Københavns Kommune Økonomiforvaltningen

Københavns Kommune hylder kærligheden under Copenhagen Pride Week

Del

Københavns Kommune hylder mangfoldigheden under dette års Copenhagen Pride Week. Her fejres 30-årsjubilæet for verdens første vielse af et par af samme køn i haven på Københavns Rådhus

Københavns Kommune gør sammen med Copenhagen Pride en ekstra indsats for at hylde mangfoldigheden under dette års Copenhagen Pride Week. Ikke blot bliver mangfoldighedsflaget hejst fra Københavns Rådhus og Pride-vognen fyldt med kommunale medarbejdere, men et helt særligt 30-års jubilæum bliver også fejret.

I år er det nemlig 30 år siden, at et par af samme køn blev viet for første gang. Den 1. oktober 1989 indgik 11 par såkaldt registreret partnerskab på Københavns Rådhus. Jubilæet fejres med en reception og en række vielser i Rådhushaven den 16. august, hvor overborgmester Frank Jensen (S) og kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (Å) vier parrene.

Overborgmester Frank Jensen ser frem til at vie par i Rådhushaven i anledning af jubilæet og til at deltage i optoget: 

”Copenhagen Pride er en fest, og midt i fejringen skal vi huske, at tolerancen og mangfoldigheden er resultatet af en række kampe igennem årtier. Jeg sad selv i Folketinget i 1989 og stemte for loven om registrerede partnerskaber. Meget godt er sket siden, og det er der god grund til at fejre for alle københavnere - uanset seksuel orientering”, siger Frank Jensen.

Det særlige jubilæum er noget, man som københavner kan være stolt af, mener kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (Å):

”Det er så stort, at vi i år kan fejre et verdensomspændende 30-års jubilæum for vielsen af det allerførste par af samme køn - og så tilmed på Københavns Rådhus. Det viser med tydelighed, hvilken by vi ønsker, København skal være at bo og leve i – nemlig en by, der hylder kærlighed, mangfoldighed og retten til at være den man er”.

Københavns Kommune deltager desuden i Prideoptoget med en vogn lørdag den 17. august, hvor ca. 150 medarbejdere deltager. Overborgmester Frank Jensen og kultur- fritidsborgmester Franciska Rosenkilde går også med i optoget.

Presse, der ønsker at overvære vielserne i Rådhushaven, skal møde op ved trappen i Rådhushaven fredag den 16. august senest kl. 12.50. Der er direkte adgang fra porten mod H.C. Andersens Boulevard. Der skal være stille i Rådhushaven kl. 13.00 

Fakta

  • Den 16. august fejres 30-års jubilæet for verdens første vielse af et par af samme køn, der fandt sted på Københavns Rådhus den 1. oktober 1989. De fire tilbagelevende af de 11 par, der dengang indgik såkaldt registreret partnerskab, er inviteret til receptionen den 16. august, hvor kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde vier en række par.
  • Københavns Kommune fejrer yderligere Priden ved at gå med i Pride-optoget den 17. august, ligesom rådhustrappen pakkes ind i regnbuefarver, og mangfoldighedsflaget bliver hejst fra toppen af Københavns Rådhus.
  • Et bredt flertal i Borgerrepræsentationen vedtog i 2019 en LGBTI+ politik under navnet ”En ligeværdig del af fællesskabet”. Politikken skal sikre, at kommunen i endnu højere grad møder LGBTI+ personer med respekt, ligeværdighed og tillid.

LGBT politikkens historie i København

  • I 1989 fik det første homoseksuelle par papir på hinanden på Københavns Rådhus.
  • I 2010 fik homoseksuelle par mulighed for at adoptere på lige fod med heteroseksuelle par.
  • I 2012 blev det første homoseksu­elle par viet i kirken.
  • I 2015 svarede 90 pct. af dansker­ne, at homoseksuelle skal have de samme rettigheder som heteroseksuelle – EU-gennemsnittet var 70 pct.
  • I 2019 får København får samlet politik for ligebehandling af LGBTI+ personer
  • I 2021 er København vært for WorldPride


Spørgsmål kan rettes til:

Overborgmester Frank Jensen via pressekonsulent Adam Hvidt, tlf.: 2178 5745

Kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde via pressekonsulent Mads Duus, tlf.: 29392999

Nøgleord

Information om Københavns Kommune Økonomiforvaltningen

Københavns Kommune Økonomiforvaltningen
Københavns Kommune Økonomiforvaltningen
Københavns Rådhus
1599 København V

33 66 33 66https://www.kk.dk

Følg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Økonomiforvaltningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Økonomiforvaltningen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum