Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Københavns Kommune vil gøre det lettere at åbne lægepraksis i hovedstaden

Del

Ingen praktiserende læger i København har i dag åbent for tilgang af nye borgere. Derfor har Sundheds- og Omsorgsudvalget netop godkendt en ny strategi, som skal gøre det lettere at åbne almen praksis med flere læger under samme tag, og dermed få flere læger til byen.

I dag er der ingen lægepraksis i Københavns Kommune, der har åbent for patienttilgang. Derfor har Region Hovedstaden for nylig åbnet to midlertidige regionsklinikker på Frederiksberg og Amager for at sikre lægedækningen i kommunen.

Men det er ikke en holdbar løsning, når der hvert år flytter 10.000 borgere til København. Derfor har Sundheds- og Omsorgsudvalget nu godkendt en strategi, der skal sikre den fremtidige lægedækning i Københavns Kommune og samtidig gøre det lettere for praktiserende læger at udvide eller starte deres praksis i byen.

”Selvom det ikke er en kommunal opgave at tiltrække læger, kan vi ikke bare sidde på vores hænder. Alle københavnere skal have de samme muligheder for at få lægehjælp. Derfor melder vi os nu på banen med en strategi, der skal gøre det lettere for lægerne at lave ny praksis i København, så ingen borgere risikerer at stå uden læge”, siger sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF).

Lægeklinikker skal tænkes ind i nybyggerier

Københavns Kommune har svært ved at tiltrække alment praktiserende læger, som vil oprette en praksis i byen. En undersøgelse blandt yngre læger viser nemlig, at kun 2 % af dem ønsker solopraksis, mens størstedelen ønsker praksis, hvor der er flere læger under samme tag. Men Københavns Kommunes bygninger, med mange små lejligheder, hvor der kun er plads til én læge, betyder at lægerne ikke kan flytte sammen i flermandspraksis.

Derfor ønsker Sundheds- og Omsorgsudvalget med den nye strategi fremover, at etablering af flermandspraksis bliver tænkt ind fra starten, når man byplanlægger. Det kan være ved bebyggelse af almene boliger, plejehjem og ved udvikling af nye byområder. På den måde kan flere læger få opfyldt deres ønske om flerlægepraksis, og det vil betyde flere læger til københavnerne. Samtidig får lægerne mulighed for at ansætte mere praksispersonale, som kan aflaste lægerne.

”I dag er det mindre attraktivt for yngre læger at flytte til København, når vi ikke kan leve op til deres ønsker. Men ved at gøre det lettere at lave flermandspraksis slår vi to fluer med et smæk. Vi imødekommer lægernes ønsker, og vi bliver samtidig bedre rustet til at varetage de mange nye opgaver som kommunerne skal overtage, når supersygehusene står færdige”, siger sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF).

Med udgangspunkt i den nye strategi vil Sundheds- og Omsorgsforvaltningen søge midler fra regeringspuljen på 600 mio. kroner, hvor 150 mio. kr. er øremærket til at afhjælpe hovedstadsområdets udfordringer med at skabe de fornødne rammer, der kan motivere de praktiserende læger til at slå sig ned i en moderne flerlægepraksis.

FAKTA:

  • I København er der i alt 332 læger fordelt på 211 lægepraksisser.
  • Ingen lægepraksis har åbent for patienttilgang.
  • Region Hovedstaden har etableret to midlertidige almen medicinske tilbud på hhv. Amager og Frederiksberg Hospital, der åbnede den 1. oktober og 29. oktober
  • Regeringen har i udspillet ”En læge tæt på dig – en plan for fremtidens almen praksis” fra juni 2018 afsat 600 mio. kroner til at sikre, at der er praktiserende læger nok til at bemande fremtidens almen praksis.
  • Heraf er 150 mio. kroner afsat til at afhjælpe hovedstadsområdets udfordringen med at skabe de fornødne rammer for at motivere læger til at slå sig ned i en moderne flermandspraksis.

Nøgleord

Kontakter

For yderligere udtalelser fra sundhedsborgmester- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling: Kontakt pressekonsulent, Morten Vikær Hermansen 51 46 54 44

Information om Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Rådhuspladsen 1
1599 København V

https://www.kk.dk/

Følg pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum