Københavns Kommune Økonomiforvaltningen

København styrker kampen mod social dumping med ID-kort på kommunens største byggerier

Del
Med budgettet for 2021 har politikerne øremærket 20 mio. kr. til et ID-kort mod social dumping, som skal rulles ud på kommunes største byggepladser. Samtidig er der afsat 22,4 mio. kr. til at kommunens indsatsteam mod social dumping kan fortsætte frem til 2025

København strammer nu skruen yderligere om leverandører, som forsøger at snyde med løn og arbejdsvilkår. Politikerne på rådhuset har med budgetaftalen for næste år givet grønt lys til, at kommunen nu udbreder det krav om ID-kort mod social dumping, som i øjeblikket afprøves på to af kommunens byggepladser.

Dermed vil ID-kortene fra næste år blive udbredt til alle kommunens større byggerier til mere end 50 mio. kr. ID-kortene kan også blive bragt i spil til kontrol af leverandører inden for andre brancher som fx rengøring og transport.

”ID-kortene har vist at være et effektivt våben i kampen mod social dumping. Kortene gør det lettere for os at opdage lønfusk og snyd med arbejdstid, da systemet giver os et præcist overblik over, hvem der har været på byggepladsen og hvornår. Jeg er glad for, at vi nu udbreder ordningen til flere byggerier og sender et klart signal om, at vi kommer efter de virksomheder, som ikke har rent mel i posen”, siger overborgmester Frank Jensen (S).

Kortordningen fungerer ved, at alle medarbejdere får udleveret et ID-kort, som de skal tjekke ind og ud med i opstillede scannere ved indgangen til kommunens byggepladser. På den måde kan Københavns Kommune følge med i, hvem der arbejder for leverandører og underleverandører på pladsen på hvilke tidspunkter. Systemet indeholder oplysninger om medarbejderne og deres ansættelsesforhold, så ved mistanke om snyd med fx underbetaling eller arbejdstimer kan kommunen hurtigt lave en kontrol og kræve at se medarbejdernes lønsedler og ansættelsesbevis.

Kommunen har netop afsluttet en indledende evaluering af ID-kortenes effekt. ID-kortet har i forsøgsperioden ført til opklaring af flere sager om snyd med bl.a. antallet af arbejdstimer og betaling for overarbejde. I en anden sag, hvor kommunens indsatsteam havde konstateret underbetaling, oplyste leverandøren, at der kun havde været få folk på pladsen. Her hjalp ID-kortet med at identificere, hvor mange medarbejdere leverandøren reelt havde haft på pladsen, hvilket var et langt højere antal end det angivne.

Udover de 20 millioner kroner, der i budgettet blev afsat til at ud-brede brugen af ID-kort, blev der afsat 22,4 millioner kroner til den fortsatte finansiering af kommunes indsatsteam mod social dumping frem til 2025. Indsatsteamet står bl.a. for de fysiske besøg på kommunens byggepladser, driver kommunens hotline mod social dumping og gennemfører dokumentkontroller i de sager, hvor der er mistanke om snyd. 


Fakta om ID-kort mod social dumping 

  • I efteråret 2019 igangsatte København som den første kommune i landet test af et nyt system med et ID-kort, der skal afsløre dårlige løn- og arbejdsvilkår på kommunens byggepladser.
  • En evaluering af pilotprojektet har vist, at ID-kortet virker mod social dumping ved at skabe bedre tilsyn med under-leverandører og arbejdstid. Det har ført til afsløring af flere sager om snyd under pilotprojektet.
  • Københavns Kommune forventer med den nye bevilling yderligere at kunne videreudvikle ordningen, så den giver mindst mulig administration og størst mulig effekt.
  • Med bevillingen vil ID-kortordningen kunne dække ca. 20 byggepladser ad gangen.
  • Fagbevægelsen har i en årrække efterlyst større anvendelse af ID-kort i blandt andet bygge- anlægssektoren.
  • Med Københavns Kommunes pilotprojekt som forbillede valgte staten med finanslov 2020 at igangsætte tilsvarende pilotprojekter med ID-kort på statens byggerier. Københavns Kommune arbejder gerne sammen med staten om udvikling af de bedste ID-kort-løsninger.

Københavns Kommunes indsats mod social dumping

  • Københavns Kommune har siden 2011 sat ind mod social dumping med klausuler i kommunens kontrakter med krav om ordentlige løn- og arbejdsforhold for leverandørernes medarbejdere. Siden 2014 har et indsatsteam kontrolleret arbejdsforholdene hos kommunens leverandører.
  • Når indsatsteamet finder tegn på social dumping, går de først i dialog med arbejdsgiver og giver mulighed for at bringe orden i forholdene. Sker det ikke, kan kommunen kræve en bod og i sidste ende opsige kontrakten

Kontakter

Overborgmester Frank Jensen (S) via pressekonsulent Rasmus Meldgaard, 2057 3862

Information om Københavns Kommune Økonomiforvaltningen

Københavns Kommune Økonomiforvaltningen
Københavns Kommune Økonomiforvaltningen
Københavns Rådhus
1599 København V

33 66 33 66https://www.kk.dk

Følg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Økonomiforvaltningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Økonomiforvaltningen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye