DI - Dansk Byggeri

Københavns erhvervsklima er ikke noget at råbe hurra for

Del
Det er blevet lidt bedre at drive virksomhed i Københavns Kommune. Men der er god plads til forbedring. Det viser Dansk Byggeris årlige undersøgelse af de danske kommuners erhvervsvenlighed 2018. Med en placering som nummer 86 ud af landets 98 kommuner, ligger København stadig i bunden. I øvrigt sammen med halvdelen af de øvrige hovedstadskommuner.

Det ser halvsløjt ud for kommunerne omkring København. Med en placering som nummer 39 på Dansk Byggeris rangliste er Vallensbæk den kommune, der ligger bedst af de 17 hovedstadskommuner. Seks kommuner ligger blandt de ti dårligst placerede med Tårnby på sidstepladsen.

- Det er beskæmmende at se, hvordan København og omegnskommunerne er placereret i år. Der er ingen grund til, at halvdelen af kommunerne står i kø i bunden af ranglisten. Resultatet burde give stof til eftertanke. Og Dansk Byggeri Hovedstaden står klar til at øge dialogen og samarbejdet om, hvordan vilkårene for de lokale virksomheder kan blive bedre, siger formand for Dansk Byggeri Hovedstaden Mads Raaschou.

I Københavns Kommune er en task force nedsat af overborgmester Frank Jensen netop kommet med en række anbefalinger, der skal forbedre forholdene for de lokale virksomheder. Bedre sagsbehandling, mere udlicitering af tekniske opgaver, bedre parkeringsforhold for virksomhederne, og et større samarbejde med erhvervslivet om at skaffe kvalificeret arbejdskraft er blandt anbefalingerne.

- Det er overordentligt tiltrængt og positivt, at Københavns Kommune nu tager fat om opgaven, og vi ser frem til en endnu bedre dialog og et godt samarbejde om et bedre erhvervsklima i hovedstadskommunerne, siger Mads Raaschou.

To højdespringere
To hovedstadskommuner har taget et gevaldigt hop opad på Dansk Byggeris rangliste. Balleteget 20 pladser og Lyngby-Taarbæk er steget 19 pladser.

Ballerup Kommune har blandt andet hævet beløbet for, hvornår private virksomheder skal stille økonomisk garanti, når de arbejder på kommunale projekter, til 1.000.000 kroner. Ballerups kommunale bygge- og anlægsinvesteringer er steget, og kommunen har udvidet åbningstiderne på genbrugspladserne.

Lyngby-Taarbæk Kommune har lavet en opdateret og langsigtet politik for udbud, og kommunen udliciterer flere tekniske opgaver.

I top på enkelte områder
I undersøgelsen bliver kommunerne bedømt inden for syv overordnede temaer. Og her ligger nogle af hovedstadskommunerne godt placeret.

Vallensbæk Kommune ligger nummer et i landet, når det gælder udbudspolitik. Kommunen sender mange tekniske driftsopgaver i udbud. Gladsaxe Kommune ligger nummer to i kategorien ”kommunale kendetegn”, der blandt andet omfatter kommunens investeringer i bygge- og anlæg og antallet af byggetilladelser.

- Det er vigtigt for alle kommuner at kunne tiltrække og fastholde virksomheder. De mange virksomheder i den enkelte kommune skaber vækst, arbejdspladser og indtægter. Kommuner og erhvervsliv har en fælles interesse i og et stort fremadrettet arbejde med at skabe gode rammevilkår for virksomhederne, siger formand for Dansk Byggeri Hovedstaden Mads Raaschou.

Sådan er hovedstadskommunerne placeret på ranglisten

Kommuner

2017

2018

Ændring

Hovedstaden

 

 

 

Vallensbæk

40

39

1

Gladsaxe

62

50

12

Ballerup

71

51

20

Gentofte

48

56

-8

Herlev

64

62

2

Frederiksberg

58

66

-8

Lyngby-Taarbæk

89

70

19

Brøndby

86

71

15

Høje-Taastrup

73

77

-4

Dragør

78

85

-7

København

95

86

9

Glostrup

91

89

2

Hvidovre

92

90

2

Ishøj

87

93

-6

Albertslund

96

95

1

Rødovre

97

96

1

Tårnby

98

98

0

Fakta om kommuneanalysen

Dansk Byggeri har i syv år taget temperaturen på de danske kommuners erhvervsforhold og udarbejdet en rangliste over erhvervsvenlighed.

Analysen er baseret på 30 forskellige parametre fordelt på syv overordnede temaer, der alle viser, hvor erhvervsvenlige, de enkelte kommuner er. Temaerne er: byggesagsbehandling, skatter og afgifter, udlicitering af driftsopgaver, erhvervsaffald, udbudspolitik, arbejdsmarked og uddannelse samt kommunale kendetegn som for eksempel kommunale investeringer og antallet af byggetilladelser.

Kontakter

Formand for Dansk Byggeri Hovedstaden Mads Raaschou, telefon 28 44 00 88, mads@raaschou.as
Regionskonsulent for Dansk Byggeri Hovedstaden Niels Tolstrup, telefon 20 65 98 40, nth@danskbyggeri.dk
Kommunikationskonsulent i Dansk Byggeri Karin Skolnik, telefon 23 25 84 69, kas@danskbyggeri.dk

Vedhæftede filer

Links

Information om DI - Dansk Byggeri

DI - Dansk Byggeri
H.C. Andersens Boulevard 18
1553 København V

3377 3377https://www.danskindustri.dk/brancher/di-byggeri/

Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Byggeri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Byggeri

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye