Klimaministermøde i København skal sætte turbo på den globale klimahandling
Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen, er sammen med den nuværende og den kommende COP-præsident fra hhv. Egypten og de Forenede Arabiske Emirater de kommende dage vært for Copenhagen Climate Ministerial i København. Det er første gang siden FN’s sidste klimatopmøde, COP27, at klimaministre og fremtrædende politiske stemmer samles for at diskutere de centrale emner, der også vil være omdrejningspunkt for det næste klimatopmøde, COP28. De resultater, der kommer ud af de årlige klimatopmøder, hviler i høj grad på det forberedende arbejde, og derfor er det vigtigt, at toneangivende stemmer allerede nu samles for at diskutere forhandlingernes centrale emner.
”Hvis vi skal afværge de værste klimakatastrofer og sætte en grøn og sikker kurs for alle på FN’s næste klimatopmøde, må vi tidligt i gang med årets klimaforhandlinger. Derfor har vi sammen med COP-formandskaberne fra Egypten og Emiraterne taget initiativ til, at udvalgte ministre og ledende stemmer fra hele verden allerede nu mødes og gøder jorden for, at det næste klimatopmøde kan levere de resultater, som verden har så hårdt brug for,” siger Dan Jørgensen.
Samtidig med mødet ventes FN’s klimapanel IPCC at offentliggøre sin synteserapport, der samler op på fem års arbejde med at gøre status på klimavidenskaben. IPCC’s rapporter har de seneste år understreget med stigende alvorlighed, at klimaforandringer er en presserende trussel mod klodens tilstand og menneskers velbefindende. IPCC’s synteserapport er et yderst vigtigt indspil til drøftelserne både på ministermødet og i optakten til COP28.
Copenhagen Climate Ministerial vil kickstarte drøftelserne frem mod COP28. På mødet vil ministrene bl.a. diskutere spørgsmålet om klimaskabte tab og skader i opfølgning på beslutningen fra COP27 om nye finansieringsarrangementer, herunder en fond, der skal hjælpe de mest klimasårbare lande samt drøfte hvordan vi sikrer en reform af det globale finansielle system. Det vil ligeledes blive drøftet, hvordan man opnår enighed om en kontrolleret udfasning af fossile brændsler, således at vi sammen får sænket globale drivhusgasudledninger og leverer på 1,5-graders-målsætningen. Afslutningsvist er det håbet, at mødet kan danne rammerne for vigtige politiske samtaler om forventningerne til det såkaldte Globale Stocktake, som skal gøre status og sætte retningen for at nå Parisaftalens langsigtede målsætninger. Det er første gang siden Parisaftalen blev vedtaget, at man gør formelt status over, hvor langt vi er fra at nå Parisaftalens mål.
Muligheder for pressen:
MANDAG: FAMILIEFOTO OG DOORSTEP OM IPCC
Der vil blive taget et familiefoto for Copenhagen Climate Ministerial i dag mandag d. 20. marts kl 17.30 foran Eigtveds Pakhus. Presse skal møde 17.20 og tilmelde sig med navn, medie, email og telefonnummer til Frida Kok Vestergaard på frkve@kefm.dk. Umiddelbart efter familiefotoet vil Dan Jørgensen afholde et doorstep om IPCC’s synteserapport.
TIRSDAG: PRESSEMØDE I EIGTVEDS PAKHUS
Der vil være et afsluttende pressemøde i Eigtveds Pakhus tirsdag d. 21. marts kl 13.15. Presse skal møde mellem 11.30 og 13.00 og tilmelde sig med navn og medie til Lisa Christensen på limch@kefm.dk senest tirsdag kl 12.00. Medbring pressekort eller anden gyldig billed-id.
FOTOS OG VIDEO TIL BRUG FOR PRESSEDÆKNING
Der vil blive stillet video og billeder til rådighed til brug for redaktionel dækning af Copenhagen Climate Ministerial:
Fotos
Video
Information om Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
I Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet arbejder vi for målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i Danmark i 2030 og for et visionært, grønt lederskab både i Danmark og ude i verden.
Følg pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Launch: Alliance brings likeminded nations together on a path towards global net negative emissions21.11.2024 12:29:49 CET | Pressemeddelelse
The Group of Negative Emitters welcomes five new members and brings the global north and south together for a common purpose. Together, the eight nations push for higher ambitions in climate plans that include net-negative emissions to keep the 1.5 target alive.
Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard er til COP29 og skal blandt andet forhandle for EU19.11.2024 08:54:51 CET | Pressemeddelelse
Når verdens lande bl.a. skal blive enige om et nyt mål for klimafinansiering, regelsættet for køb og salg af klimakreditter samt ambitionerne for reduktion af udledninger, sidder klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard med ved bordet. Ud over forhandlingerne danner COP29 rammerne for en bred vifte af ministermøder, sideevents og paneldebatter om klimahandling og grøn omstilling, som ministeren vil deltage i.
Danmark styrker det grønne samarbejde på det afrikanske kontinent12.11.2024 15:08:05 CET | Pressemeddelelse
Danmark indgår nyt energisamarbejde med Marokko og udvider det grønne samarbejde med Kenya. Indsatsen omsætter Afrikastrategien fra ord til handling og understøtter udbygningen af vedvarende energi og bedre adgang til billig, grøn strøm i Kenya og Marokko.
Grøn brint i Europa: Danmark og Nederlandene styrker brintsamarbejde12.11.2024 11:29:22 CET | Pressemeddelelse
En ny samarbejdsaftale mellem Danmark og Nederlandene er endnu et skridt mod etableringen af et sammenhængende europæisk brintmarked. Aftalen blev underskrevet i forbindelse med det royale besøg fra Nederlandene, hvor grøn brint var i fokus.
Nye anbefalinger fra Nordsøministre: Havvind er nøglen til Europas konkurrenceevne24.10.2024 15:05:52 CEST | Pressemeddelelse
Nordsølandene med klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard i spidsen er blevet enige om nye anbefalinger til den kommende Europa-Kommission og de øvrige europæiske lande. De har fået navnet Odense-anbefalingerne og sætter fokus på, hvad der skal gøres på havvindsområdet de kommende år for, at Europa undgår at sakke bagud i det grønne, globale kapløb. Det kræver bl.a. nye tilgange til finansiering af grænseoverskridende energiprojekter og samspil mellem havvindsudbygning og grøn brintproduktion.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum