Klima og cirkulær økonomi i fokus i nye krav til svanemærkede udemøbler, legeredskaber og parkudstyr
Mange producenter vil gerne være med til at reducere klimabelastningen og fremme en mere cirkulær økonomi, hvor vi bruger ressourcerne igen og igen. Svanemærkets nye krav til udemøbler, legeredskaber og parkudstyr er netop udarbejdet med dette for øje.

Udbuddet af svanemærkede udemøbler, legeredskaber og parkudstyr er i de seneste år vokset. Mens der i 2018 var 12 svanemærkede produkter, er der nu over 750 forskellige varianter med det officielle miljømærke på det nordiske marked.
Hos Miljømærkning Danmark glæder man sig over denne udvikling:
”Svanemærkets krav på dette område favner bredt – og rummer derfor et enormt potentiale. Kravene dækker både udemøbler til terrassen derhjemme, bænke og fitnessredskaber til kommunale parker og naturområder – og redskaber til offentlige legepladser, daginstitutioner eller til gårdmiljøet i boligforeninger. Det er derfor glædeligt, at udbuddet er vokset markant, da vi ved, at mange kommuner og boligforeninger netop prioriterer grønne indkøb højt”, lyder det fra Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark.
Mindre klimabelastning
I udemøbler som fx bænke, klatrestativer og fitnessredskaber står metaldelene traditionelt set for en stor del af klimabelastningen. Derfor er de nye krav yderligere skærpet, så kravene til andelen af recirkuleret metal er endnu højere, eller det skal kunne dokumenteres, at metallet er fremstillet med lavere klimaaftryk.
Mere cirkulær økonomi
Naturtab og overforbrug af jordens ressourcer er – sammen med klimakrisen – vores tids allerstørste udfordringer. Vi bruger ressourcer, som om vi havde 1,6 jordkloder om året, og det kan vi ikke fortsætte med. Derfor er det nødvendigt, at vi bliver bedre til at genbruge og genanvende de ressourcer, som allerede er udvundet. Dette er Svanemærkets nye krav med til at sikre gennem krav til både design, kemikalier og valg af råvarer.
Eksempelvis skal svanemærkede udemøbler være nemme at skille ad, så træ, plast og metal kan udsorteres ud og indgå i nye materialekredsløb. Samtidig skal møbeldele af plast eller metal have en høj andel af recirkuleret materiale. Fx skal 75 procent af alt stål og aluminium være recirkuleret (i udemøbler, som består af forholdsvist meget metal) eller stamme fra produktion med lavere klimaftryk.
God kvalitet og lang brugstid
Udemøbler og redskaber til legepladser eller parker skal kunne tåle al slags vejr og skal kunne holde til hård brug. Det anvendte træ skal derfor opfylde strenge krav til holdbarhed, som er en vigtig forudsætning for lang levetid. Samtidig har de enkelte dele i svanemærkede udemøbler en garantiperiode på 10-20 år.
Virksomheder, der ønsker at høre mere om Svanemærkets nye kriterier, og hvordan man får certificeret udemøbler, legeredskaber og parkudstyr, har mulighed for at deltage i et webinar den 5. maj 2021. Læs mere her.
OM SVANEMÆRKET
Svanemærket er Nordens officielle miljømærke. Målet med Svanemærket er at mindske den samlede miljøbelastning fra produktion og forbrug. Derfor er hele produktets livscyklus fra råvarer til produktion, brug, bortskaffelse og recirkulering med i vurderingen, når kravene til svanemærkede produkter bliver fastsat. Svanemærket er med til at fremme cirkulær økonomi, reducere klimabelastningen og er et stærkt redskab til at realisere FN’s 12. verdensmål om at sikre bæredygtige forbrugs- og produktionsformer.
Kravene til svanemærkede produkter bliver løbende evalueret og strammet. Det sikrer, at Svanemærkets krav bliver stillet ud fra den nyeste viden og udviklingen i markedet. Det betyder også, at en certificering er tidsbegrænset, og at alle producenter med certificerede produkter skal dokumentere, at deres produkter lever op til de nye krav. Ellers mister de retten til at bruge Svanemærket.
94 procent af danskerne kender Svanemærket, og 63 procent af danskerne ser efter Svanemærket, når de vælger varer.
FAKTA OM DE NYE KRAV
Produktgruppen omfatter udemøbler, redskaber til leg og sport samt parkudstyr. Bl.a. borde, stole, bænke, klatrestativer, gynger, legehuse, sandkasser og rutsjebaner til legepladser, fastinstallerede fitness- og parkourredskaber – og stakit, espalier, affaldscontainer, flagstang, cykelstativ og skur.
Svanemærkede udemøbler, legeredskaber og parkudstyr, der lever op til de nye krav:
- Har et cirkulært design, der fremmer muligheden for reparation og recirkulering.
- Lever op til skrappe råvarekrav: Træ er lovligt, sporbart og mindst 70 % stammer fra certificeret bæredygtigt skovbrug. Plast opfylder krav om en høj andel recirkuleret plast eller plast af fornybare materialer. Metal opfylder krav om en høj andel recirkuleret metal eller metal fremstillet med lavere klimaaftryk.
- Opfylder strenge krav til kemikalier - fx er der ikke tilsat halogenerede flammehæmmere, fluorstoffer eller nanopartikler.
- Lever op til krav, som fremmer lang levetid af produktet.
Hent Svanemærkets nye kriterier for udemøbler, legeredskaber og parkudstyr her.
Nøgleord
Kontakter
Pressekontakt, Lisa Olufson Klæsøe, tlf. 39 96 61 06
Billeder



Links
Information om Miljømærkning Danmark
Miljømærkning Danmark har ansvaret for Svanemærket og EU-Blomsten i Danmark og fungerer samtidig som uafhængig kontrolinstans i forhold til mærkerne. Miljømærkning Danmark er en selvstændig enhed hos Dansk Standard.
Følg pressemeddelelser fra Miljømærkning Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Miljømærkning Danmark
Tredobling af svanemærket byggeri på tre år23.3.2021 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Nye tal fra Nordisk Miljømærkning viser, at antallet af svanemærkede byggerier er tredoblet på bare tre år. I Norden runder antallet af svanemærkede lejligheder, huse, skoler og daginstitutioner, der enten er opført eller under konstruktion, snart 50.000.
Cirkulært fokus i Svanemærkets nye krav til møbler21.1.2021 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Svanemærkets krav til møbler er netop blevet strammet. De nye krav skal især være med til at fremme den cirkulære økonomi og dermed mindske møblers klimaaftryk.
Danskerne vil have mere bæredygtighed i hverdagen i 202117.12.2020 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Laver du nytårsforsæt? Så er du ikke alene. En ny rundspørge viser nemlig, at knap halvdelen af danskerne altid eller nogle gange laver nytårsforsæt. Og mere end hver femte dansker vil i år lave et nytårsforsæt om mere bæredygtighed i hverdagen.
Miljømærkede byggematerialer boomer11.11.2020 06:20:00 CET | Pressemeddelelse
En ny opgørelse viser, at der i dag findes mere end 5.000 byggematerialer på det danske marked, der er certificeret med Svanemærket eller EU-Blomsten. Det er næsten en tredobling på blot fire år. Det voksende udbud drives især af væksten inden for svanemærket byggeri og gavner både byggebranche og forbrugere.
Ny strategi: I 2030 skal alle offentlige indkøb være miljømærkede29.10.2020 15:55:49 CET | Pressemeddelelse
Med regeringens nye strategi for grønne offentlige indkøb bliver det grønne valg obligatorisk. Det betyder, at de 380 mia. kr., som det offentlige hvert år køber ind for, bliver kanaliseret i en mere bæredygtig retning med bl.a. solidt fokus på produkter med Svanemærket eller EU-Blomsten.
Første svanemærkede boligrenovering i Norden23.9.2020 09:02:00 CEST | Pressemeddelelse
Den første svanemærkede renovering af en hel boligejendom i Norden er nu en realitet. Arbejdsmarkedspensionskassen PKA har fået licens til at gennemføre en svanemærket renovering i Hillerød. PKA indleder dermed en indsats, som rummer stort miljø- og klimapotentiale.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum