København vil give bøder for lønsnyd hos leverandører
København vil nu opkræve bod, når leverandører afsløres i at underbetale deres medarbejdere. Samtidig bliver det et krav, at lønudbetaling skal ske digitalt, så den kan dokumenteres og automatisk bliver registreret hos skattemyndighederne
Det skal kunne mærkes på pengepungen, hvis man som leverandør til Københavns Kommune ikke betaler sine medarbejdere den løn, de har ret til. Derfor gav Borgerrepræsentationen i går grønt lys til, at kommunen skærper sin arbejdsklausul.
Det betyder blandt andet, at leverandører, der snyder med lønudbetalingen, fremover vil blive mødt med et krav om bod, der svarer til 50 procent af underbetalingen i den pågældende sag. Leverandører er fx entreprenører, som bygger nye skoler for kommunen, eller virksomheder, der leverer serviceydelser inden for rengøring og transport.
Overborgmester Lars Weiss (S) glæder sig over, at kommunen nu kan tage endnu et våben i brug i kampen mod social dumping:
”Det er noget svineri, når virksomheder spekulerer i underbetaling af medarbejdere. Det vil vi ikke acceptere her i København. Derfor er jeg glad for, at vi nu får mulighed for at opkræve bod, der rammer dem, der snyder, dér hvor det gør ondt – nemlig på tegnebogen. Det er med til sikre fair konkurrence for alle de virksomheder, der spiller efter reglerne og har orden i tingene,” siger overborgmester Lars Weiss (S).
Hvis en leverandør afsløres i at underbetale sine medarbejdere, stiller Københavns Kommune allerede i dag krav om, at leverandører efterbetaler det fulde beløb, medarbejderne har til gode. I 2019 afdækkende indsatsteamet underbetaling for knap 1,5 mio. kr., som blev efterbetalt til medarbejderne. Oveni kommer nu kravet om bod, så virksomhederne skal betale 50 procent oven i beløbet. Det nye krav omfatter alle sager, hvor underbetalingen svarer til 15 procent af medarbejderens samlede løn eller mere, og det ville i 2019 have kostet de virksomheder, som snød med løn, 552.000 kroner ekstra.
Fremover vil Københavns Kommune også stille krav om, at leverandører gennemfører lønudbetalinger digitalt. Det skal gøre det lettere at kontrollere, at lønudbetalingerne rent faktisk finder sted og indberettes til Skat. Derudover gør skærpelsen af arbejdsklausulen det også muligt for kommunen at opkræve bod, hvis en leverandør ikke har tegnet arbejdsskadeforsikring på sine medarbejdere.
Fakta
I 2019 fandt Københavns Kommunes indsatsteam mod social dumping 131 grove overtrædelser i form af underbetaling. Overtrædelserne i 2019 fordelte sig på forskellige brancher
- Bygge og anlæg: 52 sager
- Transport: 47 sager
- Undervisning, pleje og pædagogik: 26 sager
- Rengøring: Fire sager
- Kommunikationsydelser: To sager
Den samlede bod for alle 131 sager i 2019 ville have udgjort i alt ca. 552.000 kr.
Niveauet er fastsat efter, at det skal være højt nok til at have en reel effekt, men ikke være på niveau med efterbetalingskravet. Boden tilfalder Københavns Kommune i form af en reduktion af vederlaget på den pågældende kontrakt.
Det nye bodskrav for manglende arbejdsskadeforsikring vil udgøre 5.000 kr. pr. medarbejder. Herefter vil leverandøren få en dagbod på 2.000 kr. pr. medarbejder til forholdende er bragt i orden. I dag er det kun muligt at stille krav om, at leverandøren får tegnet en forsikring fremadrettet
Borgerrepræsentationen godkendte desuden to nye kontraktbestemmelser, som fastsætter krav til brug af ID-kort og digital registrering af underentreprenører på udvalgte bygge- og anlægsprojekter. Det betyder, at leverandørerne nu skal registrere alle medarbejdere i kommunens ID-kortsystem. Disse nye redskaber vil yderligere styrke kommunens kontrol med, om arbejdsklausulerne overholdes.
Københavns Kommunes arbejdsklausul er et kontraktvilkår mellem kommunen og en privat leverandør eller støtte- eller tilskudsmodtagere, som fx private institutioner på social- eller børne- og ungeområdet. Det er et brud på kontrakten med Københavns Kommune, hvis arbejdsklausulen ikke bliver overholdt.
Kontakter
Overborgmester Lars Weiss (S) via pressekonsulent Rasmus Meldgaard, 2057 3862
Information om Københavns Kommune Økonomiforvaltningen

Københavns Rådhus
1599 København V
33 66 33 66https://www.kk.dk
Følg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Økonomiforvaltningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Økonomiforvaltningen
Ny skole, leg og fritidsliv på vej til Amager13.2.2021 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Nu går byggeriet af en helt ny skole i gang på Holmbladsgade. Skolen skal rumme læring i dagtimerne og fritids- og foreningsliv resten af dagen. Overborgmesteren besøger byggepladsen og tager første spadestik til byggeriet den 12. februar.
København vil gøre idræt til svaret på flere store samfundsudfordringer10.2.2021 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Ny samarbejdsaftale mellem Københavns Kommune, DGI og DIF skal gøre København til verdens mest aktive storby. Blandt andet ved at få flere udsatte, sårbare og ældre københavnere ind i de fællesskaber, der opstår, når man dyrker idræt.
Byggeriet af skolen i Kødbyen sætter i gang20.1.2021 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Nu tages første spadestik på byggeriet af skolen i Kødbyen, og overborgmester Lars Weiss (S) besøger i den forbindelse byggepladsen.
Ny skole i Kødbyen skaber rammer for både skoleliv og fritidsmiljø5.1.2021 13:37:56 CET | Pressemeddelelse
Kødbyen får nu sin helt egen skole. Den bliver tresporet med idrætshal og madskole til gavn for elever, lokalmiljø og københavnere, som kan få glæde af skolens faciliteter i fritiden. BAM Danmark A/S vandt udbuddet om at opføre skolen.
Kunstig intelligens skal reducere energiforbruget i Københavns Kommune4.1.2021 10:28:55 CET | Pressemeddelelse
Med et nyt projekt vil Københavns Kommune optimere energiforbruget yderligere i kommunens bygninger med hjælp fra kunstig intelligens. Det skal både bidrage til at reducere CO2-udledningen og kommunens varme- og elregning samt forbedre indeklimaet i bygningerne.
Overborgmesteren: Private ungdomsboliger skal øremærkes til unge16.12.2020 14:56:42 CET | Pressemeddelelse
Private developere udnytter regler, der gør boliger til unge billige at opføre – men lejer dem ud til skyhøje priser. Det skal være slut, siger Københavns overborgmester. Regeringen er klar til at kigge på problemstillingen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum