TEKNIQ Arbejdsgiverne

Klimasnak har ikke vækket boligejernes grønne selverkendelse

Del
Danske boligejere har tilsyneladende forsat et urealistisk indtryk af deres boligs energitilstand, når man sammenligner med de energimærker, der blev uddelt sidste år. Det viser en ny befolkningsundersøgelse. Det til trods for, at der ifølge TEKNIQ Arbejdsgiverne er store gevinster at hente ved at gøre boligen mere grøn.
Kilde: Befolkningsundersøgelse fra TEKNIQ Arbejdsgiverne og YouGov.
Kilde: Befolkningsundersøgelse fra TEKNIQ Arbejdsgiverne og YouGov.

Klimadebatten har fyldt stadig mere i mediebilledet de senere år. Alligevel ser det ikke ud til, at det har vækket boligejernes grønne selvindsigt når det gælder deres egne hjem.

I en ny befolkningsundersøgelse fra TEKNIQ Arbejdsgiverne og YouGov, som er foretaget blandt mere end 2.000 boligejere fra hele landet, svarer hele 84 procent således, at de vurderer, at deres boligs energimæssige stand er gennemsnitlig eller bedre. Det svarer dermed til resultatet fra en tilsvarende undersøgelse fra starten af 2020.

Tallet står i stærk kontrast til det billede, der tegnes, når man kigger på de energimærker, der blev uddelt til Danske boliger sidste år. En ny opgørelse fra Energistyrelsen viser, at næsten halvdelen (44,4 procent) fik energimærke D eller dårligere, mens 25,4 procent fik energimærke B eller bedre.

”Vi må erkende, at mange boligejerne har tendens til at overvurdere energieffektiviteten i eget hjem. Men heldigvis ser det ikke ud til at svække deres lyst til at iværksætte grønne klima- og energitiltag. For eksempel er appetitten på at skifte oliefyr og naturgas ud med en varmepumpe kraftigt stigende. Det skyldes, tror vi, at folk er opmærksomme på, hvor de selv kan gøre noget. For rigtig mange har nemlig et ønske om selv at bidrage til den grønne omstilling,” siger Simon O. Rasmussen, underdirektør hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, der repræsenterer cirka 4.100 virksomheder indenfor el, vvs og metal, og uddyber:

”Men der er ingen tvivl om, at det er en langt og sejt træk, hvis vi skal have alle boligejerne til at deltage aktivt i den grønne omstilling. Der er dog tegn på, at vi bevæger os i den rigtige retning. Vi kan se, at energimærkerne gennemgående bliver gradvist bedre. Det ser jeg som en indikation af en større, grøn bevidsthed hos landets boligejere,” vurderer han.

Mange penge at hente

Og ifølge TEKNIQ Arbejdsgiverne er der god grund til at undersøge boligens energitilstand.

”Der er rigtig mange penge at spare – ikke mindst nu, hvor priserne på eksempelvis el og naturgas er på himmelflugt. Ofte vil der derfor være tale om investeringer, som tjener sig selv ind igen på ganske få år i form af mindre forbrug,” siger Simon O. Rasmussen.

”Derfor anbefaler vi også, at man tager et kig på den seneste energimærkerapport for boligen. Den giver et godt fingerpeg om, hvor der er besparelser at hente på energiforbruget,” anbefaler han.

<case>

Nej, Fru Jensen, din bolig er ikke grøn

Hos Dansk VVS & Klima oplever man, at de fleste boligejere ikke er bevidste om de store besparelser, der kan være at hente på energiregningen.

For Jess Mørk, der er VE-installatør og driver Dansk VVS & Klima i Odense er det ikke nogen overraskelse, at der er stor forskel på boligejernes indtryk af deres hjems energitilstand og så de energimærker, som blev givet sidste år. Hans erfaring er, at hovedparten af husejerne reelt ikke interesserer sig specielt meget for, hvor meget deres energiregning er på, når den først er lagt ind i budgettet.

Og formentlig er det derfor, at landets boligejere ikke har helt styr på, hvor grøn (eller sort) boligen egentlig er.

”Folk, der bor i et hus, som koster 15.000 kroner om året at varme op, tænker ikke over det, hvis det gamle gasfyr stadig kører uden problemer. Og typisk ved de ikke, hvilket energimærke huset har. Det begynder man kun at interessere sig for, hvis man pludselig får en meget høj regning, eller når man skal købe eller sælge huset,” siger Jess Mørk.

Lys i mørket
Han fornemmer dog, at antallet af kunder, der henvender sig, fordi de gerne vil gøre noget godt for klimaet, er svagt stigende.

”Førhen var det cirka to procent af kunderne, som gerne ville skifte til en grøn opvarmningsform for klimaets skyld. I dag er det nærmere 10 procent, der gerne vil være grønne og ikke udelukkende tænker på økonomi. Det er positivt, at der er en udvikling,” konstaterer Jess Mørk.

Han oplever, at mange husejere bliver overraskede, når desersort på hvidt, hvor kort tilbagebetalingstiden kan blive, når man går fra sort til grøn opvarmning.

”De kunder, som eksempelvis får tilbud på at udskifte en gaskedel med en varmepumpe, bliver overrasket over, hvor langt tilbagebetalingstiden kommer ned, når vi indregner tilskud fra Bygningspuljen og afgiftsnedsættelsen på el. Derfor er det vigtigt med tilskudsordninger og et generelt fokus på mulighederne for energirenoveringer,” konstaterer installatøren.

Nøgleord

Kontakter

Yderligere oplysninger:
Simon O. Rasmussen, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne – mobil: 60 69 88 91

Billeder

Kilde: Befolkningsundersøgelse fra TEKNIQ Arbejdsgiverne og YouGov.
Kilde: Befolkningsundersøgelse fra TEKNIQ Arbejdsgiverne og YouGov.
Download
Kilde: Energistyrelsen
Kilde: Energistyrelsen
Download
Simon O. Rasmussen, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Simon O. Rasmussen, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Download

Information om TEKNIQ Arbejdsgiverne

TEKNIQ Arbejdsgiverne
TEKNIQ Arbejdsgiverne
Paul Bergsøes Vej 6
2600 Glostrup

4343 6000http://www.tekniq.dk/

TEKNIQ Arbejdsgiverne – Industri & Installation repræsenterer cirka 4.100 virksomheder inden for el, vvs og metal med i alt 55.000 medarbejdere og en samlet omsætning på omkring 60 mia. kr.

Følg pressemeddelelser fra TEKNIQ Arbejdsgiverne

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra TEKNIQ Arbejdsgiverne

Arbejdsgivere og fagforbund: Fyr op under den faglige stolthed15.4.2024 06:45:00 CEST | Pressemeddelelse

Unge søger i stigende grad efter meningsfulde arbejdsliv, hvor de ikke kun får en løncheck hver måned, men også bidrager til et større formål. Og her har Danmarks faglærte al mulig grund til at ranke ryggen og være stolte over det, de bidrager til samfundet med. TEKNIQ Arbejdsgiverne har derfor taget initiativ til kampagnen “Værdi Hver Dag”, der bliver bakket op af Dansk El-Forbund og Blik- og Rørarbejderforbundet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye