Københavns Kommune Økonomiforvaltningen

København inspirerer udlandet i kampen mod social dumping

Del
Københavns Kommune har det seneste år oprustet i kampen mod social dumping og afdækket 165 tilfælde af social dumping. Nu kan andre lande lære af erfaringerne, når København i starten af december er værtsby for verdens største fagforeningskongres, ITUC

Ordentlige arbejdsforhold, fair løn og retten til at organisere sig som lønmodtager. Flere end 1.000 fagforeningsfolk besøger i disse dage København, hvor de skal sætte kursen for de næste fire års kamp for bedre rettigheder for lønmodtagere verden over.

Her skal de blandt andet hente inspiration fra København, når overborgmester Frank Jensen i forbindelse med kongressen fortæller om Københavns indsats for at sikre fair løn- og arbejdsforhold, når landets største kommune hvert år bygger og køber service for flere milliarder kroner.

I København vil vi ikke acceptere social dumping. Derfor har vi oprustet med et effektivt indsatsteam, der afdækker rekordmange tilfælde af social dumping og sikrer, at virksomhederne retter op på forholdene. Jeg ser frem til, at vi kan dele vores erfaringer med fagbevægelsen og inspirere andre til at sikre ordentlige løn- og arbejdsforhold verden over,” siger overborgmester Frank Jensen (S).

Kommunens indsatsteam har afdækket hele 165 tilfælde af social dumping alene i år. Blandt andet afslørede indsatsteamet tidligere i år en sag på et af kommunens byggerier, som endte med at 19 medarbejdere hos en underleverandør fik efterbetalt i alt ca. 1,55 mio. kr. efter flere måneders underbetaling. Det er det største beløb i kommunens indsats mod social dumping.  

De stærke resultater skyldes blandt andet, at kommunens indsatsteam er mere til stede på arbejdspladserne og fører mere målrettet kontrol. Samtidig er der stort fokus på at sikre, at der rettes op på forholdene og medarbejderne kompenseres – hvilket er sket i samtlige afsluttede sager.

Netop det stærke fokus i Danmark på at arbejde organiseret for ordentlige forhold er blandt årsagerne til, at ITUC valgte København som værtsby.

Når vi spørger vores medlemmer, hvilke problemer de er mest optaget af, ligger social dumping altid højt på listen. Social dumping undergraver de resultater, lønmodtagerne har kæmpet for i generationer, så det skal stoppes. Derfor glæder det mig, at Københavns Kommune gør en stor indsats for at bekæmpe social dumping,” siger Lizette Risgaard, formand for LO.


Kontakt

  • Overborgmester Frank Jensen via pressekonsulent Merle Sofie Simonsen på tlf. 2151 9112
  • Lizette Risgaard, formand for LO, via pressekoordinator Anette Bindslev på tlf. 2338 4214

Fakta – ITUC-kongressen

  • Verdenskongressen for den internationale fagbevægelse ITUC (International Trade Union Confederation) afholdes den 2.-7. december i Bella Centeret i København.
     
  • Under sloganet ”Building Workers Power – Change the Rules” mødes flere end 1.000 fagforeningsfolk fra hele verden for at sætte kursen for den internationale fagbevægelses arbejde de næste år.
     
  • Kongressen er verdens største fagforeningskongres med deltagelse af 331 fagforeninger fra 161 lande verden over. Fra Danmark deltager LO og FTF.

  • Det er første gang, at Danmark er vært for verdenskongressen, der afholdes hvert fjerde år. Udover overborgmester Frank Jensen og LO-formand Lizette Risgaard vil blandt andre statsminister Lars Løkke Rasmussen holde tale på kongressens første dag.

Fakta – Københavns Kommunes indsats mod social dumping

  • Københavns Kommune har siden 2011 sat ind mod social dumping med klausuler i kommunens kontrakter. Siden 2014 har et særligt indsatsteam kontrolleret arbejdsforholdene hos kommunens leverandører. Ved årsskiftet oprustede kommunen med et nyt, internt indsatsteam, som afslører langt flere tilfælde af snyd med løn, arbejdstid mv.

  • I 2018 har indsatsteamet indtil videre gennemført over 400 kontroller – både uanmeldte besøg og dokumentkontroller – blandt leverandører på blandt andet byggepladser, i kantiner og rengøring. Der er fundet dårlige løn- og arbejdsvilkår 66 procent af de færdigberegnede dokumentkontroller. Til sammenligning var dette tal i 4. kvartal 2017, inden omlægning af kontrollen, ’kun’ 5,5 procent.

  • Når indsatsteamet finder tegn på social dumping, vil kommunen først gå i dialog med arbejdsgiveren og give mulighed for at bringe orden i forholdene ved bl.a. at sikre medarbejderne efterbetaling af løn, de har ret til. Sker det ikke, kan kommunen kræve, at der betales en bod. I sidste ende kan kommunen opsige kontrakten.

  • Alle kan ringe til kommunens hotline, hvis de har mistanke om social dumping hos kommunens leverandører, på tlf. 3366 7010. Læs mere om Københavns Kommunes indsats på www.socialdumping.kk.dk

Nøgleord

Information om Københavns Kommune Økonomiforvaltningen

Københavns Kommune Økonomiforvaltningen
Københavns Kommune Økonomiforvaltningen
Københavns Rådhus
1599 København V

33 66 33 66https://www.kk.dk

Følg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Økonomiforvaltningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Økonomiforvaltningen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye