Sex & Samfund

Klamydiakurven er langt fra knækket: Vi mangler politisk prioritering af unges seksuelle sundhed

Del

2018 var endnu et rekordår for antallet af unge danskere smittet med klamydia – hele 28.208 unge fik konstateret sygdommen. Det tal vil kun vokse, hvis politikerne fortsætter med at se passivt til, lyder det fra Sex & Samfund.

28.208. Så mange unge fik konstateret klamydia i 2018 ifølge tal fra Sundhedsstyrelsen. Der er særligt fokus på unge mellem 15-29 år, da over 80% af klamydiatilfældene konstateres i denne aldersgruppe, samtidig med at de unge er en af de sværeste grupper at få til lægen.

- Tallene viser helt tydeligt, at danske unge ikke bekymrer sig om at få en sexsygdom. De er derimod er meget opmærksomme på ikke at blive uønsket gravide. Det taler for, at de seneste årtiers forebyggelse har slået helt fejl. Kampagner og oplysningsarbejde kan altså ikke stå alene, men skal tænkes sammen med forebyggelse og behandling, lyder det fra Lene Stavngaard, national chef i Sex & Samfund om de nye klamydiatal.

Lene Stavngaard mener, at der er nogle strukturelle barrierer i vejen for, at der bliver testet nok unge, og det kræver politisk handling:

- Vi mangler en højere politisk prioritering af unges seksuelle sundhed!

Årsagen til, at det er så svært at få de danske unge til at gå til lægen, er ifølge Sex & Samfunds nationale chef, at der i høj grad mangler ungevenlige alternativer, når det kommer til at blive testet for sexsygdomme.

- De unge er notorisk svære at få til lægen, og det er en misforståelse at tro, at det kun er fordi, de synes, at det er pinligt. Det skyldes i høj grad også besværet omkring tidsbestilling, og at man som ung typisk vil blive nødt til at tage fri fra uddannelse eller arbejde for at kunne møde op hos lægen, siger Lene Stavngaard.

Kassetænkning er et stort problem
En anden og mindst lige så tungtvejende barriere for forebyggelsen af klamydia blandt unge ligger i samarbejdet mellem kommuner og regioner.

For ifølge Lene Stavngaard strander diskussionen nemlig gang på gang ved spørgsmålet om hvem, der skal betale regningen. Og det er netop denne kombination af kassetænkning og mangel på ungevenlige alternativer, der bliver udslagsgivende i forhold til det historisk høje antal unge med klamydia.

- Der er blandt unge et stort behov for alternative muligheder for at blive testet, som møder dem, der hvor de er, lyder det fra Lene Stavngaard.

Sex & Samfund har set gode resultater med organisationens egen gratis klamydiahjemmetest, som i øjeblikket er rullet ud i 8 kommuner. Faktisk har Sex & Samfund modtaget omkring 5000 bestillinger på hjemmetests til unge i Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune, hvilket kan være medvirkende til den gode testrate blandt aldersgruppen i disse kommuner.

- Vi ved fra de unge selv, at ca. en femtedel af dem ikke ville være gået til lægen, hvis ikke de havde haft mulighed for at bestille hjemmetesten. Det vidner om, at der blandt unge er et klart behov for et gratis, lettilgængeligt og sikkert tilbud, konkluderer Lene Stavngaard.

FAKTA: KLAMYDIA I DANMARK

 • Hvert år laver Statens Serum Institut en opgørelse over antallet af danskere, som fik konstateret klamydia det foregående år. Der er særligt fokus på unge i alderen 15-29 år, da 80% af klamydiatilfældene konstateres i denne aldersgruppe.
 • Ud af de fem regioner var det i 2018 Nordjylland, der havde den højeste andel af klamydiatilfælde blandt unge med 25,9 sygdomstilfælde per 1000 unge.
 • Det er dog ikke i Nordjylland, at kommunen med flest klamydiatilfælde blandt unge skal findes. I 2018 var det nemlig Solrød Kommune i Region Sjælland med 33,2 klamydiatilfælde per 1000 unge i alderen 15-29.
 • Tidligere år har det været Kolding (31,6 i 2017), Frederiksberg (33,4 i 2016), Bornholm inkl. Christiansø (32,1 i 2015), Herlev (38,6 i 2014 og 36,4 i 2013) og Holstebro (30,1 i 2012), der har haft det højeste antal af klamydiatilfælde blandt unge.
 • De seneste fem år har det samlede antal af klamydiatilfælde ligget over 30.000, med 30.881 tilfælde i 2014, 31.783 i 2015, 34.134 i 2016, der er det højeste antal nogensinde målt, 32.932 i 2017 og 33.415 i 2018.

Baseret på tal fra Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut, som er blevet behandlet af Sex & Samfund i rapporten ”Klamydiatilfælde 2018”.

 

FAKTA: KLAMYDIA

 • Klamydia er den mest udbredte sexsygdom i Danmark. Sundhedsstyrelsen vurderer, at ca. 50.000 danskere årligt smittes med klamydia.
 • Klamydia er infektion i urinrøret, livmoderhalsen eller endetarmen. Symptomerne kan være udflåd eller svie, når man tisser, men klamydia optræder ofte uden symptomer.
 • Ubehandlet klamydia kan medføre: Nedsat fertilitet og ufrivillig barnløshed, graviditet uden for livmoderen, kroniske underlivssmerter hos kvinder og betændelse i bitestikler blandt mænd.
 • Der er forskel på, hvordan piger og drenge bliver testet for, om de har klamydia. Pigerne skal have en såkaldt vaginalpodning, mens drenge kan testes via en urinprøve.
 • Klamydia er let at behandle. Det sker med antibiotika.
 • Sex & Samfund tilbyder en gratis og sikker klamydiahjemmetest til unge i en række kommuner.

 

Nøgleord

Kontakter

Links

Information om Sex & Samfund

Sex & Samfund
Sex & Samfund
Lergravsvej 63, 2. sal
2300 København S

33 93 10 10https://sexogsamfund.dk/

Sex & Samfund kæmper for alles ret til at være den, de er, elske hvem de vil og få de børn, de ønsker.

Det har vi gjort i mere end 60 år. Men kampen fortsætter, fordi fordomme, diskrimination, sexsygdomme, uønskede graviditeter og mødredødelighed stadig ødelægger alt for mange liv både i Danmark og verden rundt.

Rettigheder i forhold til køn, krop og seksualitet er en holdningsmæssig og politisk kampplads. Sex & Samfund står som del af en stærk global bevægelse forrest i kampen for disse rettigheder og for at skabe opbakning i Danmark og i verden.

Følg pressemeddelelser fra Sex & Samfund

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Sex & Samfund

“Danmark mod hadforbrydelser”: Demonstrationer på tværs af landet for at stoppe hadforbrydelser mod LGBTQI+-personer21.5.2021 11:49:12 CEST | Pressemeddelelse

“Jeg er blevet slået ned bagfra og tæsket samtidig med, at der blev råbt “klamme homosvin, du får hvad du fortjener, bøsserøv!”” Sådan lyder bare ét af de i alt 1.000 eksempler på had, som protestbevægelsen Lev og Lad Leve det seneste år har indsamlet blandt landets LGBTQI+-personer. Eksemplerne udgives den 26. maj i en bog, der overleveres til Folketingets politikere til en større demonstration på Christiansborg Slotsplads samtidig med, at bogen overleveres til kommunalbestyrelser landet over til lokale demonstrationer.

Uge Sex 2021: Lige køn leger bedst1.2.2021 08:00:00 CET | Pressemeddelelse

Hvad er en rigtig pige og en rigtig dreng? Og hvordan håndterer skolen, at elever kalder en 12-årig pige for ’billig luder’ eller råber ’bøsserøv’ efter en dreng, som græder? Når eleverne mandag den 8. februar tjekker ind online til årets Uge Sex, er temaet Lige køn leger bedst på skoleskemaet. Sex & Samfund inviterer alle hjemmeskolende forældre til at være med til at starte snakken om køn med deres børn og opfordrer alle skoleledere til at skriver under på 6 hacks for at komme forskelsbehandling på grund af køn til livs i skolerne.

Ny kampagne: Danske unge er dårlige til at snakke om sex med hinanden28.9.2020 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Danmark har fået en ny samtykkelov, men den kan ikke stå alene. Nu er det vigtigt at starte samtalen blandt unge om sex og grænser, for mange af dem mangler ’sprog’ i den seksuelle kommunikation og har svært ved at tale om sex, grænser og lyst med hinanden. Det viser en undersøgelse fra Sex & Samfund og RFSU, som nu lancerer en ny digital kampagne for at hjælpe unge med at kommunikere bedre uden for og i sengen.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum