. Her siger borgmester Jacob Bundsgaard (S):

Aarhus Kommune er som København optaget af ansvarlige indkøb og støtter derfor op om svanemærket arbejdsbeklædning. Dermed sætter vi ikke kun fokus på klimaet, men også på sundhedseffekten for dem, der bruger beklædningen, og på arbejdsmiljøet for dem, som fremstiller det”, siger Jacob Bundsgaard (S). 

Også brancheorganisationen Dansk Mode & Textil er klar til at hoppe på den grønne bølge. Opgaven med at levere miljørigtige tekstiler til de offentlige indkøber vil smitte af på tekstilproduktionen generelt:

”Det er afgørende, at hele mode- og tekstilbranchen arbejder på en mere bæredygtig måde end tidligere. Vi kan se, at kundekrav har en positiv effekt, og når en så stor aktør som Københavns Kommune efterspørger miljømærket arbejdsbeklædning, lægger det et vist pres på branchen, og det er også en helt konkret motivation til at accelerere den bæredygtige omstilling i branchen”, siger adm. direktør i Dansk Mode & Textil, Thomas Klausen.

I november holdes der to stormøder, ét i Vestdanmark og ét i Østdanmark mellem offentlige indkøbere, brancheforeninger og producenter om arbejdsbeklædning og kontorartikler.

Fakta

  • Københavns Kommune er en af Danmarks største offentlige indkøbere og indkøber årligt varer og tjenesteydelser som fødevarer, bleer og rengøringsservice for 8,2 mia. kr.
  • Et af tiltagene i Københavns Kommunes indkøbspolitik fra 2019 er årligt at udpege to til fire produktområder, hvor kommunen sammen med Miljømærkning Danmark, Statens og Kommunernes Indkøbsservice (SKI) går i dialog med branchen for at fremme udviklingen af mere miljøvenlige produkter.
  • Sidste års udpegede produkter var legetøj og kontormøbler. Med 36 danske kommuner og to regioner lykkedes det at rykke markedet i en grønnere retning, så der allerede nu er mere miljømærket legetøj og flere miljømærkede kontormøbler at vælge mellem til gavn for forbrugerne og miljøet.
  • Miljømærkningen indbefatter det nordiske miljømærke Svanemærket og det europæiske miljømærke EU-Blomsten. Svanemærket og EU-Blomsten stiller bl.a. følgende krav til tekstiler
    • Krav om, at kun de mest miljøvenlige fibre bruges.
    • Strenge krav til samtlige kemikalier, som anvendes i produktionen.
    • Skrappe krav til spildevandsrensning på farverierne
    • Krav til kvaliteten af det færdige produkt, bl.a. krympning og farvernes holdbarhed.

Kontakter

Overborgmester Frank Jensen (S) via pressekonsulent Nikolai Evereth, tlf. 24 65 05 65, mail il2t@kk.dk
Aarhus borgmester Jacob Bundsgaard (S) via pressechef Niels Buch Johannsen 51 57 67 16
Adm. Direktør Dansk Møde & Textil Thomas Klausen via pressechef Simon Hansen +45 40227222.

Information om Københavns Kommune Økonomiforvaltningen

Københavns Kommune Økonomiforvaltningen
Københavns Kommune Økonomiforvaltningen
Københavns Rådhus
1599 København V

33 66 33 66https://www.kk.dk

Følg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Økonomiforvaltningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Økonomiforvaltningen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye