Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Københavns Kommune vedtager nyt våben mod lægemangel

Del

Københavns Kommunes Borgerrepræsentation vedtog i sidste uge et forslag, der skal være med til at bekæmpe lægemanglen i byen. Ved at gøre op med det nuværende krav om erstatningsbolig for almen praksis gøres det nemmere at udvide lægepraksis.

Københavns Kommune mangler praktiserende læger, og der er derfor iværksat en lang række konkrete initiativer for at gøre det mere attraktivt at være praktiserende læge i byen. Et af de nye initiativer handler om at gøre det nemmere for praktiserende læger at udvide deres praksis. Og det blev endeligt vedtaget af Borgerrepræsentationen torsdag i sidste uge.

”Jeg er meget glad for, at forslaget, som oprindeligt er stillet af SF og Enhedslisten, nu endeligt er vedtaget. Det betyder, at vi helt konkret har endnu et håndtag at dreje på i indsatsen mod lægemanglen, som allerede i dag volder problemer flere steder i byen,” siger stedfortrædende sundheds- og omsorgsborgmester Klaus Mygind (SF).

Reglerne på området, som hører under boligreguleringsloven, har siden 1998 betydet, at man – hvis man nedlægger boliger for at oprette eller udvide lægepraksis – er forpligtet til at stille en tilsvarende lejlighed til rådighed. Men med byens vækst, en stigende andel af læger, som kan gå på pension, samt den løbende opgaveoverdragelse fra hospitalerne til almen praksis og kommunerne, er der brug for plads til flere læger i København i dag.
Men som det er nu, spænder kravet om erstatningsbolig altså ben for en udvidelse af almen praksis. Og det er ifølge borgmesteren ganske enkelt ikke holdbart.

”Som kommune skal vi sikre, at alle københavnere har samme mulighed for at leve et sundt og langt liv. Her spiller de praktiserende læger en altafgørende rolle som sundhedsvæsenets forpost. Problemet med lægemangel vil blive større i årene frem i takt med, at byen vokser, og at mange praktiserende læger når pensionsalderen. Den udvikling skal vi selvfølgelig forsøge at gøre noget ved, og her er det afgørende, at kommende praktiserende læger i København kan få kvadratmeter nok til at danne lægefælleskaber,” siger Klaus Mygind.

Den nye ordning er vedtaget som en forsøgsordning, hvilket betyder, at den kun vil være gældende, så længe der kan påvises problemer med lægemangel i kommunen.

Sundheds- og Omsorgsudvalget vedtog i november 2018 en samlet ”Strategi for lægedækning i Københavns Kommune”. Her indgik – udover forslaget om forsøgsordning med nedlæggelse af boliger til fordel for almen lægepraksis – en lang række konkrete initiativer til bekæmpelse af lægemangel. Læs mere her

Fakta om lægemangel i København:

  • Københavns Kommune har frem mod 2024 behov for 30 nye praktiserende læger som resultat af befolkningsvækst i byen.
  • Dertil har byen brug for 26 nye praktiserende læger frem mod 2024 som resultat af pension blandt de eksisterende praktiserende læger.

Nøgleord

Kontakter

Pressekonsulent Katrine Kirch Kirkegaard, 21 27 32 73, lh6p@kk.dk

Information om Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Rådhuspladsen 1
1599 København V

https://www.kk.dk/

Følg pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum