Danmarks Statistik

Knap en fjerdedel af dansk svineproduktion er økonomisk sårbar

Del

Dansk svineproduktion er på vej ind i en ny lavkonjunktur, hvilket er dårlige nyheder for de økonomisk sårbare svineproducenter, som kæmper med lav indtjening og høj gæld, og for deres långivere.

Af Danmarks 2.242 specialiserede svinebedrifter var 263 i 2017 økonomisk sårbare, da de havde en gældsprocent mellem 80 og 100 og en lønningsevne under middel. Denne gruppe står for 11 pct. af dansk svineproduktion og har en gæld til pengeinstitutter på 10 mia. kr.

Yderligere 190 af bedrifterne har en gældsprocent på over 100 og er dermed teknisk insolvente. Disse bedrifter er ekstra sårbare. Denne gruppe står for 12 pct. af svineproduktionen og har en gæld til pengeinstitutter på 10 mia. kr.

  • I alt har de økonomisk sårbare og ekstra sårbare bedrifter en gæld til pengeinstitutter på 20 mia. kr. og står for 23 pct. af dansk svineproduktion.

Det viser analysen ”Mange udsatte svinebedrifter – trods nylig højkonjunktur,” som Danmarks Statistik udgiver i dag.

De bedste producenter målt på driftsresultat har haft positivt resultat hvert år

Hvert år de seneste 10 år har den bedste fjerdedel det pågældende år haft et positivt driftsresultat, uanset om der har været lavkonjunktur eller højkonjunktur. De dårlige konjunkturer kan, som det er tilfældet i 2018, skyldes, at priserne på svinekød og smågrise er faldet, samtidig med at der skal indkøbes mere og dyrere foder som følge af en dårligere høst.

Det er ikke nødvendigvis de samme bedrifter, der klarer sig bedst hvert år.

De danske svineproducenter er gennem en årrække gennemsnitligt blevet større

I 2017 var der 316 bedrifter specialiseret i smågriseproduktion, som havde mindst 1.000 søer, mens der var 404 slagtesvinebedrifter med en produktion på mindst 10.000 svin.

  • Disse udgør tilsammen de 720 store bedrifter, som står for godt halvdelen af det samlede bruttoudbytte ved svineproduktion.

Nøgleord

Information om Danmarks Statistik

Danmarks Statistik
Danmarks Statistik
Sejrøgade 11
2100 København Ø

39 17 39 17http://www.dst.dk

Danmarks Statistik er den centrale myndighed for dansk statistik. Vores opgave er at indsamle, bearbejde og offentliggøre statistiske oplysninger om det danske samfund.

Følg pressemeddelelser fra Danmarks Statistik

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danmarks Statistik

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum