København opruster i kampen om de eftertragtede pædagoger

København sætter pris på sine pædagoger. Bogstaveligt talt. Der er nu så stor mangel på dem, at Københavns Kommune indfører kontante engangs-bonusser på 15.000 kr. for at tiltrække og fastholde flere pædagoger til byens daginstitutioner, fritidsklubber og skoler.
Nyuddannede pædagoger kan se frem til en bonus efter 12 måneders ansættelse. Er man ansat i forvejen, venter der en fastholdelsesbonus, når man har været ansat som pædagog i kommunen 8 år i træk.
Bedre seniorordninger
Desuden indfører København bedre adgang til seniorordninger og ekstra seniorfridage til de 55-57-årige pædagoger. Alle pædagoger over 60 år får ret til at gå ned i tid til 30 timer om ugen med delvis lønkompensation. Og pædagoger, der arbejder frem til de er mindst 65 år uden at gå ned i tid, får en bonus på 30.000 kr., når de fratræder.
Det er resultatet af en ny aftale indgået mellem Børne- og Ungdomsforvaltningen i København og pædagogernes fagforbund i København LFS og BUPL Hovedstaden.
”Det skal være mere attraktivt for flere at være pædagog i København. Både for de unge og de ældre pædagoger. Vi vil så gerne have, at de bliver hos os lidt længere. Manglen på pædagoger er alvorlig. Og vi kan ikke undvære dem. Også selvom vi har mange dygtige pædagogmedhjælpere. Uddannede pædagoger passer ikke bare børn. De er specialister i børns udvikling og trivsel,” siger børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen (S).
”Vi er rigtig glade for anerkendelsen af pædagogerne, og at politikerne tager rekruttering og fastholdelse alvorligt,” siger Britt Petersen og Henriette Brockdorff, der er formænd for de to fagforbund i en fælles erklæring.
Pengene kommer fra efterårets budgetaftale, hvor partierne på Københavns Rådhus afsatte en pulje på 300 mio. kr. over de næste fire år til at rekruttere og fastholde kernemedarbejdere på udvalgte velfærdsområder med rekrutteringsudfordringer.
Pengene blev øremærket til pædagoger, socialpædagoger, SOSU-assistenter, SOSU-hjælpere og sygeplejersker. Heraf er næsten halvdelen af pengene, 144 mio. kr., afsat til pædagogerne.
Stor mangel på pædagoger
Der er blevet stor mangel på pædagoger de seneste år, særligt i hovedstadsområdet. Børnetallet stiger, og indførelsen af minimumsnormeringer skaber behov for flere pædagoger. Samtidig søger færre unge mod pædagogfaget, og høje boligpriser gør det svært for pædagoger at købe bolig i København.
Den cocktail betyder, at der mangler pædagoger i et omfang så næsten halvdelen af de knap 1.200 pædagogstillinger, som Københavns Kommune slog op i dagtilbud sidste år, ikke blev besat af en uddannet pædagog.
Derfor er andelen af pædagog-uddannet personale i byens dagtilbud faldet flere år i træk, fra 57 pct. i 2017 til 51 pct. i 2020. Der mangler ikke personale ude i daginstitutioerne, da stillingerne i stedet bliver besat af pædagogmedhjælpere. Men København er kommet længere væk fra byens målsætning om, at 2 ud af 3 medarbejdere i daginstitutionerne skal være pædagoger.
Pædagoger får højere løn i København
Den nye bonusordning kommer oven i, at pædagoger ansat i København i forvejen får højere løn end i andre kommuner gennem diverse områdetillæg og lokale Københavner-tillæg. En pædagog med fx 6-8 års erfaring får i gennemsnit cirka 1.500 kr. mere i løn om måneden i København end i omegnskommunerne og cirka 2.000 kr. mere end landsgennemsnittet.
Lønbonusser og bedre seniorordninger er en del af løsningen. Men det kan ikke stå alene. Derfor har Københavns Kommune søsat en række andre initiativer, der samlet set skal styrke rekrutteringen af pædagoger gennem bedre normeringer, styrket ledelse og mere uddannelse.
København indfører fx minimumsnormeringer fra 2022, to år før loven træder i kraft. Og for egen regning videreuddanner kommunen over 500 af sine medhjælpere til pædagoger over de næste fire år. Heraf mange gennem en ny meritordning for akademikere med løn under uddannelsen. København tilbyder også ledertalentforløb for unge pædagoger med lederambitioner.
FAKTA
Bedre rekruttering og fastholdelse af pædagoger i København
- I budgetaftalen for Københavns Kommune er der i 2022 afsat 144 mio. kr. til bedre rekruttering og fastholdelse af pædagoger i perioden 2022 til 2025.
- Børne- og Ungdomsforvaltningen har aftalt nedenstående model for brugen af pengene med pædagogernes fagforbund i København LFS og BUPL Hovedstaden.
Lønbonus skal tiltrække flere nyuddannede pædagoger
- Nyuddannede pædagoger får et engangstillæg på 15.002 kr. efter 12 måneders kontinuerlig ansættelse i Københavns Kommune.
- Omfatter pædagoger som tiltræder op til 8 måneder efter afsluttet uddannelse i perioden 1. jan. 2022 til 1. jan 2025.
Lønbonus til pædagoger med lang ansættelse
- I 2022 får alle pædagoger med mindst 8 års uafbrudt ansættelse i Københavns Kommune et engangstillæg på 15.003 kr.
- I 2023 til 2025 får alle pædagoger, der opnår 8 års uafbrudt ansættelse i Københavns Kommune det pågældende år et engangstillæg på 15.003 kr.
Bedre fastholdelse af de 55-57-årige
- Pædagoger på 55-57 år ansat i København får nu to ekstra årlige fridage med løn i form af to ”senior-nuldage” frem til udgangen af 2025.
- Pædagoger har i overenskomsterne i dag først ret til seniordage (4-5 ekstra fridage årligt med løn) fra de fylder 58 år.
Ret til seniorstillinger på nedsat tid for +60-årige
- Ret til nedsat arbejdstid for pædagoger i København på 60 år og derover.
- Arbejdstiden kan være ned til minimum 30 timer ugentligt med delvis lønkompensation.
- Lønkompensationen består af et udligningstillæg på 50 procent af lønnen for det reducerede timetal. Tillægges nedtrappes over tid frem mod udgangen af 2025.
- Medarbejderen beholder uændret pensionsindbetaling trods nedsat arbejdstid.
Fastholdelsesbonus til seniorer på + 65 år
- Engangstillæg ved fratrædelse på 30.000 kr. til pædagoger på 65 år eller derover, der fastholder deres arbejdstid i hele perioden 2022 til 2024, og fratræder i 2024 eller 2025.
Lønniveau for pædagoger*
- København: 32.683 kr.
- Omegnskommuner: 31.205 kr.
- Landsgennemsnit: 30.619 kr.
*Gennemsnitsløn per måned for pædagoger med 6-8 års erfaring i en fuldtidsstilling. Beløbet er opgjort som nettoløn (uden pension). Pædagoger får ca. 15 pct. pension og 2 pct. ferietillæg oven i de nævnte beløb.
Kilde: Kommunernes og Regionernes Løndatakontor (KRL) september 2021
Nøgleord
Kontakter
• Børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen (S) via pressetelefon 29 45 40 73
• Formand for LFS Britt Petersen 30 94 81 31
• Formand for BUPL Hovedstaden Henriette Brockdorff mobil 28 26 48 08
Billeder
Information om Københavns Kommune Børne- og Ungdomsforvaltningen
Følg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Børne- og Ungdomsforvaltningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Børne- og Ungdomsforvaltningen
OL-ånden flytter ind på amagerskoler: Skole OL-finalen starter i morgen16.6.2025 14:33:33 CEST | Pressemeddelelse
Skole OL-finalen er igen tilbage i København efter en årrække i Jylland, og næsten 8000 skoleelever fra hele landet skal de kommende fire dage dyste på Sundby Idrætspark på Amager. Frivillige kræfter og to amagerskoler har sikret overnatning for de mange tilrejsende finalister.
Nyt initiativ giver Københavns 7. klasser indblik i fremtidens arbejdspladser10.6.2025 10:48:29 CEST | Pressemeddelelse
Den 11. juni fyldes København af omkring 4.000 nysgerrige 7.-klasseselever, der forlader klasselokalet for at opleve arbejdspladser rundt om i byen. Erhvervsdagen 2025 – inspireret af Kulturnatten og Motionsdagen – skal give eleverne et hands-on indblik i forskellige brancher og styrke koblingen mellem skole og erhvervsliv.
I København er vi godt i gang med at sikre høj kvalitet i byens dagtilbud23.5.2025 10:39:57 CEST | Pressemeddelelse
I København har vi høje ambitioner for den pædagogiske kvalitet, og vi ser derfor VIVE og EVA’s nye undersøgelse af kvaliteten i kommunale daginstitutioner som en tydelig bekræftelse af behovet for det arbejde, vi allerede gør for at styrke kvaliteten i hovedstadens daginstitutioner.
I dag spiser skoleelever første måltid fra nyt kæmpekøkken20.5.2025 12:33:13 CEST | Pressemeddelelse
Da tusindvis af københavnske skoleelever i dag satte sig til frokost, var det ikke bare dagens ret, de fik serveret – det var den allerførste, der er produceret i skolemadordningen EAT’s nye storkøkken.
Københavns første sidste skoledagsfestival løber af stablen på fredag14.5.2025 08:01:00 CEST | Pressemeddelelse
For at give folkeskolens afgangselever en tryg og festlig afslutning inviterer Københavns Kommune og UngEnrgi til byens første sidste skoledagsfestival – et pilotprojekt og alkoholfrit alternativ til uformelle fejringer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum