Københavns Kommune: Ny kampagne skal skaffe flere frivillige til hjemløseområdet

Del

Ny portal skal skabe let indgang for københavnere, der vil engagere sig i frivilligt socialt arbejde til fordel for hjemløse. Københavns Kommune står bag sammen med ti uafhængige organisationer, der melder om mangel på frivillige.

Frivillig på et værested for hjemløse i København
Frivillig på et værested for hjemløse i København

Socialforvaltningen i Københavns Kommune vil gøre det nemt for borgere at bidrage med frivillig hjælp til hjemløse.

Sammen med ti hjemløseorganisationer står kommunen bag ny portal, som giver københavnerne et bedre overblik over hvilke muligheder, der er for at blive frivillig inden for hjemløseområdet.

Portalen er en del af en kampagne, der med budskabet ”Gør lidt, det gi’r så meget” sætter fokus på de mange frivilligmuligheder på hjemløseområdet og på at hjemløseorganisationerne mangler frivillige.

Kampagnen rulles ud med indhold på sociale medier og med byplakater i København.

Socialborgmester i Københavns Kommune Mia Nyegaard (R) opfordrer derfor sammen med de ti organisationer københavnere til at melde sig som frivillige.

- Jeg håber, at kampagnen vil inspirere flere til at engagere sig i frivilligt socialt arbejde, fordi det giver mening for den enkelte at være frivillig, og fordi det skaber glæde hos dem, man er frivillig for, siger socialborgmesteren og fortsætter:

- Der er brug for, at frivillige organisationer, borgerne selv og andre aktører fra civilsamfundet bliver inddraget i at skabe nye løsninger – også på hjemløseområdet. Frivillighed kan og skal ikke erstatte kernevelfærden og den professionelle hjælp, men frivillige kan netop være den relation, som en kommune aldrig kan eller skal være.

En undersøgelse foretaget af Mændenes Hjem har vist, at 47 procent af de hjemløse føler sig ensomme, og at socialt nærvær er den ting, de savner mest, næst efter tag over hovedet. Netop når det kommer til socialt samvær kan de frivillige noget, som kommunen ikke kan eller skal kunne.

- Civilsamfundet er i nogle tilfælde bedre rustet til at skabe et stabilt og nærværende fællesskab fx omkring hjemløse. Mange hjemløse har en del professionelle aktører omkring sig, men de har ofte et begrænset netværk af venner og familie udenfor hjemløsemiljøet. Her kan frivillige komme til at spille en central rolle. De kan blive en del af den hjemløses netværk og bane vejen for nye fællesskaber. Der er dér, deres største styrke ligger, siger socialborgmester Mia Nyegaard (R).

Socialforvaltningen i Københavns Kommune står bag kampagnen i samarbejde med flg. ti organisationer Kirkens Korshær, Kofoeds Skole, Røde Kors Hovedstaden, WeShelter, Blå Kors, Hugs & Food, Ombold, Hellebro, Internationalt Kristent Center og Morgencaféen for hjemløse.

Overblikket over de mange muligheder for at blive frivillig er samlet på hjemmesiden www.blivfrivillig.kk.dk.

FAKTA OM FRIVILLIGE

  • Der er 90 procent større sandsynlighed for at have høj mental sundhed, hvis man arbejder frivilligt en gang om ugen, end hvis man ikke gør.
  • 40 procent af danskerne laver frivilligt arbejde, og omkring en fjerdedel af dem har udført frivilligt arbejde inden for det sociale område. Generelt set bruger de frivillige 15 timer om måneden på frivilligt arbejde, men inden for det sociale område er timeantallet lidt højere.
  • Teenagere og seniorer over 70 år tegner sig for den største andel af de frivillige med henholdsvis 42 og 44 procent.
    Kilder: ABC for mental sundhed, Statens Institut for Mental Sundhed, 2017, og Frivilligrapporten 2016-2018, Center for frivilligt socialt arbejde. 

FAKTA OM HJEMLØSE

  • I København er antallet af hjemløse faldet fra 2015 til 2017, mens det er steget i resten af landet. I 2015 blev der talt 1.562 hjemløse i København mod 1.482 hjemløse i 2017. Dermed er Københavns andel af landets hjemløse faldet fra 30 pct. i 2009 til 22 pct. i 2017.
    Kilde: VIVE, 2017.

Nøgleord

Kontakter

Pressechef
Socialforvaltningen, Københavns Kommune
Sten Kristensen
+45 26 37 02 78

Billeder

Frivillig på et værested for hjemløse i København
Frivillig på et værested for hjemløse i København
Download
Frivillig på et herberg for hjemløse i København
Frivillig på et herberg for hjemløse i København
Download
Kampagnebillede
Kampagnebillede
Download

Information om Københavns Kommune Socialforvaltningen

Københavns Kommune Socialforvaltningen
Københavns Kommune Socialforvaltningen
Bernstoffsgade 17
1592 København V

33 66 33 66https://www.kk.dk/sof

Følg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Socialforvaltningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Socialforvaltningen

Radikal socialborgmester savner mere metro i ny plan om Lynetteholmen5.10.2018 11:30:54 CESTPressemeddelelse

- Det er godt, at regeringen nu endelig har blik for hovedstaden. Det er forkert, når regeringen hidtil har opbygget en modsætning mellem hovedstaden og resten af Danmark. En stærk hovedstad er godt for resten af landet, siger socialborgmester Mia Nyegaard (RV). - Det nye Lynetteholmen er et visionært projekt, der både skaber nye boliger og nye arbejdspladser. Samtidig er det vigtigt, at vi med projektet klimasikrer København og sikrer byen mod stormflod fra både nord og syd, siger hun. - Vi er stadig bekymrede for udsigten til en østlig omfartsvej, og så er det helt nødvendigt med en større udbygning af metroen, siger Mia Nyegaard.

Regeringen glemmer socialpsykiatrien i nyt udspil21.9.2018 13:41:45 CESTPressemeddelelse

Socialborgmester Mia Nyegaard (RV) er tilfreds med, at regeringen nu endelig kommer psykiatriudspil, men hun kritiserer, at regeringen glemmer socialpsykiatrien. - Jeg synes, der er flere gode takter i udspillet. Det gælder ikke mindst styrkelsen af retspsykiatrien og etableringen af nye højintensive pladser i den regionale psykiatri. Dem er der hårdt brug for oven på mange års fald i antallet af sengepladser, siger Mia Nyegaard. Hun er til gengæld utilfreds med, at regeringen ikke prioriterer socialpsykiatrien godt nok: - Jeg synes ikke, man kan se afspejlet i udspillet, hvem der faktisk løser langt størstedelen af opgaven i takt med, at antallet af sengepladser i den regionale psykiatri er faldet støt, og antallet af foranstaltningsdømte er steget markant. Et af vores største problemer er, at borgerne kommer ud fra de psykiatriske afdelinger, før de er klar til det. Det siger lægerne og sygeplejerskerne selv meget klart og utvetydigt. Det betyder, at vi hjælper flere og flere borgere

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum