Københavns Kommune Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen

København vil hjælpe flere i arbejde ved at bekæmpe livsstilssygdomme

Del
Der er et stort potentiale for at give københavnere et bedre liv og få flere til at blive længere på arbejdsmarkedet ved at investere i at bekæmpe livsstilssygdomme. Derfor sætter København ind med en taskforce, der skal skaffe mere viden på området.

Kan vi styrke københavnernes sundhed, få dem til at blive længere på arbejdsmarkedet og dermed få flere penge i kommunekassen?

Det er ét af sprørgsmålene som Københavns beskæftigelses- og integrationsborgmester, Cecilia Lonning-Skovgaard, gerne vil have undersøgt nærmere.

Hun har i løbet af de seneste måneder været på besøg hos store virksomheder inden for LifeScience branchen.

Og i forlængelse af det har hun ved kommunens budgetforhandlinger for 2022 sikret 2 mio. kroner til en Life Science Task Force, der skal se på, hvordan vi kan gøre mere for at bekæmpe livsstilssygdomme og dermed hjælpe københavnerne til et sundere privat- og arbejdsliv.  

”Det er afgørende, at vi bliver klogere på, hvordan vi kan hjælpe københavnere med nogle af de livsstilssygdomme som giver dem problemer i deres arbejdsliv. Jeg tror på, at der er et stort potentiale for at få flere til at blive længere på arbejdsmarkedet ved at samarbejde med den stærke og dygtige LifeScience branche vi har og i fællesskab gøre mere for at bekæmpe livsstilssygdomme,” siger Cecilia Lonning-Skovgaard.

TaskForce skal komme med løsninger
Konkret skal Life Science TaskForcen se på de bagvedliggende årsager til, at borgere kommer i længerevarende sygedagpengeforløb foranlediget af en livsstilssygdom.

Og på baggrund af dialog med relevante interessenter skal Task Forcen udarbejde forslag til løsninger.

Herunder vil taskforcen have fokus på, om der i et offentlig-privat samarbejde kan udvikles nye løsninger, fx i samarbejde med aktører inden for den stærke danske Life Science-branche.

Det styrkede fokus på at gøre mere for at komme livsstilsygdomme til livs glæder Lægemiddelindustriforeningen (LIF):

”LIF hilser det velkomment, at Københavns Kommune har sat sig i spidsen for at udvikle nye partnerskaber og innovative løsninger, som kan stå som fyrtårne for en målrettet kronikerindsats, der styrker borgernes sundhed og sikrer mennesker med kroniske lidelser en hurtigere plads tilbage på arbejdsmarkedet. Vi glæder os til at fortsætte samarbejdet med kommunen på området. ”

Tirsdag den 26. oktober mødtes Cecilia Lonning-Skovgaard med Lægemiddelindustrien (LIF). Her drøftede de den nye task-force og hvordan man kan stable et stærkt offentlig-privat partnerskab på benene med LifeScience branchen.

Fakta:

  • En analyse som Novo Nordics har fået udarbejdet af Damvad Analytics har kigget på præcis hvilken effekt det vil have, hvis man kan styrke danskernes sundhed og dermed få flere til at blive længere på arbejdsmarkedet.
  • Konkret er der udsigt til en gevinst for bruttonationalproduktet på 26 mia. kroner, hvis 37.000 personer mellem 60 og 64 år forbliver i arbejde, fordi de har styrket deres sundhed, lyder det ifølge rapporten

Nøgleord

Kontakter

Pressechef Mikkel Thastum, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Københavns Kommune. u11r@kk.dk 24 52 51 15

Information om Københavns Kommune Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen

Københavns Kommune Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen



Følg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen

Offentliggørelse af whistleblowerordningens konklusionsrapport om forhold i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen26.4.2023 11:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Som led i varetagelsen af whistleblowerordningen har Borgerrådgiveren i Københavns Kommune modtaget og fulgt op på i alt syv indberetninger vedrørende forhold i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen. Indberetningerne blev modtaget i perioden 26. januar til 25. februar 2022. De syv indberetninger angik forhold med relation til den daværende beskæftigelses- og integrationsborgmester. Citat fra Henrik Lund, administrerende direktør i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen i Københavns Kommune: ”Jeg er glad for, at vi nu har fået undersøgt de forhold, der tidligere har fundet sted i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen. Rapporten rejser kritik af blandt andet forskelsbehandling og et hårdt og dårligt arbejdsmiljø, som ikke har været sundt, og som ikke skulle have fundet sted. Det er vigtigt, at vi i forvaltningens nuværende ledelse kigger på, hvad vi i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen kan lære af det forløb, som whistleblowerordningens rapport afdækker, så

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye